4p
Egyre többen rendelnek árut külföldről, főleg karácsony előtt, de ehhez nem árt tisztában lenni az erre vonatkozó szabályokkal. Mi után mennyit kell fizetni? Mit kell ráírni a küldeményre? Mi van, ha EU-s országból rendelek, és mi a helyet, ha nem?

Idén eddig 42 ezer esetben történt vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelés postai forgalomban magán és üzleti ügyfelek részére, ami összességében 60 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában végrehajtott.

Mit kell ráírni?

Mikor végezhető el a vámkezelés?

Ha a beérkezett áru egyértelműen meghatározható, ismert az áru valós értéke, és a címzett beazonosítható.

A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelés elvégzésére megbízás alapján a postai szolgáltató vállalkozik.

Az általános árumegnevezés (pl. „ajándék”, „ruhanemű”, „élelmiszer”) alapján a vámkezelés nem végezhető el. Ezért fontos a pontos árumegnevezés feltüntetése már a fuvarlevélen is (pl. „telefon”, „táblagép”, „műanyag vonat”, „pamut póló”, „táblás csokoládé”).

Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV.

Ha minden megvan, akkor pillanatok alatt kész

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésre állnak, a vámkezelési kérelem benyújtásától számítva a NAV pénzügyőrei néhány percen belül elvégzik a vámkezelést. A Magyar Posta elektronikusan kéri a vámkezelést, majd a fizetendő összegek meghatározása után vámbiztosítékot nyújt és az áru kiszállításakor kell befizetni az adót.

Amennyiben nem állnak rendelkezésre az adatok, vagy valamilyen engedély, igazolás szükséges a vámkezelés elvégzéséhez, úgy azt a Magyar Posta kéri be az ügyfelektől. Ilyenkor az áru kiszállítása is hosszabb időt vesz igénybe, amennyiben a címzett nem bocsátja rendelkezésre az adatokat. A rendelt termékeket röntgen segítségével, vagy a csomag felbontásával vizsgálják meg, és a NAV munkáját kábítószer kereső kutya is segíti.

Mikor mennyit kell fizetni?

A Magyar Posta Zrt. és Nemzeti Adó- és Vámhivatal közösen tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy másik EU tagállamból rendelünk csomagot, akkor az vámszempontból belföldi forgalomnak tekintendő, tehát vámot és adót nem kell utána fizetni. Vám- és adómentes az az EU-n kívüli csomag, amely két magánszemélyek között küldés esetén nem haladja meg a 45 eurót, de ha cég küld valamit magánszemélynek, akkor 22 euró a vámmentesség határa.

Ha cég küldi magán személynek

0-22 euró között

vám- és adómentes

22,1 -150 euró között

vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1- euró feletti

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Ha magánszemély küldi magánszemélynek

0-45 euró között

vám- és adómentes

45,1 -150 euró között

vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1-700 euró között

2,5% vám + 27% ÁFA

700 euró és e felett

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Hamis termékeket és kábítószert tilos behozni, egyes termékeket pedig csak engedéllyel lehet importálni, ilyenek például a gyógyszerek, vagy a nemzetközileg védett növények és állatok.

Ha mi küldenénk csomagot külföldre

Az Európai Unió szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba vámeljárás nélkül küldhetünk csomagot (pl.: karácsonyi ajándékcsomag). Amennyiben az árukat az Európai Unión kívüli országba adják fel, úgy azokat vámkezeltetni kell. 

Ha a küldemény értéke nem haladja meg az 1000 eurót, akkor csak a postai feladáskor kitöltött fuvarlevélre van szükség. A feladóvevény alapján a posta az exportra szánt áruk vámkezeltetéséről gondoskodik. Ha azonban a küldemény értéke az 1000 eurót meghaladja, a kivitelhez Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, amelyhez a posta vagy egyéb vámügynökség közreműködését lehet kérni. 

Vannak azonban bizonyos áruk (pl.: kulturális javak, alkohol, dohánytermék, kábítószer-tartalmú gyógyszerek stb.), amelyek Európai Unión belüli vagy nem EU tagországba történő szállítása korlátozott, illetve speciális engedélyekhez kötött, valamint az egyes országok tovább szigoríthatják az egyes termékkörökre vonatkozó beviteli szabályokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG