4p
Azok, akik számára a munkáltató nem vállalta a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését, illetve akik a szja bevallásukat nem az adóhatósággal szeretnék elkészíttetni, két lehetőségük van: vagy a klasszikusnak tekinthető 1353-as adóbevallást, vagy az azonos számú adónyilatkozatot töltik ki. De ki és mikor választhatja ezt a bevallási formát?
Az adónyilatkozat, amit a köznyelv csak söralátétnek nevez 2012 óta áll rendelkezésre. Részletek >>

Az adónyilatkozatunkat, a klasszikus adóbevalláshoz hasonlóan május 20-áig kell kitölteni, és megküldeni az adóhatóságnak. A kitöltésre tehát még van idő, de már most érdemes végiggondolni, hogy jogosultak vagyunk-e erre, és ha igen szeretnénk-e adónkat adónyilatkozaton keresztül bevallani.

Mikor választható ez?

Hegedüs Sándor

Fontos szabály, hogy kizárólag belföldi illetőséggel rendelkező magánszemély nyújthat be ilyen típusú adóbevallást és csakis abban az esetben, amennyiben nincs külföldről származó jövedelme - írja az RSM DTM blogján Hegedüs Sándor, az adóüzletág vezetője. Fontos az is, hogy csak olyan munkáltatótól, kifizetőtől származhat jövedelmünk, aki az adóelőleget az év során megállapította, és levonta. Vagyis már itt az első körben kiesnek azok, akiknek a jövedelmük után saját maguknak kell az adót megállapítani és befizetni. További fontos szabály, hogy a ténylegesen fizetendő adónk, és a munkáltató által már levont adó különbözete nem haladhatja meg az ezer forintot.

A választás feltétele az is, hogy az év során tételes költségelszámolással költséget nem számoltunk el, azonban ha csak a 10 százalékos költséghányad alapján számoltunk el költséget, abban az esetben jogosultak vagyunk a benyújtásra - tette hozzá a szakember.

Családi adókedvezmény esetén...

Szerencsére a törvény nem zárja ki azokat, akik éltek a családi adókedvezménnyel, ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a családi adókedvezményüket nem osztják meg. Azok a családosok választhatják ezen adóbevallási formát, akik év közben egy időben nem dolgoztak több munkáltatónál. Ezek alapján a másodállásban is dolgozók nem választhatják ezen adóbevallási formát.

Azok, akik év közben éltek a családi kedvezménnyel, azonban munkahelyet váltottak, abban az esetben választhatják csak az adónyilatkozatot, amennyiben a korábbi munkáltatótól kapott igazolást átadják az új munkáltatójuknak, és az érvényesíthető családi kedvezmény összege megegyezik az év során a munkáltatóknál figyelembe vett családi kedvezménnyel. Így sajnos a törvény szerint nem jogosultak azok az adónyilatkozat keretében az adóbevallásra, akik utólagosan szeretnék érvényesíteni a családi kedvezményt.

Kik nem választhatják?

Kiesnek a körből az egyéni vállalkozók, az EKHO-t választók, és azok is, akik fizető-vendéglátó tevékenységükre vonatkozóan tételes átalányadózást választottak.

Ezen felül azoknak sincs lehetősége a „söralátét” benyújtására, akiknek ingatlan, vagy vagyoni értékű jog átruházásából, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik jövedelme, illetve 2013-ban kaptak osztalékká nem váló osztalékelőleget, vagy a jóváhagyott osztalék adójával szemben a 2013-at megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számoltak el. Továbbá azok sem nyújthatnak be adónyilatkozatot, akik olyan jövedelmet szereztek, ami után az egészségügyi hozzájárulást (EHO) saját maguknak kellett megfizetni - írja Hegedüs Sándor.

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy sok feltétel van, amelynek meg kell felelni, hogy  a „söralátéten” keresztül lehessen benyújtani a bevallást, azonban azok, akik az év során kizárólag munkaviszonyukból szereztek jövedelmet és ahol a munkáltató annak rendje és módja szerint levonta az adóelőleget, nyugodtan választhatják ezen formát is éves adójuk rendezésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG