3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bankszámlák zárolásával segíthetik egymást az EU tagállamok az adóelkerülők elleni harcban?

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy hétvégi lapinterjúban úgy fogalmazott: az uniós tagállamok támogatni fogják a görög kormány erőfeszítéseit a görög adóelkerülők elleni küzdelemben. Hasonlóan vélekedett nemrég a német gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel, aki szerint az EU-ban élő adóelkerülők más tagállamban lévő számláinak és vagyonának zárolása lehet erre a megoldás.

Politikai nyomás is közrejátszik

Az uniós szabályok az adóhatóságok közötti együttműködés keretében lehetővé teszik, hogy a tagállami adóhatóságok egy konkrét adóügyi probléma (pl. adóhátralék) esetén információt kérjenek adott személy vagy vállalkozás más országban lévő vagyonáról az ottani adóhatóságtól. Továbbá, egy egységes, leegyszerűsített eljárás keretében arra is van mód, hogy az adóhatóság felkérje más tagállam hatóságát az ott lévő vagyonra történő végrehajtásra.

A szabályozás már 2012 óta hatályos, de az adókikerülés és az adóelkerülés elleni küzdelem miatt most még nagyobb a politikai nyomás, hogy a szabályokat hatékonyan és egyre gyakrabban alkalmazzák az adóhatóságok.

„Jelenleg több gyakorlati nehézsége is lehet az együttműködésnek: ha például két tagállamban adóhátraléka van az érintett adózónak, akkor először az a tagállam tudja behajtani rajta a tartozását, amelyikben a vagyona található. Továbbá, a szabályozás megteremti ugyan az együttműködés kereteit, de a vagyonnal szembeni végrehajtás nagyban függ az egyes tagállamok hazai eljárási szabályaitól: van, ahol például nincs lehetőség a bankszámlák zárolására. Az elmúlt hetek politikai nyilatkozatai ezért felhívásként is értelmezhetőek, hogy valamennyi tagállam a szabályok gyakorlati érvényesítésével is segítse Görögországot az adóelkerülők, és ezzel együtt a hatalmasra duzzadt államadósság elleni küzdelemben” – mondta el Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője.

Nem új az ötlet

A gyakorlati nehézségek ellenére az adóhatóságok közötti együttműködés ma is működik, sőt, azt a magyar adóhatóság is alkalmazza. Erre példa egy közelmúltban történt eset: idén januárban például a NAV kezdeményezésére zárolták egy áfacsaló bűnszervezetben érintett magyar család osztrák bankszámláját, amely részben fedezheti az általuk okozott kárt. A politikusi nyilatkozatok és a fokozódó nemzetközi nyomás miatt a közeljövőben még gyakoribbá válhatnak az ilyen és ehhez hasonló esetek.

„Bár az kérdés, hogy politikai felhívásra hogy érvényesülhetnek a szabályok a gyakorlatban, az biztosnak látszik, hogy az ilyen együttműködések száma a közlejövőben ugrásszerűen nő majd. Az egyre több terültre kiterjedő automatikus adóügyi információcserének köszönhetően ugyanis a nemzeti adóhatóságok külön kérés nélkül is tudomást szerezhetnek adózóik külföldi vagyonáról. A Megtakarítási Irányelv alapján a tagállamok nagy része már ma is kiadja a más tagállambeli magánszemély bankszámla tulajdonosok adatait és kamatjövedelmükre vonatkozó információkat. 2017-től pedig az automatikus információcsere további jövedelmekre is kiterjed majd, és a cégek számláira is vonatkozni fog. Az adózók tehát nem bújhatnak el a banktitok mögé” – mondta el Békés Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG