5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember 20-áig (illetve ezúttal 22-én hétfőig) kell reklámadó-bevallást készíteniük azoknak a cégeknek, amelyek reklámoztak valahol - a Facebookon, az iroda falán, céglogós bögrén vagy szórólapon. Az RSM DTM összeszedett 4 kérdést, amelynek megválaszolásával mindenki eldöntheti, kell-e fizetnie vagy bevallást benyújtania.

Míg augusztus 20-ig a reklámközzétevőknek kellett nyilatkozniuk reklámadó-kötelezettségükről, szeptember 20-án azon vállalkozásoknak kell bevallást beadniuk, amelyek augusztus 15-31. között reklámközzétételről szóló számlát fogadtak be - azaz reklámoztak valahol.

A reklámadó-törvény szerint a megrendelő az, akinek az érdekében végső soron a reklámközzététel történik. (Ha tehát a reklám arról szól, hogy vegyen mindenki Kovácsovics lóbalzsamot, akkor a lóbalzsamot forgalmazó Kovácsovics Kft. a megrendelő.)

Az RSM DTM friss összeállítása szerint a megrendelő soha sem esik a reklámadó hatálya alá, amennyiben a megrendeléshez közvetítőt vesz igénybe. A reklámadó rendszerében mindenkinek azt kell megvizsgálnia, hogy az, akivel megrendelőként szerződéses kapcsolatban áll, reklámközzétevőnek minősül-e (vagy csak közvetítőnek).

Ha tehát ön, vagy az ön cége reklámozott, azaz megrendelő, akkor az alábbiakat kell áttekintenie:

1. Áll-e közvetlen szerződéses kapcsolatban olyan személlyel, szervezettel, amelytől reklámközzétételt rendelt meg?

    Ha nincs közvetlen szerződéses kapcsolat a reklám közzétevőjével, mert akár ügynökségen, akár kapcsolt vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, a reklámadó szempontjából nincs további teendő. Be kell szerezni (elég másolatban) a közreműködőtől a reklám közzétevőjének nyilatkozatát, hogy a társasági adóban ne kelljen az adóalapot megnövelni.

    Figyelem! A reklámadó törvény szerint nyomtatott anyagon értenünk kell minden olyan reklámhordozót, amelyre a reklámszöveg nyomtatási technikával kerül rá. (Igen, a bögrét és a tollat is, nem csak a szórólapot.) Illetőleg az ingatlanon közzé tett reklám alatt kell érteni az ingatlan kültéri homlokzatán, és belterének bármely felületén elhelyezett reklámot is.

    2. Befogadott-e olyan számlát, amely augusztus 15-ét követően kötött szerződés szerinti, illetve a törvény hatályba lépését követően leadott egyedi reklám megrendelés költségéről szól?

      A megrendelőnek mindig az adott hónapban kézhez vett számlákat kell vizsgálnia. Csak a törvény hatályba lépését követően kötött szerződések esnek az adó hatálya alá, így a korábban kötött szerződések számlái vonatkozásában nem kell a reklámadó kötelezettséget vizsgálni, függetlenül attól, hogy a megrendelő az erről szóló számlát csak augusztus 15-e után vette kézhez. Reklámadó szempontjából annak sincs jelentősége, hogy mi a szerződéses áfa szerinti teljesítési időpontja.

      3. Rendelkezik-e a reklámközzétevő nyilatkozatával, amely szerint a reklámadó kötelezettség a reklám közzétevőjét terheli, aki az adófizetési és bevallási kötelezettségének eleget tesz?

        Bár a jogalkotó meghatározza, hogy a nyilatkozatot a számlán, számviteli bizonylaton vagy egyéb okiraton kell megtenni, a nyilatkozatnak nincs formai kötöttsége. A nyilatkozat számlán történő megtétele egyszerűsítheti a nyilatkoztatás rendjét, mert ebben az esetben a nyilatkozatnak nem kell feltétlen a cégjegyzésre jogosulttól származnia, elég, ha azt a számlázási teendőkkel is megbízott könyvelő vezeti rá a számlára. Egyéb esetben a nyilatkozatot cégjegyzésre jogosultnak kell megtennie. Láncmegrendelések esetén viszont érdemes figyelni arra, hogy a társasági adó-kockázat elkerülése miatt a mögöttünk álló megrendelőnek is szüksége van a nyilatkozatra. Mivel nem biztos, hogy a számlát szívesen szeretnénk megmutatni, jobb megoldás egy külön okiraton megtenni a nyilatkozat.

        A reklámközzétevő nyilatkozatának az alábbi elemeket kell tartalmaznia:

        1. az adókötelezettség őt terheli és az adóbevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tesz, VAGY
        2. az adóévben adófizetési kötelezettség nem terheli.

        Ha a nyilatkozat az adott hónapot követő hónap 20. napjáig nem áll a megrendelő rendelkezésére, havi 2,5 millió forint feletti reklámköltés esetén adóbevallási és adómegfizetési kötelezettség terheli. A bevallási határidő után kézhez vett nyilatkozat birtokában viszont mindenki jogosult önellenőrzésre.

        Fontos, hogy a reklámközzétevő nyilatkozatának - ha azt nem a számlán teszi meg - a konkrét reklámközzététel beazonosításához kellően részletesnek kell lennie, az általános, konkrétumokat nem tartalmazó nyilatkozat nem feltétlenül elegendő.

        4. Meghaladja-e havi szinten a 2,5 millió forintot az összesített, áfa összeget nem tartalmazó nettó reklámköltése?

          A megrendelőnek a havi szintű reklámköltségek számbavételekor csak azokat a reklámköltéseket kell figyelembe vennie, amelyeknél nem rendelkezik a reklám közzétevőjének nyilatkozatával. Ha a kézhez vett számlához van nyilatkozat, akkor az abban szereplő ellenértéket az összesítésnél figyelmen kívül kell hagyni.

          A nem forintban kiállított számlákra a törvény nem ad külön eligazítást. Az adóalap meghatározásánál mind az áfa törvény, mind a számviteli törvény szerinti árfolyam meghatározás, továbbá extrém esetekben a számla kézhezvétele napján érvényes árfolyam alkalmazása is elfogadhatónak látszik.

          Mennyit kell adózni? Mindig kell bevallást készíteni?

          Az adó alapja a havi összesített reklámköltés 2,5 millió forintot meghaladó része - ha tehát 2,6 millióra jön ki az összeg, akkor 100 ezer forint után kell adót fizetni. Az adó mértéke 20 százalék.

          Ha az adott hónapban a reklám-közzététel havi összesített ellenértéke a 2,5 millió forintot nem haladja meg, nullás adattartalmú bevallást benyújtani nem kell - azaz nem kell bevallást készíteni. Egy későbbi ellenőrzés esetére mindenesetre érdemes begyűjteni minden papírt és nyilatkozatot, amivel igazolható, hogy 2,5 millió alatt maradt az összeg.

          További információk:

          LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

          Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
          Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
          Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


          Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

          Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
          Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
          A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
          Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
          Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
          Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
          Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
          Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
          A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
          Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
          Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
          A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
          Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
          Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
          Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
          Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
          Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
          Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
          Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
          Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
          Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
          Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
          Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
          Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
          Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
          Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
          Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
          Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
          Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
          Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
          hírlevél
          Ingatlantájoló
          Együttműködő partnerünk: 4iG