5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külkereskedelmi termékforgalom első héthavi részletes adatait közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Eszerint az export 9,2, az import 9 százalékkal nőtt euróban számolva júliusban az egy évvel korábbihoz képest, az előző havi 6 illetve 5,2 százalékos növekedés után.

A KSH adatai szerint az év első hét hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 8,8, illetve 9,3 százalékkal bővült. Júliusban a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2260 milliárd forintot), a behozatalé 6,8 milliárd eurót (2110 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi mérleg többlete az év hetedik hónapjában 482 millió euró (150 milliárd forint) volt, 50 millió euróval (22 milliárd forinttal) több, mint az előző év azonos időszakában. Euró alapon az export 9,2, az import 9 százalékkal nőtt. (Az első becslésben kisebb számokat közölt a hivatal. Akkor a kivitel 8,4, a behozatal 7,9 százalékos növekedéséről számoltak be.)

Idén az első hét hónapban a kivitel értéke 49,1 milliárd euró (15 094 milliárd forint), a behozatalé 45,4 milliárd euró (13 934 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 3,8 milliárd eurót (1160 milliárd forintot) tett ki, ami 237 millió euróval (107 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

Gyengült a forint

2014 január–júliusában a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala 2013 január–júliusához viszonyítva kivitelben 0,4 százalékkal emelkedett, a behozatalban 0,2 százalékkal csökkent. A cserearány 0,6 százalékkal javult.

A forint az euróhoz képest 3,9 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz hasonlított árfolyama 0,4 százalékkal erősödött.

Szektorokra lebontva

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 10, a behozatalban 9,3 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A volumennövekedést a teljes időszakban a hazai autógyárak és az autóipari beszállítók folyamatosan felfutó termelése, forgalma határozta meg.

A kivitelben a legnagyobb súlyt képviselő közúti jármű kivitele csaknem másfélszerese volt az egy évvel ezelőtti szintnek. Az autóipari termékek gyártásához kapcsolódó közúti jármű (főként az autóalkatrészek és tartozékok), az energiafejlesztő gép és berendezés és a villamos gép, készülék és műszer egyes árucsoportjainak forgalma szintén jelentősen emelkedett. A kisebb részarányú egyéb szállítóeszközök – elsősorban a vasúti járművek alkatrészei – exportja ugyancsak számottevően nőtt.

Van, amiből kevesebb megy ki és jön be

A folyamatosan zsugorodó részarányú híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék mindkét irányú forgalma negyedével volt alacsonyabb, mint 2013 azonos időszakában.

A külkereskedelmi forgalom mintegy harmadát kitevő feldolgozott termékek exportvolumene 6,7, az importé 10 százalékkal haladta meg a 2013. január–júliusi szintet. Az export bővülésében az autógyártásban felhasznált szakmai tudományos ellenőrző műszer kereskedelme volt a legjelentősebb tényező. Behozatalban a gumigyártmány, a fémtermék, valamint a vas és acél növekedése volt meghatározó. Az árufőcsoport forgalmában jelentős súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék esetében az import volumenét egyszámjegyű bővülés jellemezte, az exportvolumen ugyanakkor harmadik hónapja maradt el kismértékben a bázisidőszaki szinttől.

Az adatok mögött

A kivitel csökkenésében szerepet játszott az Oroszországba és Ukrajnába  irányuló kiszállítások visszaesése, amelyet azonban az uniós tagállamokkal megélénkült forgalom nagymértékben kompenzált - írja a KSH.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 9 százalékkal volt több, mint 2013 január–júliusában. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene az utóbbi pár hónapban mért jelentős növekedésnek köszönhetően az időszak végére már némileg meghaladta a bázisidőszaki szintet. A kőolaj behozatalának relációs szerkezete átrendeződött: az orosz beszerzések csökkenését az iraki szállítmányok pótolták. A természetes és mesterséges gáz importvolumene a hazai gáztározók feltöltése miatt március óta töretlenül bővül, így az időszak végére több mint hatodával felülmúlta a bázisidőszaki szintet. A villamos energia importvolumene az alacsony világpiaci árak mellett ötödével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,6, az importé 7,2 százalékkal emelkedett 2013. január júliushoz képest. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene közel ötödével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Ezen belül a kukoricakiszállítások értéke harmadával nőtt, míg a búzáé közel 20 százalékkal visszaesett, mindkét termékkör árszínvonalának csökkenése mellett. Dinamikusan bővült a hús és húskészítmény exportja, elsősorban a baromfi- és sertéshús megnövekedett kivitele miatt. A forgalom élénkülésben szerepet játszott az uniós tagállamok mellett a távol-keleti piacokra irányuló export bővülése is. Az egyéb táplálkozásra alkalmas készítmény – főként az étrend-kiegészítők, illetve az élelmiszer-alapanyagok forgalmának élénkülése folytán – mindkét irányban több mint tizedével növekedett.

Az unión belül és azon kívül

2014. január–júliusban az export 79, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. Ebben a viszonylatban a kivitel volumene 11, a behozatalé 14%-kal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A többlet 5,0 milliárd euró (1523 milliárd forint) volt, ami 596 millió euróval (119 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,7 százalékkal nőtt, az importé 2,8 százalékkal csökkent 2013. január–júliushoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,2 milliárd euró (363 milliárd forint) volt, 833 millió euróval (226 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban - írja a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG