3p
Magyarországon abszolút nincsen kultúrája a politikai kampányok alatti tévés vitának, bezzeg Amerikában. Az Egyesült Államokban kisebb biznisz épült fel az elnökjelöltek összecsapásaira, és a viták után minden közösségi oldal ettől hangos. De miért lett ekkora látványosság az Egyesült Államokban a tévés vita, és miért nincs ilyen Magyarországon?
Donald Trump bejelenti, hogy beszáll a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelembe 2015. június 16-án New Yorkban. (MTI/EPA/Justin Lane)

Eredetileg a nyilvános kampányviták célja az volt, hogy a jelöltek megismertethessék a nézeteiket a választóikkal. Ez sem mai történet, még 1858-ban egy Abraham Lincoln nevű ügyvéd Stephen Douglas szenátor székére pályázott, ezért összesen hét vitát tartottak. Ezek a viták jellemzően egyenként három órásak voltak. Bár Lincoln a szenátusi széket elbukta, a sikeres szócsatáknak köszönhetően két évvel később már legyőzte Douglast az amerikai elnökségért folytatott versenyben - írja az Economist.

Azért nem minden összecsapásnak van ilyen nagy hatása. A kutatások szerint bár az elnökjelölti viták ténylegesen informatívak, a szavazói nézeteket csak kis részletben változtatják meg. Sokkal nagyobb hatása van viszont a vitáknak az elnökjelöltségért folyó küzdelemre, egy gyengén szereplő induló támogatása jelentősen visszaeshet, ráadásul a kétpárti Amerikában az elkötelezett szavazó sokkal szívesebben választ egy demokrata jelölt helyett egy másik demokratát, ha valamiért csalódik. Arról nem is beszélve, hogy az elnökjelöltségért általában annyian küzdenek, amennyi nézetet és célt egy átlagos amerikai állampolgár biztosan nem tud megjegyezni, így téve nagyon fontossá a tévés vitákat.

Az ordibálás kultúrája?

Csak egy példa: 2011-ben Rick Perry a republikánus elnökjelöltségért folytatott harc egyik vitájában megígérte, hogy megszüntet három veszteséges kormányhivatalt, de a beszéd hevében nem jutottak eszébe a nevek. Ez olyannyira megviselte a támogatottságát, hogy két hónappal később abbahagyta a kampányolást. De a mostani időszaknak is megvolt a maga kínos botránya, Chris Christie a New Hampshire államban történő előválasztások előtt azzal támadta a szintén republikánus Marc Rubiot, hogy mindig ugyanazokat a mondatokat ismételgeti. Rubio ezen annyira meglepődött, hogy megint csak önmagát ismételte, és ez a támogatottságán is meglátszott: az államban a második helyre várták Donald Trump mögött, de végül csak az ötödik lett.

A Lincoln-Douglas viták óta eltelt 157 évben a politikai diskurzus színvonala durván visszaesett. Bár a demokraták vitái még mindig viszonylag civilek maradtak, a Republikánus Párt jelöltségéért küzdőké már nem. A február 25-ei vita alatt ez egyenes odáig fajult, hogy egy különösen vitás szegmenset egyszerűen csak „ostoba ordibálásnak” feliratozott a közvetítő tévé. De a legutóbbi republikánus összecsapás sem volt sokkal kulturáltabb, a jelenleg is vezető Donald Trump Kis Marconak és Hazug Tednek keresztelte el ellenfeleit, és megerősítette a nézőket abban, hogy nincsen semmi gond a férfiasságával.

Miért nincs nálunk is?

Bár az elmúlt években többször is próbálkoztak Magyarországon egy tévés vitával, ez rendre kudarcba fulladt. Még ha sikerülne is leültetni a vezető politikusokat egy asztalhoz, a szócsata valószínűleg unalomba fulladna, mivel hiányoznak az amerikai kampányban megszokott erős egyéniségek, ráadásul itthon pártonként csak egy ember a miniszterelnökjelölt. Bár kétségkívül szórakoztató pillanat lenne a magyar televíziózás történetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG