5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az államháztartás központi alrendszerének november végi halmozott hiánya 970,7 milliárd forint lett.

Az államháztartás egyenlegét az év első tizenegy hónapjára a központi költségvetés 1038,5 milliárd forintos deficitje és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 45,8 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 22,0 milliárd forintos többlete adja - közölte a részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ugyan tavaly november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének deficitje, a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad - magyarázza a tárca.

Eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést.

Uniós pénzek miatt alakult így

Idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, szemben a tavalyi 95,9 milliárd forintos többlettel. A tárca szerint az eltérés itt is az egyes uniós programok finanszírozásával függ össze: a hónapban közel 494 milliárd forintnyi forrást utalt ki a költségvetés. Ez 280 milliárd forinttal magasabb az előző év novemberi összegénél.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés.

Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely – figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását – továbbra is reálisan tartható, azonban akár ennél alacsonyabb értékre is lehet számítani.

Központi költségvetés

A központi költségvetés november végi halmozott bevételei 209 milliárd forinttal nagyobb összegben teljesültek az előző év azonos időszakához képest. Magasabb összeget tettek ki – többek között – a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból származó bevételek, a költségvetési szervek bevételei és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok saját (hazai) bevételei.

Elmaradtak viszont az előző év azonos időszakához képest a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is. A központi költségvetés november végi halmozott kiadásai mintegy 309 milliárd forinttal teljesültek magasabb összegben, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kiadások előző év azonos időszakához viszonyított emelkedése elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásainak jelentős növekedéséből következett. Ezenfelül magasabban teljesültek a költségvetési szervek kiadásai és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hazai kiadásai is. A két év összehasonlítását befolyásolta az a tény is, hogy tavaly november végéig került sor a helyi önkormányzatok 2 adósságkonszolidációja keretében 68,8 milliárd forint törlesztési célú támogatás kifizetésére. A kiadások közül elmaradtak azonban az előző év azonos időszakához képest a garancia és hozzájárulás a társadalombiztosítási ellátásokhoz, valamint a helyi önkormányzatok támogatása is.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2015. I-XI. hónapban 1106,5 milliárd forintot tettek ki, 135,3 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 218,5 milliárd forintos szintet értek el, 101,3 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (888,0 milliárd forint) így összességében közel 34 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Társadalombiztosítási alapok

A társadalombiztosítási alapok

2015. november végi 45,8 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 50,1 milliárd forintos többletéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 4,3 milliárd forintot megközelítő hiányából tevődik össze. A 2014. év I-XI. hónapjában az alapok együttes többlete ennek mintegy 4,3-szerese volt.

A különbség részben a bevételi oldalon jelentkezett, az alapok összes bevétele 48,2 milliárd forinttal alakult alacsonyabban az előző év azonos időszakához képest. Az elmaradás alapvetően a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevétel növekedése következtében az előző év azonos időszakához képest jelentősen lecsökkent központi költségvetési támogatás (Egészségbiztosítási Alap) következménye. A kiadási oldalon viszont 2,4 száazlékos növekedés következett be az egy évvel korábbi teljesítéshez képest.


A kiadásokon belül a nyugdíjkiadások 68,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának kiadásait, amely a 2015. január 1-jétől megvalósult nyugdíjemeléssel függ össze. Növekedtek továbbá a gyógyszertámogatásra, a gyermekgondozási díjra és a táppénzre fordított összegek is.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok I-XI. havi 22 milliárd forintos többlete az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb lett. Az alapok összes bevétele 59,0 milliárd forinttal, kiadásai pedig 63,3 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak az előző év azonos időszakához képest.

A bevételek közül elsősorban a Nemzeti Foglalkoztatási Alap egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapot megillető hányadából és a szakképzési hozzájárulásból származó bevételek, a szakképzési egyéb bevételek, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a Bethlen Gábor Alap bevételei lettek magasabbak. A kiadások közül – többek között – a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Start-munkaprogram kiadása, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a Bethlen Gábor Alap kiadásai teljesültek magasabban az előző év azonos időszakához képest.

Az államháztartás központi alrendszerének november végi főbb pénzforgalmi adatai a következők:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG