4p
Egyes londoni elemzők most azt mondják, 2016-ra tolódhat az első MNB-kamatemelés. Hogy Matolcsyék tovább várnak az első emeléssel, a Bank of America-Merrill Lynch szakemberei szerint ez a hazai és a külső inflációs környezet miatt lehet. Nem mindenki gondolja így.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a magyar, a lengyel, a cseh és a román (CE4) makrokilátásokat vizsgáló helyzetértékelésükben megállapítják, hogy a csoport legutóbbi inflációs adatai alapján változatlanul nagyon nyomott a hazai keresletből eredő inflációs nyomás. A helyzetet ráadásul bonyolítja a világpiaci olajárak szeptemberben mért 9 százalékos esése.

A ház számításai szerint, ha az olajárak tartósan alacsonyan maradnak, és a CE4-valuták nem gyengülnek tovább, ez a tényező önmagában 0,4-0,8 százalékponttal csökkentheti a négy gazdaság inflációját a következő 12 hónapban.

Így hathat az olajár

Az alacsonyabb olajárak nem feltétlenül gyakorolnak erős hatást az inflációra, ha csupán rövid távú árfolyam-kiigazításról van szó. Ha azonban a nyersolaj világpiaci árfolyama tartósan a mélyben marad, az már valószínűleg az inflációs előrejelzések jelentős lefelé ható felülvizsgálatát eredményezheti, egyrészt mivel az alacsony olajárak azonnal megjelennek a szállítási költségekben, másrészt pedig - rendszerint egy év után - sokszor a hatósági energiadíjak csökkenéséhez is vezetnek - fejtegetik elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Hozzáteszik, hogy a központi euróövezeti gazdaságok iparának költségérvényesítési kapacitásáról készült legfrissebb felmérések igen egyértelmű lefelé ható kockázatokat jeleznek az eurójegybank (EKB) inflációs előrejelzéseire. Ráadásul az EKB-nak továbbra sem sikerült meggyőzően eljuttatnia olyan üzenetet a piacnak, hogy tudatában van a jelentős deflációs kockázatnak és kész gyorsan nagyarányú likviditásinjekcióval fordítani a helyzeten.

Szerintük nem lesz kamatcsökkentés

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az valószínűtlen, hogy az MNB minderre további kamatcsökkentéssel reagálna, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaságban a hazai keresletet már élénkíti a költségvetési és a monetáris politikában egyaránt érvényesülő jelentős ösztönzés. Ez teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság jelenlegi növekedési üteme jóval meghaladja a potenciális rátát, amely a ház becslése szerint 1,5 százalék körül van. A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai 2014-re és 2015-re egyaránt 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon.

A cég elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a ház szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

Vagy még idén jön a csökkentés?

A Goldman Sachs szakemberei máshogy látják a helyzetet. Szeptember végén azt mondták, ha most nem is, de az év folyamán még látnak esélyt további MNB-kamatcsökkentésre. E véleményük főleg külső tényezőkre alapul, általánosságban arra, hogy nem terheli erőteljes piaci nyomás a feltörekvő térségi befektetési eszközöket, annak ellenére sem, hogy a piac készül az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris gazdaságélénkítő programjának befejeződésére. Európában pedig ehhez járulnak az eurójegybank monetáris enyhítési lépései.

A JP Morgan elemzői nem tartják kizártnak az MNB-kamatcsökkentések újrakezdését abban az esetben, ha a magyarországi infláció tartósan ismét lefelé ható meglepetésekkel szolgál, és ha a forinteszközöket terhelő kockázati felárak meredeken csökkennének.

Összességében azonban mindkét ház azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy hosszú ideig szinten tartja, majd emeli a kamatot az MNB - legkorábban 2015 közepén. De a jelenlegi inflációs és reálgazdasági folyamatok alapján valószínűleg két év múlva is legfeljebb 3 százalékig emelkedik vissza az  alapkamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG