4p
Egyes ausztrál nagyvárosok is romhalmazokká válnának az esetleges konfliktus során. 2011 óta az USA, Ausztrália és Japán külön-külön is megerősítette katonai kapcsolatait Indiával. Tavaly ősszel Ausztrália és India megtartotta első közös tengeri hadgyakorlatát a Malakka-szoros közelében, idén májusban pedig Szingapúr bővítette védelmi megállapodását az ausztrálokkal. A stratégiai jelentés kiemeli, hogy Európába visszatértek az 1930-as évek kísértetei.

Alig pár héttel a július 2-i általános választások előtt az Ausztrál Stratégiai Intézet (ASPI) egy kutatási anyagot rakott le az asztalra június 7-én, amely a következő kormány számára írja le a kontinensnyi ország biztonsági környezetét és vázolja fel a lehetséges válaszokat. Az ASPI stratégái lehetséges forgatókönyvként elemzik, hogy a kormányzat – a parlament következő három éves ciklusa alatt – a Dél-kínai-tenger feszültsége miatt nyílt háborúba sodródhat Kínával, amelynek eredményeképpen támadások érhetik az ausztrál szárazföldet.

Mely városok lennének a célpontok?

A stratégiai dokumentum megállapítja, hogy „a Dél-kínai-tengeri viták - különösen az Egyesült Államok és Kína között - konfliktussá fajulhat, amelynek részese lesz Ausztrália. Az amerikai erőkkel együttműködő ausztrál hadihajók és az ausztrál területen állomásozó amerikai erők komoly eséllyel támadások célpontjaivá lennének.” Az ASPI nem részletezi, hogy az ausztrál földön állomásozó amerikai erők technikailag miként kerülhetnének támadás alá. Valójában azonban a kínai támadás vagy egy interkontinentális rakétatámadás útján valósulhatna meg, vagy pedig tengeralattjárókról indított – adott esetben nukleáris - csapások eredményeképpen.

Káncz Csaba

A legfontosabb amerikai bázis a Pine Gap-ben található lehallgató és kommunikációs központ, amely Ausztrália belső, ritkán lakott területén található. De az amerikai haditengerészet olyan sűrűbben lakott városok közelében működik, mint Perth, Darwin, Townsville és Brisbane. Az ASPI jelentés gyakorlatilag nyilvánosságra hozta, hogy ezek a területek egy konfliktus esetén romhalmazzá válhatnak.

A jelentés előszavát Kim Beazley írta, aki 1984 és 1990 között védelmi miniszterként szolgált. 1992 és 1996 között miniszterelnök-helyettes, majd 1996 és 2006 között kisebb megszakítással az ellenzéki Munkáspárt vezetője volt. Miután elhagyta a parlamentet, Beazley lett Ausztrália washingtoni nagykövete, ahol tavaly járt le a mandátuma.

Az elkövetkező három évre kitekintve így összegez a jelentés: „A kormányzatnak fel kell készülnie új műveletekre az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) részéről. Ezek magukban foglalhatnak alacsony intenzitású humanitárius segítségnyújtástól kezdve jelentős műveleti feladatokig a Közel-Keleten. Délkelet-Ázsiában – különösen a Dél-kínai-tengeren – magas intenzitású katonai műveletekre kerülhet sor a koalíciós partnerekkel, nagyobb művelet lehetőségével a Koreai-félszigeten.”

Aggasztó tendenciák Európában és az USÁ-ban

A jelentés hangsúlyozza, hogy Európában újra a kísérteties 1920-as és 1930-as évekre emlékeztető reakciós politikák térnek vissza. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban pedig az ASPI kiemeli, hogy „Trump az elnökválasztási kampányban egy bizarr elegyét tálalja fel a harcias izolacionizmusnak” és „felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e azt a nemzetközi szerepet játszani, amit megtett az 1940-as évek óta.”

Egy esetleges katonai konfliktus esetén Ausztráliára jutna a konkrét feladat, hogy blokád alá vegye a Kínát ellátó déli tengeri szállítási útvonalakat, amelyen keresztül az ország olajkereskedelme zajlik. A kulcsfontosságú Malakka-szoros, amelyen keresztül Kína tengeri kereskedelmének 80 százaléka bonyolítódik, szintén lezárásra kerülne. 2011 óta az USA, Ausztrália és Japán külön-külön is megerősítette katonai kapcsolatait Indiával és támogatták regionális hatalmi ambícióit. Tavaly ősszel Ausztrália és India megtartotta első közös tengeri hadgyakorlatát a Malakka-szoros közelében.

A Malakka-szoros. Kép forrása: Google Maps

Idén májusban pedig az ausztrál és a szingapúri miniszterelnökök jelentették be, hogy a szingapúri védelmi erők a jövőben kiterjedten fognak ausztrál területen gyakorlatozni. 2017-től évi 14 ezer szingapúri katona érkezik Ausztráliába, ahol 1,7 milliárd dolláros költséggel kibővítik a gyakorlóbázisokat. Szingapúr rendelkezik Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb védelmi költségvetésével, amely a tavalyi év során 9.4 milliárd dollárt tett ki.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG