5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap felfordul az európai bankvilág: nyilvánosságra kerül az ECB stressz-tesztjének eredménye, amely után eseménydús hónapok jönnek a piacon - vélik a Deloitte szakértői.

Vélhetően vasárnap jön majd ki az európai banki stressz-teszt eredménye, amely a várakozások szerint alapjaiban változtathatja meg a bankok működését - mondta Fülöp András, a Deloitte pénzintézeti szektorának vezető partnere. A stressz-tesztben 130 eurózóna bank vesz részt, amely az európai bankrendszer eszközállományának 85 százalékát fedik le. Minden eurózóna országból az első három bank alanyi jogon tagja volt a stressz-tesztnek, ugyancsak a vizsgált körbe tartozik valamennyi, állami támogatást kapó bank, illetve a kockázati mutatók alapján kockázatosnak minősülő bankot szintén vizsgálták.

A felügyeleti kockázat-vizsgálat után a bankok eszközminőség vizsgálták (AQR), majd erre épül rá a stressz-teszt. Az OTP - bár rendszeres részese az Európai Bankfelügyelet  (EBA) rendszeres stressztesztjének - a mostani stressz-tesztnek nem lesz részese.

Kiindulási alap

November 4-től az ECB átveszi a teljes európai bankszektor felügyeletét, a stressz-teszt ennek a kiindulási pontját jelentheti. Természetesen az eredmények alapján már egyből lehet javító megoldásokat alkalmazni az eszközminőség vizsgálat alapján. Ez a teszt igen komoly és teljes kockázati portfóliót feltételez (pl. az államkötvények kockázatát is mérik - vélhetően, merthogy információk a teszt pontos részleteiről nem ismertek.), amely után jó esély lehet arra, hogy a teszten átmenő bankokkal szemben fogyasztói bizalom épüljön fel.

2015. január elsejétől egységes bankszanálási irányelv jön létre, s hasonló irányelv szól majd a betétbiztosításról. A folyamat  egy egységes szabálykönyv létrehozásával zárul majd, amelynek elfogadása után Európa minden országában egységes definíciók alapján kell majd aposztrofálni, hogy mit jelent pl. a betétesek védelme, vagy épp a restrukturált hitel.

A folyamat

A folyamat 2013. októberében indult, az AQR vizsgálatra idén február és augusztus között volt, míg a stressz-teszteket augusztus-szeptemberben végezték el. A folyamatot az ECB irányította, az azonban országonként eltérő volt, hogy az adott felügyelet, illetve a jegybank maga végezte-e el ezt a vizsgálatot, vagy szolgáltatók (mint pl. a Deloitte) segítségét vette igénybe.

Miután csoportszintű vizsgálat zajlott, ezért a magyarországi leánybankok miatt a Magyar Nemzeti Bank is be lett vonva a munkába. A vizsgálat mérete hihetetlen nagy volt, ráadásul a hibahatárok rendkívül szigorúak voltak: általánosságban 0,1 százaléknál nagyobb hiba külön kezelést és magyarázatot igényelt. A vizsgálat során a fizetőképességre vonatkozó ügyféladatokat rendkívül szigorúan elemezték. Komolyan dolgoztak azon, hogy elválasszák a mostani vizsgálattól a lakossági hiteleket.

Méretek

Portfóliónként 250-400 mintát kellett kiemelni, ez bankonként 1000-1200 minta hitel teljeskörű kielemzését jelentette. Érdekesség, hogy például a magyar leánycégek okán kiemelt kockázattal bírtak a magyarországi jelzáloghitelek, míg például az ECB Németországban a hajózási hitelek voltak kiugrasztottak magas kockázatuk miatt. A vizsgálatok nyomán minden egyes egyedi ügyletnél kiszámították a hitelezhetőség mértékét és meghatározták a szükséges céltartalék mértékét.

A második körben csoportos értékvesztést számoltak a múltbeli tapasztalatok (ügyfelek fizetési képessége, a behajtás hatékonysága, stb.) alapján.

Ha a stressz-teszt 5,5 százalék alatti mértéket hoz ki, ott azonnali beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy 6 százalékra javuljon az AQR-mutató. Ez komoly félelem, mivel a bankok is két nappal korábban ismerik meg az adatokat, így extrém esetben hihetetlen forrásigény jelentkezhet igen hamar. A második körben olyan szintek beállítása volt, amelyeket a bankoknak 2014. végéig kell teljesíteniük. A harmadik AQR szintet ugyanakkor csak később kell elérniük az érintett bankoknak.

Menekülés

A bankok ugyanakkor igyekeztek elébe menni a dolgoknak és jókora hitelcsomagok átstrukturálása megtörtént már az elmúlt hónapokban. A tőkeemelés mellett eszközök értékesítése is napirenden lesz, ami hihetetlen mozgásokat indít majd be. Portfóliócserék, összeolvadások s akár bankbezárások is lehetnek majd a piacon. Elvben a bankoknak 6 hónapjuk lesz a feltételek teljesítésére, de a Deloitte szakértői ezzel kapcsolatban szkeptikusak, hogy végigvihető-e ez a folyamat ennyi idő alatt.

Miután a vizsgálatok nem bankok, hanem portfóliónként történtek, ezért az információk csak az ECB-nél futnak össze. Az ma már nem ismert, hogy milyen szintű lesz a kommunikáció az eredményekről, még az sem ismert, hogy a stressz-teszt és az AQR eredmények együtt lesznek-e kommunikálva. Előzetesen az volt napirenden, hogy csak az AQR eredmények publikálására kerül sor.

A jövőre nézve ugyanakkor az jól látszik, hogy az ECB technokrataként áll majd a bankfelügyelethez - a politikai célok teljesen háttérbe szorulnak majd - noha korábban a tagországokban a helyi felügyelet és a helyi jegybank korábban sokszor támogatta a politika céljait. Ez azt jelenti, hogy lényegesen keményebb szabályozás mellett kell majd működni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG