7p
Van ésszerűség az NHP nagyvállalati körre történő kiterjesztésében, de nem látszik olyan egyértelmű sikernek, mint az első fázis hitelcseréje. Mindenképp lépni kellett, mert eddig lényegében csak a mikrocégek vettek fel beruházási hitelt, ám esetükben döntően eszközbeszerzés volt a hitelcél.

Összességében nem lepődhetett meg a tendenciákat figyelő ember azon, hogy Matolcsy György jegybankelnök a hét végén belengette: vélhetően megnyitják a növekedési hitelprogram (NHP) II. ütemét a nagyvállalatok előtt is. Egyszerűen nem látszik más út, mint az NHP I. idején bevált módi alkalmazására – bár a siker itt és most nem olyan biztos.

Az adatok ismertek: a legutolsó jegybanki adatközlés szerint 2014. december 31-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 584,2 milliárd forintnyi szerződést jelentettek le a jegybanknak, amelyből 472,3 milliárd erejéig már a hitelnyújtás is megtörtént. Összesen 13813 vállalkozás 20019 ügyletben kapott a kölcsönből.

Szikár adatok

A probléma az NHP-val a részletekben mutatkozik meg a leginkább. Igaz ugyanis, hogy a kölcsön I. pillérjében, az új hitelek között a beruházási hitelek részesedése 61 százalékos, míg a forgóeszközhitelek 27 és az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék, ám a beruházási hitelcél a jelek szerint nem a program dedikált ügyfélkörét, a kis- és középvállalkozásokat, hanem sokkal inkább a mikrocégeket érte el. A kis- és közepes vállalkozások az NHP-t 50 százalékban használták fel beruházási hitel felvételére, esetükben a kölcsönösszeg több, mint harmada (35, illetve 37 százalék) forgóeszköz-finanszírozásra ment. Azt, hogy ne érje szó a ház elejét, a mikrovállalkozások „hozták”: esetükben a felvett hitelek 80 százaléka kötődött beruházásokhoz.

A gondot az okozza, hogy az NHP nem a mikrocégekre van kitalálva: az általuk felvett beruházási hiteleknek köszönhetően a beruházási hitelek átlagos összege 22,9 millió forint lett – lássuk be ez nem az a volumen, amely 2 év alatt 2000 milliárd forint kihelyezését lehetővé tenné. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a nagyobb cégek magasabb forgóeszköz-finanszírozási igényének köszönhetően az ilyen célra folyósított hitelek átlagösszege 2,5-ször felülmúlta a beruházási hitelek átlagösszegét. Ez pedig azt jelezi, hogy a „beruházási” hitelek túlnyomó része sem érdemi kapacitásbővítésre fordítódik, hanem sokkal inkább a válság időszaka alatt nem fejlesztett eszközök, gépek, járművek beszerzésére. Ez természetesen biztosíthatja a cég folyamatos életét, javíthatja a gyártási minőséget, az ügyfelek elégedettségét és akár új üzletet is hozhat, azonban igazi gazdaságpolitikai fejlődést csak az átütő, valóban újat hozó beruházásoktól remélhetünk. Ezekkel pedig most adós a program.

Miért nem szeretnek beruházni a cégek?

Az okokat is sokszor elmondták már. A cégek jó része épp túl van a válságon, jelenleg sebeit nyalogatja, azokat gyógyítgatja. Ebbe a körbe pont beleillik a saját házuk körüli rendezgetés, amelynek kockázata azért minimális, mert ezen fejlesztések nélkül biztos a lejtő. A piac fellendülésébe vetett hit még nem annyira erős, hogy a cégek érdemben kockáztatni merjenek, mert bizony egy bedőlt komolyabb fejlesztés után még a 2,5 százalékos (maximális) hitelkamat kigazdálkodása sem túl könnyű feladat. Ráadásul – és ezt is tegyük hozzá – a hazai gazdaságpolitika továbbra sem a kiszámíthatóságáról híres – emiatt azután évekre, évtizedekre terjedő tervek nem igazán születnek. Bár ennek részben ellentmond, hogy az nhp-s beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, ám látni kell, hogy a cégek a lehetőségeket szélesítették inkább a megnyújtott futamidőkkel.

A fentiek okán jöhet annak a kérdése, hogy mi hozhat sikert. Mielőtt a jegybanki gondolattal foglalkoznánk, szögezzük le előre, hogy a legalapvetőbb szükséglet az, hogy a hazai vállalkozások mihamarabb lássanak valamit a beígért gazdaságfejlesztési uniós pályázatokból. A vissza nem térítendő támogatás nagyban eliminálná a beruházási kockázatokat és borítékolhatóan a cégek mind nagyobb száma merne nagyot álmodni. Jó részüknél a szükséges önerő is megvan, hiszen a jegybank adatai szerint tavaly november végén a vállalati betétállomány 3258 milliárd forintra rúgott, ami 17 százalékkal magasabb, mint 2012. végén.

Nagyoknak áll a világ

S itt érhetünk vissza az MNB azon tervéhez, hogy a nagyvállalati körnek is elérhetővé tenné az NHP-forrásokhoz jutást. Merthogy a céges betétállomány döntő része nem a jelenleg az NHP-ban jeleskedő mikro-, hanem sokkal inkább a nagy cégeknél van. Az ő forrásaik kiegészülve a jegybanki hitellel már komoly fejlesztések finanszírozását tennék lehetővé. Ha mindehhez hozzávesszük azt, amit a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára régóta – komolyabb visszhang nélkül – jelez, vagyis, hogy az uniós pályázatoknál az új ciklusban nem lesz cél a támogatások szétaprózódása, a kormányzat inkább nagyprojekteket támogatna, amelyből azután beszállítóként, stb. jutna a kicsiknek is - láthatjuk, hogy a következő években a nagy cégeknek áll a világ. E tekintetben tehát az NHP újrafazonírozása üdvözlendő is lehet.

A kérdés igazából az, hogy vajon kell-e ezeknek a cégeknek a jegybanki hitel. Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy a nagyvállalatok hitelfelvétele eddig sem ütközött olyan erős kínálati korlátba, mint az a kkv-knál megfigyelhető. Ennek a vállalatcsoportnak az anyabanki finanszírozás mellett a kötvénykibocsátás is rendelkezésre áll a finanszírozás biztosítása érdekében. Ráadásul a nagyvállalati kamatok nem sokkal haladják meg az NHP keretében elérhető 2,5 százalékos kamatszintet, igaz 1-2 százalékpont is dönthet egy-egy beruházás sorsáról – tette hozzá a közgazdász.

Most nem lesz hitelcsere

Ténykérdés, hogy az NHP I. sikerét az okozta, hogy a cégek, közülük pedig döntően a nagyobb cégek lecserélték drága (deviza)hitelüket az olcsóbb jegybanki forrásra. Ebben ugyanakkor nemcsak ők, de a bankok is érdekeltek voltak. A korábbi években felvett hiteleken ugyanis a kamatbázison felül igen szerény, nem egy esetben 0,7-1,0 százalékos kamatfelár mellett tudták csak finanszírozni a cégeket. Miért ne jött volna jól mindkét oldalnak, ha korábbi 3,5-4,0 százalékos hitelét maximum 2,5 százalékosra cseréli? A cég egyértelműen kamatot spórolt, miközben a finanszírozó marzsa az adott hitelen akár meg is duplázódhatott. Ezért hajtotta a nagyvállalati hitelcsere az NHP I. fázisát.

De ma a helyzet azért más. A korábbi hitelek zömét a vállalkozások – láttuk – lecserélték, az új hitelek kamatbázisa ma számottevően alacsony. A banki marzsokon továbbra is lehet jókat vitatkozni a bankokkal és – mivel továbbra is hiány van valóban jól finanszírozható ötletből – általában céges sikerre is vezet ez az alku.

Ennek ellenére van helye és létjogosultsága a NHP nagyvállalati kiterjesztésének, hiszen ebben a konstrukcióban nem változik a kamatbázis. Márpedig minden gazdaság szereplő számára fontos lenne, hogy végre újra inflációt köszönthessünk az évek során. Ha pedig ez így lesz, akkor a 0 százalékon nyújtott refinanszírozásnak nem lesz párja. De az NHP I. hitelcseréjének sikere a fent bemutatott piaci körülmények között aligha ismételhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG