5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén automatikusan lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. Az adókedvezmények további igénybevételéhez hosszabbítás szükséges, amit írásbeli nyilatkozattal lehet megtenni. Akkor is érdemes lehet ilyet nyitni, ha nem teljesen biztos a futamidőnk.
(Fotó: Eidenpenz József)

A tartós befektetési számla, ha a teljes, öt naptári évre rúgó futamidőre meg tudjuk tartani, akkor teljes kamatadó-mentességet és eho-mentességet nyújt a megtakarítók számára – írja a K&H Alapkezelő sajtóközleménye.

Mi a teendő a régi tbsz-ekkel?

Az idén lejáró tbsz-számlák tulajdonosai az év végéig dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd. Ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára van szükség. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára – írja a táraság.

Komment: A négykulcsos egykulcsos

Hosszú távú befektetés, mégsem lehet csak úgy elfeledkezni róla. Nyilatkozz, hosszabbítsd meg, fektesd be újra, de ha mégis kivetted, valld be, fizesd be utólag, szituációtól függően folyton foglalkoztatják az embert, és egyes esetekben szörnyű az adminisztrációs teher. Több energiát kell fordítani az adózás, az adózás rendje megtanulására, mint a befektetésekre.

De legalább megúszható az egykulcsos adórendszerünk négyféle tőkepiaci adókulcsa. Íme a négykulcsos egykulcsos: mert van amikor nulla (tbsz 5 év után), van 6 százalékos tétel (eho), 10 százalékos (tbsz 3 év után), 16 százalék (normál adótétel). Illetve ezek kombinációi. és akkor még a külföldi bonyodalmakról nem is beszéltünk. Noooormáááális?

Egyelőre „nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható” – teszik hozzá. A befektetők azonban egyértelműen akkor járnak jobban, ha nyilatkoznak a hosszabbításról, ezzel csak nyerni lehet.

Nincs büntetés, csak jutalom

Ha ugyanis meg tudjuk tartani újabb öt évre a befektetést, akkor ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények. Míg ha időközben fel kell bontani a számlát, akkor a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózunk, amely szerint egyébként tbsz nélkül is adóztunk volna. Büntetés tehát nincsen.

Ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz-számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állományt összevonják. Akár lejár, akár meghosszabbítják a tbsz-t, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak – fejezi be az alapkezelő. Ez akkor lényeges, ha korán vesszük ki a pénzt és adózni kell, mert a bekerülési ár és a kikerülési (eladási) ár különbsége alapján számítódik majd az adó.

Semmi macera a bevallással

Érdemes még hozzátenni, hogy a tbsz-szel sokkal egyszerűbb az adózás, az szja-bevallás kitöltése, az árfolyamnyereség-adót, az egészségbiztosítási hozzájárulásnak nevezett hat százalékos különadót, kamatadót nem kell számolgatni, adóbevallásban bevallani, befizetni.

A tbsz-re lehet helyezni devizás értékpapírokat is, de jó tudni, hogy egyes külföldi, főleg Európán kívüli országokban forgó értékpapíroknál jelentkezhetnek komplikációk az osztalékadóban, árfolyamnyereség-adóban, egészségügyi hozzájárulás terén. Ezért javasolt az EU (illetve az EGT) országainál maradni.

A K&H Alapkezelő megemlíti azt is, hogy „a befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva”. Ezzel alighanem hazabeszél, hiszen a tőkevédett alapok legnagyobb hazai kibocsátója, azok pedig fix futamidejűek. Általában azonban rövidebb a futamidejük öt évnél, újrabefektetéssel mindenképp kell törődni, így a nyílt végű alapok is legalább annyira jól megfelelnek a tbsz-re.

Mire jó nekem az a tbsz?

A tartós befektetési számla a hosszú távú lakossági megtakarítások ösztönzésére bevezetett, ám nem túl befektető-barát, meglehetősen bonyolult konstrukció. A lényege, hogy ha öt naptári évre megtartja az ügyfél a számlán levő befektetéseit, akkor adómentessé válnak. Ha pedig három naptári évre, akkor a 16 százalékos általános adókulcs helyett csak tíz százalékot kell fizetni.

Ha tehát az idén ilyet nyitunk, akkor az öt év 2016. január elsején kezdődik, és 2020. december 31-én ér véget. Erre csak az idén lehet pénzt befizetni, ám a 2015-ös évben, az úgynevezett gyűjtőévben keletkezett hozamok, kamatok is adómentesekké válnak. A később bevezetett hat százalékos egészségügyi hozzájárulás is megúszható vele. A nyesz-től (nyugdíj-előtakarékossági számlától) eltérően devizás befektetések is elhelyezhetők rajta.

Az értékpapírokat futamidő alatt el lehet adni, másikat lehet vásárolni helyette, de a lejárat előtti pénzkivét esetén az adókedvezmény megszűnik, és három naptári éven belül a normál értékpapírszámla adózása szerint be kell fizetni az adókat. (Ami az adminisztrációs terhek miatt is kerülendő.) Három éven túl a három év utáni kedvezmény megmarad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG