6p
Az átlagmagyar szereti, ha van készpénz a zsebében a külföldi út során, ám a váltáskor sokszor túlbiztosítja magát: átlagosan 7000 forintnyi aprót hozunk haza, amelynek jelentős része eltűnik a fiókok mélyén. Egyre többen ugyanakkor bankkártyát használnak.

Javában dúl az idegenforgalmi szezon, honfitársaink tízezrei keresnek felüdülést külföldi nyaralóhelyeken. Ilyenkor pedig rendre előkerül a kérdés, hogy készpénzt (valutát) vagy bankkártyát vigyünk-e magunkkal az útra. Kicsit rendet próbálunk tenni a közszájon forgó tények és tévhitek között.

1. Külföldön nem ingyenes a bankkártyás vásárlás

Tévedés. Tavaly év elejéig itt elég lett volna annyit írni, hogy a bankkártyás vásárlás mindenhol ingyenes, ám ma már ehhez hozzátehetjük azt is, hogy számos esetben a külföldi bankkártyás vásárlás olcsóbb is lehet – tekintettel, hogy a vásárláshoz kapcsolt 3 ezrelékes tranzakciós illetéket a külföldi kártyahasználatnál nem lehet felszámítani. Így azoknál a bankoknál (nagyon kevesen vannak), ahol a lakossági kártyáknál a belföldi forgalomban átterhelésre kerül az illeték, a külföldi bankkártyás vásárlás még olcsóbb is, mint a hazai.

2. A kártyás vásárlásnál a többszöri átváltás miatt sokkal kedvezőtlenebb árfolyamok alakulnak ki.

Részben igaz. Valóban, a két kártyacég, a Visa és a MasterCard alaphelyzetben euróban (illetve dollárban) számol el, azaz a külföldi fizetőeszközben meghatározott értéket először az elszámolási pénzeszközre váltják át, majd annak ellenértékét forintban terheli ki a kártyatulajdonos bankja. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az átváltások ilyen esetekben a kártyacég speciális váltási árfolyamain történnek meg, amelyek rendre sokkal kedvezőbbek, mint a banki valutaárfolyamok.

Sőt – miként azt a MasterCard egy 2013-as magyar kártyákkal Szlovéniában történt próbavásárlása is bemutatta – az elszámolási árfolyam számos esetben az adott bank érvényes devizaárfolyamainál is kedvezőbb eredményt hozott. Fontos tudni, hogy a kártyás vásárlásoknál a bankok döntő része a valuta árfolyamoknál jóval kedvezőbb devizaárfolyamokat alkalmazza, s van olyan hitelintézet is, amely a kártyás fizetések elszámolásakor a deviza középárfolyamon írja jóvá az ügyletet.

3. Nem tudom pontosan, mennyit is fizetek, ha kártyát használok

Részben igaz. A vásárlás beterhelésekor ugyanis még nem kerül sor a tényleges elszámolásra, így az esetlegesen elmozduló árfolyamok miatt a megvett áru- szolgáltatás árának pontos ellenértéke eltérhet. Ugyanakkor ma már a tranzakciók elszámolása is pillanatok alatt megtörténik, így a legtöbbször nem tér el a két árfolyam. Az ilyen elcsúszó árazás legtöbbször például a szálláshely lefoglalásakor beterhelt „foglaló” kapcsán kerül elő, amikor a szolgáltató először csak beterheli a szolgáltatás ellenértékét, ám a tényleges elszámolásra napok múlva, a kicsekkoláskor kerül sor.

Emellett nem árt tudni, hogy egyre több kártyaterminál üzemeltető társaság ajánlja fel az ügyfélnek azt, hogy akár forintban előre meghatározott összeget terhelhet számlájára: ekkor a terminálon kiválaszthatjuk, hogy milyen fizetőeszközt akarunk használni.

Készpénzzel érzi magát biztonságban a magyar

A MasterCard felmérése szerint annak ellenére, hogy a megkérdezett magyar utazók 97 százaléka visz magával bankkártyát külföldre, tízből nyolc ember elmondta: minden utazás alkalmával valutát is vált és visz magával, mivel így érzi magát teljes biztonságban.

Ez részben érthető is. Mert ugyan a nagy üdülőhelyeken Európában általában, de a világ más pontjain is szinte mindenhol lehet bankkártyát használni, de kétségtelen kellemetlenséget okoz, ha valahol mégsem tudjuk használni a plasztikjainkat. Ugyanakkor a készpénzzel számos gond lehet - ellophatják, vagy - mivel nem ismerjük jól a címleteket - sokszor bizony nehézkes a fizetés és egy nem túl jó szándékú eladó emiatt meg is rövidíthet minket.

Készpénzt külföldön?

A külföldi pénzfelvétel költségei az átlagos hazai 50 ezer forint körüli készpénzfelvétel esetén meglehetősen borsosak – az átlagdíj 1% + 4 euró körül mozog -, ami még akkor is magas, ha itt sincs 6 ezrelékes tranzakciós illeték. (Összességében a nyaralás teljes készpénzszükségletének egyszeri kivételével azért már „hazai” díjakat kaphatunk, illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy számos nemzetközi bank saját hálózatában hazai díjakon biztosítja a készpénzfelvételt.)

Érdekes ugyanakkor azt látni, hogy számos honfitársunk még akkor sem helyi valutát visz magával, ha itthon már a legtöbb helyen elérhető a horvát kuna, a bolgár leva vagy a török líra. Ilyenkor a „biztos valuta”, az euró és a dollár kivitele esetén a készpénzre esküdők is többszöri váltást vállalnak – ráadásul itt valutaváltásról van szó.

Ugyanakkor a készpénzhasználat egyéb költségeivel nem számolunk. A MasterCard kimutatásai szerint tízből csupán hat honfitársunk figyel arra, hogy ne váltson át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külhoni bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben. A megkérdezett magyar utazók 65 százalékának pénztárcájában maradt párszáz vagy párezer forintnak megfelelő külföldi fém- vagy papírpénz. A válaszok szerint az átlagmagyar átlagosan hétezer forintnak megfelelő idegen aprópénzzel vagy bankjeggyel a zsebében tért haza. Ezek visszaváltásakor ugyebár ismét vesztünk a váltáson, ráadásul az aprók közül legfeljebb az euróérméket lehet beváltani a váltóhelyeken – azokat is rendkívül rossz árfolyamon. Persze, megoldást jelenthet a visszahozott összeg félretétele a következő útra, de mit tegyen az, aki egy év múlva indul útnak – ráadásul úticélja nem is ugyanaz az ország lesz? Legfeljebb barátnak, ismerősnek adja a horvát kunát, török lírát....

Ez óriási összeg, különösen ha belegondolunk, hogy a külföldi pénzek gyakorta a polcok vagy fiókok mélyén, tárolódobozokban vagy befőttesüvegben végzik, és soha többé nem kerülnek felhasználásra – hívja fel a figyelmet Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG