4p
A bankokat is kényszerhelyzetbe hozza a nagybirtokok területalapú támogatásának tervezett megvonása: szigorítani kényszerülnek, mivel sok cégnél az ilyen támogatás biztosította a jövedelmezőséget. Az állattenyésztési kompenzáció segítség lehetne - itt viszont a részletszabályok hiányoznak.

A földalapú támogatások rendszerének megváltozása, valamint az államtól bérelt földek esetleges elvesztése egyaránt komoly hatással lehet a mezőgazdasági nagyüzemek gazdálkodására. A legtöbb ilyen vállalkozás az eddigi üzleti modelljének (üzemméret, tevékenységi kör, stb.) alapvető átgondolására kényszerül majd, beleértve természetesen a hitelek kérdését is – vélekednek a kereskedelmi bankok.

A jövedelmezőséget adja

A bejelentés szerint a terület-alapú támogatás alapvetően átalakul. A jövőben csak 1037 hektár birtokméretig jár a teljes területalapú támogat (SAPS) – ez maximum 73 millió forintot jelent. 1037-1200 hektár birtokméret között az alaptámogatás 95 százalékát, a zöldítési támogatás 100 százalékát fizeti ki az állam. Az 5 százalékos elvonás mértéke 366 ezer forint, nem mondható jelentősnek. Az 1200 hektárt meghaladó területeken ugyanakkor alaptámogatás nem jár, csak a zöldítési 100-át fizetik ki, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezen nagybirtokok esetében lényegében harmadára csökken a SAPS támogatás.

Ezen vállalkozásoknál nem ritka, hogy a támogatások adják akár a bevételek harmadát, jó néhány cégnél a jövedelmezőséget sok esetben szinte kizárólag ez a támogatás biztosította. Ennek fényében szükségessé válhat az eddig felvett beruházási hitelek átütemezése – jelezte több bank a Privátbankárnak.

Ahol pedig a gazdálkodáshoz szükséges rövidlejáratú forrásokat teremtették elő részben vagy egészben a támogatások előfinanszírozásával, ott az alacsonyabb támogatási összeg miatt ezután új forgóeszköz finanszírozási megoldásokat kell keresni a partner hitelintézettel közösen.

A bankok a következő hetekben felülvizsgálják azon ügyfeleiket, amelyek érintettek a támogatás megvonásában. Vannak hírek arról, hogy a hírekre reagálva a forgóeszközhiteleket nyújtó bankok már pótfedezetet is kértek a nagyobb gazdaságoktól.

A finanszírozás kockázatát elsősorban azon cégeknél vizsgálják felül, amelyek beruházást hajtottak végre - igaz, ezek vannak többségben, szinte mindegyik vállalkozás fejlesztett. Ezen cégek bevétele ugyanis mindenképpen csökken és hiába állnak a nagyobb cégek „több lábon”, a támogatás megvonása és a kompenzáció nagyon is komolyan érinti majd őket.

Ez a helyzet pedig egyértelműen megnöveli a bankok finanszírozási kockázatát, hiszen az érintett cégek gyengébb minősítést kaphatnak. Bár ezek a nagy gazdaságok rendelkezhetnek hatékonysági tartalékokkal, de a kiesés abszolút értékét tekintve így is jelentős összegű lesz.

Sok a nyitott kérdés

Persze sok még a nyitott kérdés, mivel a szabályozás – ma még nem ismert - pontos szövegezésétől még számos tényező függhet. Például az érintett nagyüzemek jelentős részénél van állattenyésztés is, ám korántsem bizonyos, hogy ugyanaz a kör kap majd kompenzációt, amelytől támogatást vontak meg, azt pedig, hogy a kompenzáció hasonló mértékű lesz az elvonással, még kevesebben gondolják. A források átcsoportosításának mértéke szintén nincs számszerűsítve.

Ugyanakkor vannak olyan hitelintézetek, ahol a megismert hírek alapján úgy gondolják, hogy némely nagybirtok jól jöhet ki az újratervezésből, miután jelentős állatállománnyal is bír, amire – pletykák szerint - a korábban állattenyésztésre kapott támogatás akár kétszeresét is meg lehet majd kapni. A bankok ugyanakkor figyelmeztetnek: még ez a támogatási szint is csak némi vigaszdíjat jelenthet, mivel nem tudja a kieső támogatási összeget pótolni. Minél nagyobb területen gazdálkodott a cég, annál nagyobb a vágás, ezért már most többen kiegészítő tevékenységben látják a pótlást (pl. terményfelvásárlás).

Ugyancsak pontosításra szorul, hogy az elvonás valóban degresszív lesz-e, és így valóban csak az adott gazdálkodási terület feletti részt vonják-e el – miként ez ma gondolható. Ezen részletkérdések vizsgálatától nagymértékben függhetnek a gazdaságok egyéni reakciói és a tényleges hatások..

Akárhogy is, a nagybirtok ilyetén „büntetése” a bankok szerint a földterület elaprózódásához valamint a foglalkoztatás visszaeséséhez is vezethet. Vélhetően a rosszabb aranykoronájú földektől megválnak a cégek, ahol visszaeshet a foglalkoztatás, továbbá ha ezek a földek bérleti szerződésekből állnak össze, az még a bérbeadókat is megfosztja jövedelmüktől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG