6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hamarosan kezdődik a szüret, kiderül milyen lesz az idei bor. Beszélgetés Nagy Zsolttal, a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjével.

Milyen szüretre számítanak az idén?

Mivel gyakorlatilag csak kék szőlővel dolgozunk, még nagyon a szüret elején tartunk. A rozé-bor alapanyagokat és a korai érésű portugiesert dolgoztuk fel eddig.

Az évjárat eddig kitűnőnek ígérkezik. A sok meleg jótékony hatással van az érésre. A villányi borvidéket elkerülték eddig a komolyabb természeti csapások, gondolok itt a kiterjedtebb jégesőre vagy igazi aszályra.  Növényvédelmi szempontból is viszonylag egyszerű dolgunk volt, leginkább a lisztharmatra kellett odafigyelnünk.

Az évjárat kulcsa a késő ősz lesz. Amennyiben száraz időt hoz, kiemelkedő minőségre számíthatunk.

Nagy szüksége lenne erre a hazai vörösbor termelőknek a katasztrofális 2014-es és nagyon közepes 2013-as évek után.  Az elmúlt másfél évtized statisztikája alapján az évjáratok pontosan fele kiemelkedő a régiónkban. Természetesen felértékelődnek az ekkor készített tételek.

Mely fajtákra koncentrálnak leginkább?

Számunkra rendkívül fontosak az export piacok, ahol gyakorlatilag csak a bordói fajtákat keresik tőlünk.  Emiatt a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon áll érdeklődésünk középpontjában, melyek bizonyítottan világszínvonalú minőséget képesek produkálni ezen a pici, alig két és félezer hektáros borvidéken.

A hazai piacon is a merlot és a cabernet-k a legnépszerűbbek. Akár a SPAR válogatás, akár az AUCHAN számára kifejlesztett 400 Arpensis családot vesszük - nem beszélve az jó évtizede bevezetett Wunderlich márkáról - a legnagyobb kereslet irántuk nyilvánul meg.

Mi a helyzet a hazainak tartott két kék szőlő fajtával, a portugieserrel és a kékfrankossal?

Esetükben kénytelenek vagyunk szem előtt tartani a kőkemény piaci realitásokat.  Sajnálatos módon a külpiacok nem ismerik és nem is keresik őket.

A portugieser, mint önálló fajtabor iránti kereslet itthon is számottevően csökkent az utóbbi néhány évben. Igaz, egyre népszerűbbekké váltak a portugieser és a különböző bordói fajták házasításai. Legjobb példa erre a LIDL Magyarország számára készített Bársony cuvée-nk, vagy a hosszú ideje piacon levő Mediterran cuvée-nk iránti kereslet ugrásszerű növekedése.

A kékfrankossal kapcsolatban elég szomorú a helyzet. Készíthetünk bármilyen magas minőségű kékfrankost, reális piaci áron nincs iránta kereslet. A Wunderlich 2007-es vagy a Jammertal 2011-es tételeinket a szakma és a fogyasztók is kiemelkedőnek tartották, de legfeljebb néhány ezer palackra tartottak igényt a hazai vevők. Mivel hazánk kék szőlő termelésének oroszlán részét a kékfrankos adja, a vevők nagy része hozzá szokott a jóval ezer forint alatti bolti palackárakhoz és nem is igen hajlandóak többet adni érte. Paradox módon a kizárólag kékfrankosból készült rozéért ennek dupláját is kifizetik. Összefoglalva, sem a portugieser, sem a kékfrankos nem stratégiai jelentőségű számunkra.

Az mindenkori napi munka mellett mi a legnagyobb kihívás egy villányi szőlész számára?

Kapacitásunk alapján Villány második legnagyobb borászata vagyunk. A Jammertal Borbirtok 4 brand-je ( Wunderlich, Jammertal, Cassiopeia és Koh-I-Noor )  különböző preferenciákkal bíró fogyasztói rétegek számára készül. A megszerzett piacainkat mennyiségi és minőségi szempontokból is megtartani, illetve fejleszteni kívánjuk. A mennyiségek alapján  ( összességében évi közel egymillió palacknyi borról beszélünk ) egy-egy szőlészeti döntés komoly gazdasági  következményekkel jár a borbirtokra nézve, de jelentősen befolyásolhatja egy-egy beszállítónk egész évi munkájának pénzügyi eredményét is. A kívánatos fajta-összetétel és hozam-korlátozás meghatározása az egyik legérzékenyebb feladat.

Nyilvánvalóan minden szüret befejezése után azonnal a következőre készítünk szakmai és gazdasági tervet. Minden esetben arra készülünk, hogy kitűnő évjáratunk lesz. A problémát az jelenti, hogy az időjárás a maga útját járja, nem a szőlészét. A kiszámíthatatlanság a mérsékelt övi klíma egyik sajátossága. Ennek megfelelően, amennyiben nem játszik a természet a kezünkre, állandó alkalmazkodási kényszerben vagyunk. Vágyainkat és elképzeléseinket a rideg valósághoz próbáljuk optimálisan illeszteni. A tavalyi például hamisítatlan kármentő szüret volt ( hozzáteszem, ez országos jelenség volt ), mely során soha nem látott mennyiségű rozé bor készült. Ez rányomta bélyegét a szőlő és természetesen a borárakra is. A múlt esztendőben a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megelőzzük a 2015-ös évre tőkéink egészségét.

Beszállítókat említett. Mi a kapcsolata velük a borbirtoknak és önnek?

Jóval nagyobb mennyiségben készítünk magas minőségű bort, mint a saját szőlőterületeink beszállító képessége.

Évek óta szoros munkakapcsolatban állunk olyan szőlőtermelőkkel, akik kifejezetten csúcsminőségű szőlő alapanyagot tudnak és akarnak is nekünk szállítani. Ismerjük egymás elvárásait és ennek megfelelően irányítjuk és ellenőrizzük a szőlészeti folyamatokat közös erőfeszítéssel.

Ez a sokszínűség ad lehetőséget arra is, hogy időnként egészen különleges, ritkán reprodukálható tételeket is készíthessünk, utalnék itt a  Koh- I-Noor sorozatunkra .

A modern professzionális boripar  ( bármennyire is szentségtörésnek tűnik ez a kifejezés egyesek számára ) nagy precizitást és átlagon felüli alkalmazkodó készséget igényel a szőlésztől.

A permetezést és a szokványos gépi földmunkákat kivéve minden munkafolyamatot kézzel végzünk a szőlőben. Gyakorlatilag napi kapcsolatban állunk a tőkékkel.

A manapság oly előszeretettel emlegetett kézműves borászatnak ez az alfája és omegája, nem az, hogy kis- vagy nagy mennyiségben termelünk.

Milyen a kapcsolata a borásszal?

A szőlészet és borászat kölcsönösen egymásra épülő és állandó visszacsatolásokon alapuló tevékenységek. Kitűnő szőlő nélkül képtelenség kitűnő bort készíteni. Végeredményben a kész bor a közös munkánk értékmérője. Így a szőlész munkája sem ér véget az alapanyag beszállításával. A kész bor értékelésekor kapunk képet arról, mit kellene változtatni esetleg a továbbiakban, vagy egyes előző változtatások a kívánt eredménnyel jártak - e.

Visszatérve a konkrét kérdésre, Szabó Kata Veronika borász kollégámmal kitűnően tudunk és szeretünk is együtt dolgozni. Rendszeresen teszünk közös ellenőrző látogatásokat a szőlőben, valamint a szükséges döntéseket is közösen hozzuk meg.

A borkészítés igazi csapatmunka a szőlőoltvány telepítésétől a palack polcra kerüléséig.

A Jammertal Borbirtok honlapja: jbb.hu >>

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG