4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyarországon felhasznált gyógynövényeknek mintegy 70 százaléka még mindig a vadon termő növények begyűjtéséből származik; a 110-120 gyógynövényfajból a legfontosabb mintegy 70-80 fajt gyűjtik be rendszeresen természetes élőhelyekről - mondta a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke az MTI-nek.

Czirbus Zoltán beszámolt arról, hogy Magyarországon mintegy 5000 ember foglalkozik gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 20-25 cég. Utóbbiak további mintegy 1500-2000 embernek adnak munkát az elsődleges feldolgozásban. A vadon termő, gyűjthető gyógynövényfajok spektruma széles. A legfontosabb vadon termő gyógynövények gyűjtési területe gyakran egybeesik az elmaradott régiók, kistérségek területével. 

Mi a szárazdrog?


Magyarországon évente átlagosan mintegy 15-20 ezer tonnányi gyógynövény-szárazdrogot állítanak elő. A szakemberek a legtöbb hatóanyagot tartalmazó növényrészt nevezik drognak, amely elsődlegesen feldolgozáson, többnyire szárításon, esetleg hámozáson, tisztításon aprításon esett át. A termelők és a gyűjtők által éves szinten előállított nyers, feldolgozatlan gyógynövény-alapanyag a szárított mennyiség többszörösét teszi ki.

Magyarországon a gyógy- és aromanövények termesztő területe mintegy 18-21 ezer hektár. Legfontosabb klasszikus termesztett gyógynövényeink az édeskömény, a citromfű, a máriatövis, a kapor, az ánizs, a kamilla, a fűszerkömény, a borsikafű, a cickafark, borsmenta valamint a levendula. Ezeket a fajokat mintegy 4 ezer hektáron termesztik. További a mai napig jelentős, bár folyamatosan változó területű termesztett növény a héj nélküli tök, a mák és a mustár.

Exportáljuk is    

Az előállított gyógynövénydrogok több mint fele külföldi piacra kerül. Czirbus Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy az általánosságban csak alapanyag szállítóként megjelölt magyar gyógynövénykivitel ebben az esetben nem a klasszikus feldolgozatlan terméket - például füvet, virágot - jelenti. A droggá feldolgozott alapanyagok ugyanis míg elérik ezen formájukat, jelentős kézi munkát igénylő, géppel gyakran nem is helyettesíthető munkaszakaszokon esnek át. 

Éppen ezért az ágazatnak a vidéki foglalkoztatásban és a vidékfejlesztés folyamatában a jelenleginél lényegesen nagyobb szerepe lehet, amennyiben e területet fejleszteni kívánják. A gyógynövénytermesztés élőmunka-szükséglete ugyanis hektáronként 250-300 munkaóra, az elsődleges feldolgozás során felmerülő munkaerő-igény pedig 2-50 munkaórát is jelenthet 100 kilogramm gyógynövénydrogra vetítve. Természetesen ezzel párhuzamosan növelni kell a magas hozzáadott értékű késztermékek arányát is, azonban ezeket az árukat a piacon el is kell tudni helyezni - jegyezte meg az elnök.

A gyógynövénygyűjtés és termesztés becsült termelési értéke éves szinten 10 milliárd forint. A gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik Magyarországon. A gyógynövényteák és más gyógynövény-alapanyagú termékek funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők összforgalma mintegy 40-50 milliárd forintra tehető évente Magyarországon. Jelenleg összességében mintegy 20-25 ezer ember vesz részt az országban rész- és teljes foglalkoztatásban az ágazat tevékenységében. 

Hogyan támogatható az ágazat?

Kiemelte: az elkészült ágazati stratégiában az ágazat fejlesztésének legegyszerűbb módjaként jelölték meg, hogy az ágazat munkáját szabályozó előírásokat életszerűbbé kell tenni, aminek lényegében anyagi vonzata sincs. Mindennek leginkább a vidéki foglalkoztatás növelésében lehet óriási hozadéka az elnök szerint. Az ágazat fejlesztésére - ami az ágazatban tevékenykedők helyzetbe hozását jelentené - mintegy 10 milliárd forint forrásbevonásra lenne szükség. A fejlesztési tervek megvalósítása a gyűjtés volumene és a termesztő terület mintegy 30 százalékos növelését jelentené. Az előállított szárazdrog-tömeg pedig mintegy negyedével lenne növelhető, 25 ezer tonnára évenként. Mindez további 5-8 ezer embernek biztosítana biztos megélhetést. A most futó Start és szociális szövetkezeti programok 1000-1500 ember számára nyújtanak foglalkoztatási lehetőséget. 

Czirbus Zoltán, aki egyben a Herbária Zrt. vezérigazgatója is közölte: a társaság nettó árbevétele tavaly 3,4 milliárd forint volt, ami az idén is várhatóan ennyi lesz. A cég a magyarországi gyógyteapiacon piacvezető, és előkelő helyet foglal el az egyéb gyógytermékek belföldi piacán. A multinacionális drogérialáncok után 92 szaküzletből álló országos lefedettségű kiskereskedelemi hálózata is jelentős.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG