4p
Az európai elhárítás maximális sebességre kapcsolt a német választások előtt négy hónappal. Számos jel arra utal, hogy az orosz katonai hírszerzés sorra hozza létre harci klubjait szerte Európában. Tavaly a hazai szervezet „évzáró zárt képzésére az ország nyolc városából érkeztek a csoportok”.

Ahogyan azt már két hónapja kifejtettük, a háború szabályai megváltoztak az utóbbi években. Megnőtt a nem-katonai eszközök szerepe a stratégiai és politikai célok elérésében – sőt, több esetben hatékonyságukat tekintve a fegyverek erejét is meghaladják. A hibrid hadviselés egyesíti a hagyományos, az irreguláris és a kiberhadviselést. Az új hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek.

Izzik az elhárítás a német választások miatt

A hatályos orosz katonai doktrína a nyugati állásponttal szemben hivatalosan is a hagyományos – szárazföldi, tengeri, légi – hadviseléssel egyenrangú negyedik ágnak fogadja el az információs hadviselést. Az orosz módszer annyiból unikum, hogy hadászati és harcászati eszközként, hadszíntérként tekint a propagandára. Érthető tehát a Nyugat idegessége, amikor az amerikai és francia elnökválasztással kapcsolatban továbbra is megválaszolatlan kérdések sorjáznak Moszkva szerepével kapcsolatban.

Mivel a német parlamenti választásoktól már csupán négy hónap választ el bennünket, az európai elhárítás a legmagasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Ezért is keltett komoly figyelmet az EUobserver.com tegnapi oknyomozó cikke, amely a téma számos szakértőjét szólaltatja meg. A Berlinben élő Dmitrij Csmelnicki elmondja a cikkben, hogy az orosz katonai és polgári hírszerzés szerte Európában potenciális felforgatókat szervez be egyes küzdősportokat űző klubokban.

Szisztematikus beszervezés

Ezekben a klubokban egy támadó jellegű orosz küzdősportot, az úgynevezett „szisztémát” tanítják és mindannyinak „közvetlen vagy közvetett” kapcsolata van az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) vagy a polgári hírszerzéshez (FSzB).

Csmelnicki elmondása szerint a GRU doktrínája alapján ezeket az ügynököket egy NATO-val kitört konfliktus esetén bevethetik katonai bázisok, vagy polgári repterek ellen, de „általános terror” kiváltására is utasíthatják őket, vagy békeidőben „a gyanú, a bizonytalanság és félelem” légkörének megteremtésére az ellenséges ország közvéleményében.

Káncz Csaba

A kutató kifejtette, hogy a „szisztéma” iskolák futótűzként terjednek Európában: csupán az elmúlt hét évben iskolákat nyitottak Németországban (ahol már 63 ilyen klub működik!), Görögországban, Magyarországon, Olaszországban. Szerbiában és Svájcban. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a hazai szervezet honlapja nem is csinál titkot a kötődéseiről és motivációjáról. A honlap szerint „felderítés és információszerzés nélkül nem lehet sikeres hadműveleteket végrehajtani, de a békét tartósan fenntartani sem. A hadtörténelemben a legösszetettebb felkészültségre minden korban a felderítőknek - hírszerzőknek volt szükségük. Mivel gyakorlócsoportunk egy orosz harcművészet minél magasabb szintű elsajátításában és népszerűsítésében, valamint a magyar-orosz kapcsolatok ápolásában kíván részt vállalni, ezért nemzeti identitásunkat és hazaszeretetünket a névválasztással is igyekeztünk kifejezni.”

Komoly aktivitás hazánkban

Egy tavaly nyári híradás szerint a hazai szervezet „évzáró zárt képzésére az ország nyolc városából érkeztek a csoportok”. Riasztó, hogy egy tavalyi oknyomozás során Boris Reitschuster német újságíró is arra a következtetésre jutott, hogy a GRU a „szisztéma” klubokat beszervezésekre használja. Mi több, a neves Focus hetilap is arról adott hírt már három éve, hogy a német elhárítás nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek tartja a GRU-hoz kötődő „szisztéma” klubokat, amelyek már akkor 30 német városban működtek.

Az EUobserver cikke említést tesz arról is, hogy a GRU az elmúlt években tréningeket tartott a hazai szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal aktivistái számára és a GRU volt az is, amely tavaly ősszel puccsot kísérelt meg Montenegróban, hogy az ország NATO csatlakozását megakadályozzák.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG