4p
Míg a magyar külügyminisztert nem fogadták múlt héten a washingtoni külügyminisztériumban, a baltiak delegációjával mind a külügy-, mind a védelmi miniszter tárgyalt. A CEU vesszőfutása csak tovább ront a kétoldalú viszonyon. Washington már tavaly a budapesti nagykövetség első beosztottjának egy orosz-szakértő diplomatát küldött, aki tegnap kiállt a CEU zavartalan hazai működése mellett.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet felavatja Magyarország új washingtoni nagykövetségének épületét 2017. március 21-én. MTI Fotó: KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy hazánk washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát idő előtt hazarendelték. A stratégiai jelentőségű állomáshelyet a külgazdasági és külügyminiszter helyettese, Szabó László veheti át, aki csak 2014 óta ismerkedik a diplomácia rejtelmeivel. Szemerkényinek várhatóan június végén haza kell utaznia.

Komoly kádert szedett most le a fideszes politika, hiszen Szemerkényi volt még 1998-2002 között Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadója. Elméletileg jó állt nagykövet-asszony csillagzata odakint is, hiszen nemrégen nevezték ki Trump mellé nemzetbiztonsági tanácsadónak azt a Gorka Sebestyént, aki Szermerkényivel együtt lett még 1992-ben Joó Rudolf államtitkár kabinetjének tanácsadója a hazai Honvédelmi Minisztériumban.

Szíjjártó felsülése

Nem akármilyen kétoldalú relációról van szó gazdasági téren Washington és Budapest között, hiszen már több mint kilencmilliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, és 1650 amerikai vállalat több, mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat. De az, hogy komoly zavar van a kétoldalú politikai kapcsolatokban, már napnál világosabban mutatkozott meg a múlt héten. Szíjjártó Péter miniszter ekkor adta át az új nagykövetségi épületet Washingtonban, de hivatalos útja ellenére egy árva lélek sem fogadta őt az amerikai külügyminisztériumban. Ezzel szöges ellentétben állt éppen múlt héten a balti országok külügyminisztereinek látogatása, akik találkoztak mind Tillerson külügyminiszterrel, mind Mattis védelmi miniszterrel.

A francia vezető Le Monde már tavaly augusztusban leírta, hogy Orbán szívesen lenne Trump megkülönböztetett partnere a november 8-i választás után. A francia lap azonban jól látta, hogy a hagyományos amerikai jobboldal bizalmatlanul figyeli Orbán közeledését a Kremlhez. A lap emlékeztetett, hogy McCain szenátor két éve Orbánt neofasiszta diktátornak nevezte.

Trump már defenzívában van

Ahogyan a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Ara-Kovács Attila külügyi szakértő megírta a minap, az apparátusból kiszivárgó hírek szerint Szijjártó múlt heti látogatásának első számú célja az volt, hogy intézzen el Orbánnak egy fehér házi fogadtatást, azaz egy hivatalos találkozót Donald Trumppal. A magyar vezetés számára ugyanis nagyon visszaütött a tavaly nyári tusnádfürdői, Trump melletti kiállást követő elbizakodottság és egyre nehezebb megmagyarázni a híveknek, hol is késik ez a megtisztelő meghívás.

Ara-Kovács szerint Orbánt a meghatározó republikánus politikusok nagy többsége elviselhetetlen figurának tartja, sőt az oroszok ügynökének. Így a magyarországi CEU-s hajsza orosz kapcsolatainak feltárulása után Trump - aki e téren is védekezni kényszerül - nem hívhatja ki maga ellen a végzetet azzal, hogy egy kelet-európai kisállam oroszbarát vezetőjével kezet rázzon. Ha mégis meghívná Washingtonba, azzal a Republikánus Pártnak és az ottani liberális sajtónak üzenne hadat.

Washington kiáll a CEU hazai működése mellett

Káncz Csaba

Orbán túlzott Kreml-barátságára adott reakcióként értelmezhető az is, hogy Washington már tavaly az itteni nagykövetség első beosztottjának egy korábban Moszkvában többször is szolgált, a putyini nyomulást jól ismerő karrierdiplomatát küldött. David J. Kostelancik egy chicagoi szlovák nemzetiségű családból származik és korábban többször is dolgozott a moszkvai amerikai követségen. Oroszország (beleértve az orosz hírszerzés) szakértőjének számít, és diplomáciai körökben általános a vélekedés, hogy azért küldték Budapestre, hogy közeli rálátása legyen az amerikai diplomácia részéről túlzottan is bizalmasnak ítélt Orbán-Putyin kapcsolatokra. Kostelancik tegnap közleményt tett közzé a CEU-t ledaráló törvényről, amelyben leszögezi, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll az egyetem zavartalan működése mellett Magyarországon.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG