5p
Te hogy oldanád meg azt a súlyos élelmiszerhiányt, amellyel a növekvő populáció és a kifogyó készletek miatt szembe kell majd néznünk? Van pár kutató a világon, akik egészen komoly - ráadásul igencsak ínycsiklandozó - megoldást kínálnak a problémára már most. Neked csak ennyit kell eldöntened: rovart, vagy szintetikus húst eszel inkább?

Az már most látszik, hogy a gyarapodó népesség miatt csak ideig-óráig lesz elegendő az az élelmiszer-mennyiség, amelyet a Földön képesek vagyunk megtermelni. Márpedig rohamosan nő azok száma a világban, akik meg tudják fizetni a jó minőségű élelmiszereket, mint például a különféle húsokat. Ha viszont azt hisszük, hogy a húsért tartott állatok tenyésztése együtt növekedhet az éhes szájak számával, nagyon nagyot tévedünk. Génmódosítás ide, hatékony feldolgozás oda, a húsipari termelés jelenlegi formája messze elmarad hatékonyságában a populáció növekedésétől, ráadásul morális és környezetvédelmi aggályokat is felvet a dolog.

Éppen ezért dolgoznak a kutatók azon, hogy hatékony, de mégis tápláló és minőségi tápanyagforrást találjanak az emberiségnek, most viszont úgy tűnik, nincs szükség nagy varázslatra: elég, ha a begyepesedett nyugati gasztrokultúra hajlandó kicsit felengedni, és felveszi a menüre a jó minőségű proteinben gazdag ízeltlábúakat.

Jöhet a tepsis tücsök

A Távol-Keleten évszázadok óta a mindennapi étkezés részének számítanak a különféle sült és fűszerezett bogarak és furcsának tűnő állatok. Népszerűségük annak köszönhető, hogy sok van belőlük, és táplálóak.

Az Entomo nevű friss amerikai vállalkozás operatív alelnöke, Darren Goldin éppen ezt a két jellemzőt emeli ki, amikor arról beszél a Bloomberg tudósításában, hogy miért lehetnek a bogarak a jövő alapvető élelmiszerei az emberiség számára. Tücsökfarmjukon, amely emberi fogyasztásra is tenyészti a rovarfajtát még egy séf is dolgozik, aki más alapanyagokkal együtt teszi ínycsiklandóvá a "fogásokat".

Ahhoz, hogy a mindennapi étkezés költséghatékony megoldásai legyenek a tücskök-bogarak, a fogyasztó agya a legnagyobb akadály: a rovaroknak más állatokkal szemben sokkal kevesebb vízre és élelemre van szükségül, és kisebb területen is elférnek. Arányaiban sokkal több tápanyagot tartalmaznak, az Entomo szerint pedig ledarálva, por alakban szinte bármivel összekeverhetők és "ízesíthetők", és vajként vagy porként is felhasználhatók. "Egy-egy aratás alkalmával 5 millió tücsköt gyűjtünk be egy teremből, amelyekből 1360 kg nyers élelmiszer lesz. Hetente 10 milliót gyűjtünk be." - számol be a Goldin.

Persze ennek az új fajta gazdálkodásnak is megvannak a gyermekbetegségei: egyelőre még aránylag drága a kutatás és fejlesztés, illetve ki kell találni azt is, hogy hogyan lesznek szép kövérek és boldogok a tücskök. "Ha sok tücsköt zársz össze egy terembe megzavarodnak. A sok egymásnak ütköző állat aztán egymás ellen fordul és felfalják egymást" - hangzik a példa arra vonatkozóan, hogy mi az, amit feltétlenül meg kell még oldani a rendszerben.

Persze van idő, egyelőre nem tolongnak a versenytársak sem az USA-ban sem Európában: simán lehet próbálkozni most is olyan termékekkel, mint a rovar-alapú fehérjeport, az ízesített rágcsák és más egyéb hozzávalók. "Ha azt nézzük, hogy a szusi 20 év alatt szivárgott be az amerikai kultúrába, akkor a tücsköknek 3-5 évet adunk" - véli Goldin.

Szintetikus lakoma

Persze annak sem kell félnie a jövőben, aki nem bírja az ellenérzéseit leküzdeni a rovarokkal szemben, mindössze a húsról kell lemondania. Jó hír: az illúziót megtarthatja.

A zamatos, finom hús minden tulajdonságát képesek a kutatók reprodukálni szintetikus anyagokkal. A vért, az ízt, az illatokat, a szöveteket - mindent. Nem kell azonban kizárólag műanyagban gondolkodunk: rengeteg a kiaknázatlan lehetőség a növényekben is.

A zöldség, ami összevérezi a terítőt

Az Impossible Foods alapítója, Patrick Brown azt mondja, minden, amit eddig a húsfogyasztásról képzeltünk, hibás. Az állatok úgy termelnek húst, hogy növényeket esznek. Brown szerint tehát úgy is tudunk húst teremteni, hogy az elkészítési láncból kivesszük az állatot. Ez nem csak, hogy humánus megoldás, de gazdaságilag is fenntarthatóbb.

"Az agyunk teszi hússá a húst" - mondja az alapító, aki szerint az érzékszerveinket könnyen becsaphatjuk egy kis utánzással. Ehhez vegyületre lebontva próbálták meg újraalkotni a húst a laborokban kizárólag növényi anyagok segítségével. Végül megtalálták a "varázsszert": a vért alkotó hemoglobin egyik makromolekulája a hem. Azonban nem csak a vérben fordul elő ez az alkotóelem, hanem a szójában vagy az élesztőben is, illetve rengeteg növényben. Az Impossible Foods szerint ez az, ami ellenállhatatlanná teszi a húst, és ez az a molekula, ami alapján elkészítették az első teljesen növény alapú hamburgerhúst.

Ez a húspogácsa ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos társaik. Átsül, megég, illata van. Annyira hasonló, hogy egy vakteszten simán becsapná az egyszerű kóstolót. A cégnek most egy feladata van: lecsökkenteni az árát, hogy versenyképes legyen a piacon.

A kérdés már csak az, hogy szerinted hús-e az ilyen hús?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG