5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tényleg valami ipari szemét az olcsó UHT tej, amit vegyszerekkel tartósítanak és tesznek élettanilag értéktelenné, hogy cserébe sose romoljanak meg? Külföldi gazdák akarják tönkretenni a magyarok egészségét? Lázár János hetek óta arról beszél, hogy el sem tudja képzelni, mi lehet az UHT-tejben, hogy nem romlik meg hónapokig - összeszedtük a tényeket, hátha segítünk.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Amióta csak felmerült a tej áfájának csökkentése, szinte minden Kormányinfón szóba kerül az UHT tej - az áfacsökkentés ugyanis csak a friss tejre vonatkozik, a tartósra nem. Állítólag nagyon erősen próbálkozik az UHT-lobbi, hogy termékét bejuttassa a kedvezményes áfakörbe. Csütörtökön Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sokadszor is értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy létezik olyan tej, ami akár fél évig is fogyasztható marad, nem romlik meg. Kísérletet teszünk a kétségek eloszlatására.

Csak a friss tej a jó tej?

"Én magam azok közé a vidéki választópolgárok közé tartozom,  akik nem tudják megérteni azt, hogy egy doboz tej hat hónapig hogyan lehet jó, hogy nem romlik el hat hónapon keresztül, ha az egyébként friss és egészséges; milyen kezelésre van ahhoz szükség, ami hat hónapig lehetőséget biztosít arra, hogy elálljon a tej. (...) Kíváncsi lennék, hogy mi az, amit UHT-tejként, tartós tejként árulnak Magyarországon" - mondta Lázár csütörtökön.

A korábbi kormányinfón még azt is mondta: nem ad tartós tejet a gyermekeinek.

Mi történik a tejjel, miután kijön a tehénből?

A tejet soha nem isszuk olyan formában, ahogy fejés után az edényekbe kerül: ha a piacon friss, nyers tejet vásárolunk, fogyasztás előtt azt is fel kell forralni, hogy a benne lévő káros baktériumok elpusztuljanak. Ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy korábbi összeállításából is kiderül: hűtéssel csak lassítható a romlást okozó mikrobák elszaporodása, míg pusztulásuk a tej hőkezelésével érhető el.

A boltokban kapható, nem tartós tejeket pasztőrözik - ilyenkor 71,7 fokos hőmérsékleten rövid ideig hőkezelik (esetleg valamivel alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig), majd lehűtik. Ennek eredményeként nagyjából 3-5 nappal kitolják a tej eltarthatóságát.

A következő fokozat az ESL, az Extended Shelf Life, avagy kiterjesztett eltarthatóságú termék: itt már 100 fok feletti (de 135 fok alatti) hőmérsékletet használnak, de csak pár pillanatig - ezután a tejet gyorsan le is hűtik. Az eltarthatóság itt 2-3 hétre növekszik.

Lázár János nagy mumusa, az UHT-technológia az Ultra High Temperature kifejezés rövidítéséből adódik: 135 fok feletti hőmérsékletre melegítik a tejet néhány másodpercre, aztán hirtelen lehűtik. Ez minden olyan mikrobát elpusztít, amely szobahőmérsékleten el tudna szaporodni. Ráadásul a hőkezelés után olyan dobozba csomagolják, ahol fénytől, oxigéntől és a baktériumoktól is védve van - így aztán hűtés nélkül, hónapokig is eláll.

"Fontos tudni, hogy a hűtés nélkül tárolható ún. „tartós tej” nem tartalmaz tartósítószert!" - hívja fel a figyelmet az állampolgárok, köztük a vidéki választópolgárok és Lázár János figyelmét is összeállításában a Nébih. Még egy grafikát is készítettek korábban a tartósítási technológiákról:

Mit pusztít el a hőkezelés?

A hőkezelés intenzitásától függően kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatja a tej kémiai és fizikai tulajdonságait - írja a Nébih. Érdemleges változás viszont az összetevőkben nem történik azon kívül, hogy az esetlegesen jelen lévő megbetegítő baktériumok elpusztulnak. Az UHT íze a magas hőkezelés miatt kicsit más, és a vitaminok elenyésző része is elbomolhat, de élettanilag érdemi különbség nincs az UHT és a pasztőrözött tej között.

Egyébként pedig a legfrissebb, a piacon vásárolt tejet is felforraljuk, ráadásul jobban, mint a pasztőrözött boltit...

22 ezer liter külföldi tejet vettek le a polcokról - azért, mert mérgező?

Arról a Privátbankár.hu is beszámolt, hogy a Nébih rászállt a külföldi UHT-tejekre, 48 fajta terméket vizsgáltak meg, amelyek közül összesen 22 tétel megbukott, több tízezer liter tejet kellett kivonni a forgalomból.

Ideje elhagyni az országot

Lázár János úgy fogalmazott: a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét.

Lázár János is megemlékezett erről, üdvözlendőnek nevezte a vizsgálatot. Szerinte ezejk a tejek olyan anyagokat tartalmaztak, amelyek a "tej" kategóriának nem feleltek meg.

A Nébih közleménye alapján azonban ez nem igaz: nem az volt a baj a problémás tejekkel, hogy valami rossz dolgot kevertek bele, hanem az, hogy gyártóik becsapták a vevőket. Alacsonyabb volt ugyanis a tej tejzsír-tartalma, mint amit ráírtak a dobozra (jellemzően 1,5 százalékos jelölésű termékek voltak érintettek). Pedig a tejzsír egyébként a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak - nem véletlen, hogy a mohó gyártók igyekeztek minél kevesebbet benne hagyni a tejben.

A tej tehát kevésbé volt értékes, mint ahogy azt a vásárlók hihették, de nem volt benne semmiféle extra vegyszer vagy bármilyen adalék. Remélhetőleg a vizsgálat tárgyát ezúttal nem képező magyar gyártású UHT-tejekkel nincs ilyen probléma.

Nem a minőséggel van baj igazából: szlovák gazdákat nem akarnak támogatni

Az UHT tej 60 százaléka import, a maradék hazai előállítású  (ennek ellenére a Nébih csak a külföldieket ellenőrizte a különakcióban) - emiatt az áfacsökkentés kiterjesztése az UHT tejekre nem szolgálná a magyar termelők érdekeit, mondta Lázár János.

Így tehát érthető, hogy a szlovák, cseh, lengyel gazdákat - nagyon helyesen - nem akarja saját forrásból támogatni a magyar kormány, ezért nem csökkenti az áfát teljes körűen, kár azonban az olcsó UHT-tejek egészségügyi kockázatával riogatni az embereket, ha egyszer nincsenek ilyenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG