11p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Fidelity alapkezelői szerint érdemes felülsúlyozni a részvényeket, mert jók a növekedési kilátások. Bár a bérek több országban már növekedhetnek, az infláció sokáig enyhe maradhat. A forintról mindenkinek megvan az elképzelése, amelyhez megkeresheti a megfelelő befektetési jegyet. Interjú Al-Hilal István értékesítési vezetővel és Eugene Philialithis vezető portfólió-menedzserrel.

Privátbankár: A Fed 2015 közepi kamatemelésére vonatkozó várakozások befolyásolják az alap befektetési stratégiáját?

Eugene Philialithis: Miután a piac igyekszik a kamatemeléseket beárazni, mielőtt azok megtörténnének, már pozicionáltuk az alapot a kamatemeléssel szembeni defenzívebb hozzáállással. Csökkentettük az olyan futamidő-érzékeny eszközök mennyiségét, mint a befektetési kategóriájú vállalati kötvényekét, és ehelyett a súlypontot változó kamatozású eszközökre helyeztük.

A kamatok változása két tényező következménye. Egyrészt a gazdasági növekedésé, ami miatt túlsúlyozzuk a növekedési és hibrid (vegyes) eszközöket a jövedelem-típusú eszközökkel szemben. (Például a részvényeket és magas hozamú kötvényeket a befektetési kategóriájú kötvényekkel szemben.) Másrészt az infláció élénküléséé, ezért előnyben részesítjük az inflációhoz kötött hozamú befektetéseket és az infrastruktúrába történő befektetéseket.

Megvan az a lehetőségünk is, hogy származékos kamatláb-ügyletek segítségével a portfólió kamatláb-érzékenységét lefedezzük.

PB: A QE-programok az USA-ban vagy Japánban eddig nem generáltak érdemi inflációt, mikor lehet ebből komolyabb infláció, ha lesz egyáltalán?

E. P.: Szorosan követjük az amerikai és brit inflációs adatokat, ez a két legfőbb mutató a kamatemelések szempontjából. Erősen hiszünk abban, hogy ha és amikor az infláció meglódul, az valós és tartós inflációt eredményez majd.

Eugene Philialithis

Jelenleg a bérinfláció jótékony hatású lenne, több mutató jelzi, hogy még alapvetően pangás van a munkaerőpiacon, de ez talán a legfontosabb mutató a jegybankok számára.

PB: Mik az inflációs kilátások Önök szerint a különböző régiókban?

E. P.: Az USA-ban a lakhatási költségek inflációs mutatója fontos indikátor, akárcsak más szolgáltatási szektoroké. Ám a bérek adják messze a legjobb előrejelzést a fogyasztói árak növekedésére. A magas bérek lehetővé teszik a fogyasztóknak, hogy elfogadják az áremeléseket, de a bérnyomás csak akkor tud megjelenni, ha többen találnak munkát. Más szóval, a munkanélküliségi rátának vissza kell esnie ahhoz, hogy többet kereshessenek a dolgozók és felverhessék a munka árát.

A rövid távú, vagyis 27 hétnél nem hosszabb munkanélküliség jobban jelzi a bérnövekedést, mert a nemrég munkanélkülivé vált dolgozóknak több használható tudásuk van a jelenlegi munkahelyekhez és ezért jobban befolyásolják a béreket. Ez még jobban esett, mint a munkanélküliségi ráta, ezért mi látunk teret arra, hogy fundamentális bérnyomás alakuljon ki az USA-ban, ami megalapozza a fogyasztói árak növekedését. Bár az erős dollár ezt átmenetileg ellensúlyozhatja.

Az Egyesült Királyságban az inflációs sztori nagyon hasonlít az USA-hoz. A legutóbbi jelentések nagyon pozitív képet festettek az ottani munkaerőpiacról, bővülő foglalkoztatásról és a bérnövekedés jeleiről szóltak. Bár a magasabb bérek lehetősé teszik a fogyasztók számára, hogy elfogadják a magasabb árakat, nem garantált ugyanakkor, hogy a magasabb bérek növelik az áruk, szolgáltatások árszintjét.

A vállalatok ugyanis le is nyelhetik a magasabb munkaerő-költséget, és csökkenthetik nyereségszintjüket, főleg, hogy ez a nyereségszint ciklikusan csúcson van. A munkanélküliségi ráta is csökken, ami a gazdasági pangás mérséklődésére utal.

Európa azonban nagyon eltérő ösvényen halad, az Eurozóna deflációs félelmei fókuszpontban maradnak a középpontban. Az Eurozóna kiegyensúlyozását célzó törekvések középpontjában a periféria deflálása és a centrum inflálása áll. Összességében ez lefelé irányuló nyomást helyez az inflációra, és a 12 százalék közelében levő munkanélküliség mellett jelentős a gyengeség a munkaerőpiacon is.

PB: Európában deflációs környezetben vagyunk? Gondolják, hogy az EKB az alacsony inflációt még veszélyként érzékeli és megváltoztatja a retorikáját, intézkedéseit?

Sok oka van az alacsony inflációs rátának Európában, de a két fő tényező a strukturális kereslethiány és az erős euró. A kereslet gyengesége részben a viszonylag magas munkanélküliségi rátának tulajdonítható, valamint az európai periféria-gazdaságok megszorító politikájának.

Az Eurozóna munkanélküliségi rátája esni kezdett ugyan, de a kulcskérdés továbbra is az, hogy a térség alacsony növekedési potenciálja elegendő-e a munkaerő-utánpótlás növekedésének felszívásához. Ennél fogva az alulfoglalkoztatottakat segítő strukturális reformokra van szükség.

Az EKB az utóbbi időben jóval beszédesebb volt a nagyon alacsony inflációval kapcsolatos kétségeivel kapcsolatban, így a retorika szintjén valami megváltozott. Ám az inflációval kapcsolatos problémák legyőzéséhez az EKB és a helyi kormányok összehangolt erőfeszítéseire van szükség. Kevesebb megszorító intézkedés és több fiskális stimulus (költségvetési élénkítés) formájában. Ez még mindig ellenállásba ütközik az észak-európai országokban.---- Jön-e az európai QE? ----

PB: Gondolja, hogy az európai mennyiségi lazítás, a QE itt van az ajtóban?

E. P.: Rövid távon az EKB elkötelezte magát a hosszú távú célzott refinanszírozási műveletek mellett, hogy leküzdje a dezinflációt Európában. Ezzel elismerte, hogy a gyenge láncszem a transzmissziós mechanizmusban rejlik, amely során a bankok hitelt nyújtanak a gazdasági szereplőknek. Teljes értékű QE (állampapírok vásárlása, mint az USA-ban vagy Nagy-Britanniában) valószínűtlen rövid távon, mert megakadályoznák az észak-európai alkotmánybíróságok.

Valamiféle, a banki hitelezést célzó stimulust várunk – mint az ABS-programok –, mielőtt bármiféle államkötvény-vásárlás lenne. Ezért kötelező szemünket a vállalati hitelezésen és a hitelkeresletre vonatkozó várakozásokon tartani, akkor is, ha ezek nem mindig válnak valósággá.

PB: A globális gazdaság most lépett be a túlfűtöttség fázisába, mit gondol, ez meddig folytatódhat?

E. P.: A túlfűtöttség fázisát pozitív növekedés és jótékony infláció jellemzi. A növekedési és inflációs adataink alapján pozitív kilátásokat érzékelünk a folytatódó növekedés irányába, miközben az infláció mérsékelt marad (lásd eső nyersanyagárak). Mindez azt sugallja, valamivel tovább maradhatunk a túlfűtöttség vagy a fellendülés fázisában, és ennek a fázisnak a végét valószínűleg a jegybankok jelölik majd ki a megszorítások politikájának elvetésével.

Várakozásaink szerint a Fed és a BoE 2015 első-második negyedévében kamatot fog emelni, míg az EKB-nak tovább kell elkötelezettnek maradnia az alacsony kamat mellett. Japán is alkalmazkodó, és inkább tovább lazíthat valamikor a következő hónapokban.

PB: A Fidelity Global Multi Asset Income Alap (GMAI) sokféle befektetésieszköz-fajtára épül, gondolja, hogy jól tud majd teljesíteni akkor is, ha lesz egy részvénypiaci visszaesés a következő egy évben?

E. P.: Az alap 9 eszközosztályból épül fel és meglehetősen rugalmasan kezeljük.

Egyelőre fenntartjuk a felülsúlyozást részvényekből az irányadó portfólió-összetételünkhöz képest, jól kell pozícionálnunk magunkat, hogy kihasználhassuk a részvénypiaci rallyt. A részvények és a magas hozamú kötvények teljesítménye történelmileg nagymértékben korrelálnak egymással, és jelenleg a GMAI nagyjából nettó eszközértékének 30 százalékát tartja magas hozamú kötvényekben szerte az USA-ban, Európában és Ázsiában. Természetesen ha a csapat véleménye változik, akkor rugalmasan átalakítjuk a befektetéseket.

PB: Hány forintban kibocsátott vagy HUF-hedged alapjuk van eddig és hol forgalmazzák ezeket?

Al-Hilal István: Jelenleg négy forintra fedezett, azaz HUF-hedged alapunkkal vagyunk jelen a piacon, ez a külföldi nagy alapkezelők között igencsak soknak számít. Ezekből három részvényalap – egy amerikai, egy európai és egy globális részvény –, és az előbb említett rugalmas vegyes alap.

PB: A forint gyengülő trendben van, nem érdemesebb devizában takarékoskodni?

A-H. I.: A devizák árfolyamai folyamatosan változnak, természetesen mindenkinek megvannak az erre vonatkozó várakozásai, épp ezért érhető el sok alapunk különböző sorozatokban. Például az amerikai részvény alapunk, a FF–America Fund elérhető dollárban, euróban, euróra fedezve és forintra fedezve, vagy az új globális rugalmas vegyes alapunk a FF–Global Multi Asset Income Fund dollárban, dollárra fedezve, euróra fedezve és forintra fedezve is elérhető, sőt a befektető akár kifizető vagy újra befektető sorozatba is fektethet.

A forintra fedezett osztályokat a partnereink kérésére hoztuk létre, hiszen egyrészt nagyon kevés ilyen sorozat volt található Magyarországon – tehát így egy piaci rést is igyekszünk lefedni –, másrészt a befektető így nagyságrendileg az eredeti piac teljesítményét kapja meg forintban. Még mindig nagyon sokan csak a hazai devizában gondolkodnak, amikor megtakarításokról van szó.

PB: Miben látják a fő indokát, előnyét annak, hogy egy magyar befektető külföldön bejegyzett befektetési alap jegyeiből vásároljon?

A-H. I.: Fontos megjegyezni, hogy amikor egy magyar befektető egy bizonyos nagy presztízsű külföldi alap mellett teszi le a voksát, ugyanazt a terméket kapja, amit egy spanyol, francia, olasz, német, svájci, osztrák vagy akár egy szingapúri befektető. Míg bizonyos termékek, fogyasztási cikkek esetén a magyarok csak egy szűk rétege engedhet meg magának magas szintű luxust, addig befektetési alapok terén a magyar befektetők számára is elérhető egy sor világszínvonalú termék.

A globális háttér nagyon sok előnyt rejt, ha befektetési képességekről van szó. A saját példánkon keresztül bemutatva: a Fidelity Worldwide Investment berkein belül körülbelül 400 befektetési szakember foglalkozik világszerte a legjobb befektetési lehetőségek felkutatásával. Ez a szám magában foglal több mint 100 portfólió menedzsert, több mint 200 befektetési elemzőt, valamint ezen kívül kereskedőket, termékspecialistákat.

PB: A Global Multi Asset Income június 30-i egy éves teljesítménye dollárban12,2 százalék volt, legjobban a részvények teljesítettek. Van esély ezt megismételni a következő egy évben? Ha nem lesz további jelentős részvénypiaci emelkedés, akkor is?

A-H. I.: Engedje meg, hogy előbb röviden arról beszéljek, hogy hogyan is működik ez a befektetés! Az alap „income” típusú, megközelítésű, a globális, rugalmas vegyes befektetéseink zászlóshajója. Az „income” típusú befektetésnél a portfólió alapvető célja, hogy bevételt vagy úgynevezett jövedelmet (angolul income) termeljen a befektetőknek – ezt az alap sorozattól függően kifizetheti vagy újra be is fektetheti.

Úgy, hogy hosszú távú növekedési potenciálja is legyen, valamint közben a tőkét a lehetőségekhez mérten védje. Az alap a globális piacokon fektet be kilenc különböző eszközosztályba, ezért a multi-asset elnevezés is, az egyes befektetések pedig nagyon aktívan és rugalmasan történnek az alap eredeti célkitűzéseinek figyelembevételével.

Épp az alap lehetőségeinek széles tárháza az, ami miatt nem csak a részvénypiacok teljesítménye meghatározó, hiszen az alap még ezen kívül nyolc másik befektetési kategóriába is fektet. A részvényeken kívül a magas hozamú kötvény, az infrastruktúra befektetések és a múlt év vége óta a megemelt feltörekvő kötvénypiaci súlyunk is szép eredményekkel segített. Negatív piaci hangulat esetén pedig az alap defenzívebb stratégiára rendezkedhet be és élvezi a sok befektetési osztály közti és az azokon belüli széles diverzifikációt is.

Így természetesen van esély a további jó teljesítményre, ebben nagyon bízunk, azonban garancia nincsen rá.

E. P.: A rugalmasság volt a kulcsa annak, hogy az alap létrehozása óta eredményesen tudjunk navigálni a piaci viharok között. Reméljük, hogy ez a rugalmasság, kombinálva tapasztalatainkkal a megfelelő portfólió-építési stratégiák kidolgozásában, továbbra is jól fogják szolgálni a GMAI befektetőinek érdekeit.

PB: Ha külföldön meglódul az infláció,  az begyűrűzik-e Magyarországra is?

A-H. I.: Természetesen egy kis nyitott gazdaság még jobban függ a legfontosabb partnerek gazdasági paramétereitől. Fontos megjegyezni azonban, hogy az elmúlt időszakban a magyar infláció belső okok miatt is nagyon alacsony volt, elég, ha csak a rezsicsökkentések hullámára, vagy az alacsony fogyasztási szintekre gondolunk. Amennyiben a hazai gazdasági teljesítmény tartósan erősödni tud, és a fogyasztás hosszabb időre is felpörögne, akkor egy egészséges inflációs ráta alakulhat ki.

PB: Az alapra terhelt és a forgalmazás költségei melyek?

A-H. I.: Az alap alapkezelési díja 1,25 százalék, a folyó költségek, amelyben az alapkezelési díj is benne van, 1,73 százalék. Ez nagyon versenyképessé teszi a terméket más hasonló termékkel szemben, fontos kiemelni, hogy az alapkezelési díj nem magasabb attól még, hogy forintra fedezve elérhetővé tesszük a terméket. A forgalmazás költségeiből a vételi jutalékot az adott partnerünk, a forgalmazó döntheti el a tájékoztatónkban szereplő maximum 3,5 százalékos mértékig, visszaváltási jutalék pedig nincs az alapnál.

 


Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG