6p
2013 szeptember második hetétől jegyezhető a Pioneer Alapkezelő EHO-mentességet* kínáló Rövid Kötvény Alapja. Az alap azoknak a befektetőknek jelenthet megfelelő megoldást, akik 1-3 éves időtávra közepesnél kisebb kockázatú alternatívát keresnek betét megtakarításaik számára. Az Alapkezelő szerint az induláskor jellemző piaci környezetben jó eséllyel lehet a pénzpiaci hozamok feletti teljesítményt elérni a hosszú kötvényalapokénál jóval kisebb árfolyam-ingadozás mellett.
Pioneer kötvényalap

„A rövid kötvény alap kifejezés azt jelzi, hogy az alap mérsékelt kamatkockázatú kötvényportfóliót alakít ki, ahol a portfólióban tartott kötvények átlagos hátralévő futamideje** jellemzően 0,5 és 2 év között ingadozik majd. Ennek köszönhetően a hosszabb kötvényalapoknál kisebb, a pénzpiaci alapoknál valamivel magasabb árfolyam-ingadozásra lehet számítani.” – mondja Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az igazgató szerint ennek a befektetési stratégiának több előnye van. A legalább 80 százalékban Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai által forintban kibocsátott államkötvényeket tartó alap hozama például akkor is EHO-mentes, ha befektetők nem vállalnak előre meghatározott tartási időt, így a befektetett pénz szükség esetén a hozamot terhelő EHO megfizetése nélkül bármikor kivonható.

Az alapban nagyobb súlyt képviselő rövidebb kötvények előnye, hogy árfolyamuk kevésbé kitett a makrogazdasági környezet változásainak, miközben magasabb hozamot kínálnak, mint a pénzpiaci eszközök. „A globális likviditás-bővítés várható visszafogása és a hazai kamatcsökkentési ciklus végének közeledése azt eredményezte, hogy határozottan pozitív meredekségűvé vált a magyar állampapír-piaci hozamgörbe. Az egy évnél hosszabb papírok a rövid állampapírokénál magasabb hozam mellett forognak, így a rövidebb kötvényekkel is van lehetőség a pénzpiaci hozamoknál magasabb teljesítmény elérésére” – mondja Forián-Szabó Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a közepesnél alacsonyabb kockázatot hordozó Rövid Kötvény Alap hozama a portfólió menedzser szerint 1-3 éves időtávon meghaladhatja majd a diszkontkincstárjegyek és a lekötött bankbetétek hozamát.

A Pioneer Rövid Kötvény Alapot azoknak érdemes tehát jegyezniük, akik középtávon, jellemzően 1-3 éves távon szeretnék megtakarításukat EHO-mentesen befektetni, közepesnél alacsonyabb kockázatvállalással, a hosszabb kötvényalapokra jellemző nagyobb árfolyam ingadozásokat elkerülve. Ha valakinek mégis a tervezettnél hamarabb lenne szüksége megtakarítására, akkor rugalmasan hozzáférhet ahhoz a mindenkor érvényes a visszaváltási jutalék megfizetése mellett. (X)

Az alap neve: Pioneer Rövid Kötvény Alap
Alapkezelő társaság: Pioneer Alapkezelő Zrt.
Alapkezelő honlapja: www.pioneerinvestments.hu
Portfólió-menedzser: Nagypál József
Indulás időpontja: 2013. október
Devizanem: HUF
Befektetési politika szerinti kategória: rövid kötvény
Földrajzi/devizális kitettség: HUF
Fő forgalmazási hely: az UniCredit Bank hálózata
További forgalmazási helyek: -
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: nincs***
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: A piaci érték 1%-a, de maximum 1000 Ft***
Kockázati szint: közepesnél alacsonyabb
Ajánlott időtáv: középtáv, jellemzően 1-3 év
Elszámolás napja (T+?): Az elszámolás napja vételkor T+1, eladáskor T+2
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): 2013. szeptember 9-től 2013. október 18-ig
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: Az alap kezelője a Pioneer Alapkezelő Zrt., a hazai alap- és vagyonkezelési piac egyik legrégebben alapított szereplője. A befektetési alapok menedzselése mellett az Alapkezelő kiterjedt portfóliókezelési tevékenységet végez magánügyfelei és intézményi partnerei megbízásából.
A Pioneer Alapkezelő anyacége, a Pioneer Investments, globális befektetési alap- és vagyonkezelő csoport, amely 1928 óta van jelen a befektetési piacon és több mint 165 milliárd euró vagyont kezel. A Pioneer Investments teljes befektetési alapskálát és a strukturált termékeket is lefedő befektetési megoldásokat nyújt, amelyeket intézmények, vállalatok, pénzügyi közvetítők és magánbefektetők vesznek igénybe az egész világon. A csoport 26 országban működtet képviseleteket és közel 2000 alkalmazottat foglalkoztat.

* Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény („Eho törvény”) szerint 2013. augusztus 1-től a kamatjövedelmek után fő szabály szerint 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást („EHO”) is kell fizetni. Nem kell azonban EHO-t fizetni azon befektetési alapok befektetési jegyein elért kamatjövedelem esetén, amelyek vagyonuk minimum 80%-át az EGT tagállamok által kibocsátott, forintban jegyzett hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba fektetik.

** A kötvényalapok esetében az átlagos hátralévő futamidő (azaz duráció) azért fontos, mert megmutatja, hogy az alap árfolyama mennyire reagál érzékenyen a piaci kamatok változására. Minél magasabb a duráció, annál nagyobb árfolyam-ingadozásra lehet számítani a piaci kamatszintek változása esetén.

*** A fent ismertetett forgalmazási jutalékok az UniCredit Bank Hungary Zrt. jegyzéskor érvényes kondíciós listájának megfelelő adatok, amelyek idővel változhatnak, ezért kérjük, hogy azok pontos mértékéről, tájékozódjon a Forgalmazó mindenkor hatályos kondíciós listájából.


További információért keresse az UniCredit országos fiókhálózatának kollégáit, vagy érdeklődjön a 06 40 50 40 50-es telefonszámon.

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu)), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17055 16960 17100 +0,68% 0 0 4 081 122 835 HUF 2024-04-22 17:09:09
MOL 2980 2972 2998 +0,68% 0 0 666 678 230 HUF 2024-04-22 17:13:32
MTELEKOM 938 923 940 +1,19% 0 0 461 817 055 HUF 2024-04-22 17:12:02
RICHTER 8650 8550 9095 -2,32% 0 0 4 318 677 955 HUF 2024-04-22 17:13:41
OPUS 400 394 408 +1,27% 0 0 148 994 543 HUF 2024-04-22 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG