10p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A befektetési döntéseknél nagyon nagy a személyes kommunikáció szerepe, az Erste Alapkezelő rengeteg információval látja el a jó döntéshez azokat, akik ezt igénylik. Interjú Varga Zalán értékesítési igazgatóval.
Varga Zalán

Privátbankár (P.): Hogyan élik meg a kisbefektetők az alacsony kamatokat?

Varga Zalán (V. Z.): Ahogy a jegybanki kamattal párhuzamosan süllyedtek a betéti kamatok is, akkor a kisbefektetők a betétekből a befektetési alapok felé mozdultak el, a magasabb hozam reményében valamivel nagyobb kockázatot vállalva. Az elmúlt pár évben szinte folyamatosan nőtt az alapok vagyona, miközben a lekötött betétek állománya csökkent.

P.: Ha már alapok mellett döntenek és kockázatot vállalnak, akkor hogyan teszik, mely alapokat kedvelik leginkább?

V. Z.: A legtöbbször azokat az alapokat veszik, amelyeknek a közelmúltban, többnyire néhány hónap alatt a legjobb volt a hozama. Pedig minden alap információs anyagaiban ott van, hogy a múltbeli hozam nem garancia a jövőre nézve.

Ha nagyon hosszú időre, 10-20 évre megyünk vissza, akkor egy részvény- és egy kötvényalap hozama között, vagyis az egyes eszközosztályok között jól látszik a különbség. Ilyen hosszú távon lehetne következtetéseket levonni, de fél év, egy év távlatában általában nem. A befektetők mégis inkább rövidebb távot néznek, és abból indulnak ki, pedig az a jó választáshoz nem ideális.

P.: Le lehet őket beszélni erről a rossz szokásról, okosítani őket, hajlandók megfogadni a tanácsot, hogy ne így tegyék?

V. Z.: Úgy gondolom, hogy nálunk a tanácsadók tudnak segíteni a jó döntés meghozatalában. Minden befektetési alap rejt magában valamiféle bizonytalanságot, hiszen a hozamok nem fixek. Általában az alap típusától függ, hogy mekkorát.  Elsősorban a pénzpiaciak szoktak a legkevésbé, a részvényalapok a leginkább kockázatosak lenni. Mióta a kisbefektetők átléptek a kiszámítható kamatok környezetéből egy ilyen bizonytalanabb világba, attól kezdve sok döntési hibát vétenek szakértő segítség nélkül.

P.: Milyen tipikus hibákat szoktak véteni még a kisbefektetők?

V. Z.: Az egyik az érzelmi alapú befektetői döntés: gyakran elragadják őket az érzelmek, akár pozitív, akár negatív irányba. Ha például a részvénypiac nagyon megy, akkor mindenki egyre jobban lelkesedik a beszállásért. Ha meg éppen nagy a veszteség a részvénypiacon, akkor nem mérlegelik, mit hozhat még a jövő, hajlamosabbak gyorsan kiszállni.

Jó példa erre, hogy 2009 márciusában volt a legtöbb pesszimista befektető, amikor a piac a pénzügyi válság aljára ért, a BUX index is tízezer pont alá süllyedt. Amikor pánikhangulatba kerültek az emberek és eladtak, pont akkor jött a fordulat, utána mintegy hat évig mentek fel a fejlett piaci részvények. Amikor meg a nemzetközi piacok a csúcson voltak, akkor meg vettek az emberek.

P.: A részvényeknél nagy az áringadozás, de egy pénzpiaci alapnál vagy egy kötvényalapnál is el tudják ragadtatni magukat az ügyfelek?

V. Z.: Mindenkinek más az érzékenysége. A pénzpiacinál természetesen nem jellemző ez, de a kötvényalapoknál már igen. Egy átlagos futamidejű kötvényalap árfolyama tud annyit mozogni, hogy a befektetők megijedjenek, vagy épp belelkesedjenek az utóbbi egy év hozama láttán.

Idén az első félévben a legnépszerűbbek a vegyes alapok voltak. Ezekben minden van: részvény, kötvény, alternatív eszközök.  Tipikusan olyan terep, ahol befektetőknek a higgadtság eredményeket hoz. Annak ellenére, hogy az ajánlott futamidejük 3-5 év, láttunk olyan rossz példát, ahol a pár hónapos hozam alapján döntöttek.

P.: Mennyire érinti ez a gondolkodásmód hátrányosan a befektetők hozamait?

V. Z.: Van egy rendszeresen megjelenő tanulmány, a Dalbar Study, amely többek között azt vizsgálja, hogy a részvénypiachoz képest hogyan teljesítenek a részvényalapokba befektető ügyfelek. Az az eredmény, hogy kevesebb, mint a felét érik el a részvénypiaci hozamnak, főként emiatt a rossz időzítés, ki-be ugrálás miatt. Eső piacon megijednek, rosszkor szállnak ki, aztán kimaradnak az emelkedésből, drágábban visszaszállnak…

Az alacsony betéti kamatkörnyezetben sokan szálltak át a kockázatosabb befektetésekbe, de még nincs tapasztalatuk, hogy ez mivel jár, mi alapján érdemes a döntéseket meghozni. A statisztikák szerint egyértelmű, hogy az érzelmi döntés sokba kerülhet, a hirtelen váltások nem előnyösek.---- Itt még nagyon sokat számít a személyes találkozás ----

P.: Ki lehet mutatni, hogy vannak, akik jól lovagolják meg ezeket a hullámokat, és az alapokon keresztül pluszhozamot érnek el a piaci teljesítményhez képest?

V. Z.: Ez egy összetett, nagy odafigyelést és időráfordítást igényelő feladat. Az emberek reális döntéshez nem mindig rendelkeznek a megfelelő információkkal. Mi a You Invest alapokon keresztül igyekszünk levenni az ilyen időzítési döntések terhét a befektetők válláról: havonta kiigazítjuk a portfólió összetételét a piaci kilátásoknak megfelelően.

Az ilyen alapok még a válsággal együtt is megfelelő, kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak hosszabb távon, sikerült kiegyenlíteni az ingadozásokat.

P.: Mekkora lehet azok aránya, akik így ki-be ugrálnak az alapokba, és mekkora azoké, akik képesek türelmesen kivárni az ajánlott három vagy öt évet?

V. Z.: Szerintem, ha leszámítjuk a kifejezetten nagyon hosszú távra szánt, például nyugdíjcélú megtakarításokat, akkor minimális azok aránya, akik stabilan az alapokban maradnak. Sokan szeretik nyomon követni befektetésük alakulását napról napra, vagy legalább hétről hétre, de ennek van egy erős pszichológiai hatása, komolyan stresszel bennünket, különböző reakciókra késztet.

Ezért a legtöbben általában előbb-utóbb lépni akarnak. Nagyon tudatosnak kell ilyenkor lenni, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan azt érezzük, hogy valamit tenni kell, ne lépjünk érzelmektől vezérelve. Mérlegeljünk, mielőtt reagálunk.

Varga Zalán

P.: Furcsa, pont az lenne a befektetési alapok egyik lényege, hogy szakemberekre bízzuk a pénzt, ne kelljen vele folyton törődnünk. Erre mégis nap, mint nap törődnek vele az emberek?

V. Z.: Igen, így van.

P.: Milyen hibákat követnek el még a kisbefektetők?

V. Z.: A másik az úgynevezett heurisztika, a leegyszerűsített döntések problémája, azaz sokszor hüvelykujjszabályok alapján döntenek az emberek. Például, hajlamosak vagyunk az eltelt időből hozzánk közel álló részeket túlértékelni, a fejünkben ezzel kapcsolatban kialakul egy erősebb érzés.

Amikor például a részvénypiac sokáig nyugodt, akkor úgy érzékeljük, hogy a részvénypiac nem is olyan kockázatos. Amikor meg nagyon volatilis időszak van, ingadoznak az árfolyam, akkor úgy gondoljuk, hogy a részvénypiac kockázata óriási.

P.: Az ingatlanalapokról mit gondolnak az emberek, mennyire érzik kockázatosnak?

V. Z.: Az ingatlanoknál is ez a leegyszerűsített gondolkodásmód figyelhető meg. Az ingatlanalapok nagy részénél 2008-ban volt egy jelentős visszaesés, nálunk, az Ersténél ilyen nem volt.

Mi mindig igyekszünk leválasztani az alapunkat a többiről, hiszen az Erste Ingatlan Alapot úgy is nevezhetjük, hogy „ingatlan-pénzpiaci”, tőkéjének mintegy fele likvid eszközökben van. Nagyon kiegyensúlyozottan növekszik, inkább a bérleti díjakból származik a hozama. (Lásd erről szóló interjúnkat itt – a szerk.)

Ingatlanalap, kamatok, infláció
Év: 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Erste Ingatlan Alap: 8,58% 7,93% 7,97% 7,67% 9,83% 7,08% 6,64% 7,91% 5,88% 3,27%
Betéti kamatok:** 6,16% 5,86% 6,92% 7,94% 8,87% 5,01% 5,43% 6,41% 3,72% 1,80%
Infláció (év/év):* 3,60% 3,90% 8,00% 6,10% 4,20% 4,90% 3,90% 5,70% 1,70% -0,20%
* Forrás: KSH (változás az előző év azonos időszakához képest)
** Forrás: MNB (A háztartási forintbetét és forinthitel átlagkamatok alakulása táblából)
Felhívjuk a befektetők figyelmét, hogy a múltbeli teljesítmények nem nyújtanak garanciát a jövőbeli teljesítményre nézve. A megjelenített hozamok nem veszik figyelembe az alkalmazandó adókat, a forgalmazási költségeket és a befektetési jegyek tartásával kapcsolatos további költségeket. (Erste Alapkezelő)

Általában azok az ügyfelek választják az ingatlan alapunkat, akik nem bírják a nagy tőkepiaci volatilitást, de pénzpiaci eszközöknél magasabb hozamra törekszenek. A pénzpiaci hozamokhoz képest évente pár százalék pluszt hoztunk az elmúlt 11 évben nagy stabilitás mellett, az ügyfelek így jól aludhattak mellette.

P.: Honnét tájékozódnak nagyobb részt az ügyfelek, inkább már az internetről, vagy még élőszóban, ügyintézőktől, tanácsadóktól?

V. Z.: A befektetéseknél is egyre nagyobb teret hódít az internet, de még nagyon erős igény van a személyes tanácsadásra. A privátbanki és prémium ügyfeleknél nagy súllyal esik latba, hogy a tanácsadójuk mit és hogyan mond nekik, igénylik ezt.

Még ha csak alapokat is választunk, amelyeket szakemberek kezelnek, akkor is kell szaktudás a befektetésekhez. Akkor sem mindegy, hogyan rakjuk össze a portfóliót, vagy, hogy milyen céljaink vannak. Lehet az is, hogy nem vagyunk tisztában azzal, mekkora kockázatot vállalhatunk.

P.: A rokonok, barátok, szájhagyomány, internetes fórumok szerepe lényeges?

V. Z.: Ebben a világban nem feltétlen tesz jót a piacoknak, hogy az emberek gyorsan tudnak egymással kommunikálni, és villámgyorsan terjednek a pletykák. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az úgynevezett csordaszellem megjelenik. Ha a részvénypiac megy fel, az ismerősök egymásnak mesélik, ki mennyit nyert, járnak körbe a nagy nyerésekről szóló történetek – a bukásokról szólók nem szoktak annyira körbe menni –, az emberek belelkesednek.

Ez a piacnak még nagyobb hektikusságot ad, hozzájárul a buborékok kialakulásához, hogy így egyfelé mennek a befektetők. Egyszerre szállnak be, egyszerre dobják el a befektetéseiket.

P.: Ha rosszul sikerül a befektetésük, nagyon nyűgösek tudnak lenni a kisbefektetők? Gyakran próbálnak reklamálni?

V. Z.: Az nagyon fontos, hogy lássák, mi miért történt, legyen visszacsatolás. De úgy gondoljuk, hogy elsősorban vétel előtt kell nagyon-nagyon átgondolni a döntést, átbeszélni a tanácsadókkal. Akik kockázatosabb tőkepiaci eszközöket vesznek, el kell fogadniuk, hogy előfordul jelentős áringadozás, amit az alapok sem tudnak teljesen megúszni.

A You Invest alapjainknál is fontos, hogy az ügyfelek értsék, mi történik, mi miért alakult úgy, mi történt a piacon, milyen döntéseket hoztunk és miért. Ezért a YouInvest honlapon midig van egy videó, amelyben a portfólió-menedzser mindezt elmagyarázza. Igen részletes tájékoztatást adunk azoknak az ügyfeleknek, akik ezt igénylik.

P.: Vannak, akik még mindig nagy tévedésben vannak, és például évi tíz százalékos kamatot, hozamot várnának el?

V. Z.: Ez is az említett heurisztika témakörébe tartozó, nagyon leegyszerűsítő gondolkodás: megszokták sok év alatt, hogy Magyarországon 5 és 10 százalék között van a kamat, és ma is ilyen elvárásaik vannak. Pedig ma ekkora hozamért nagyon nagy kockázatot kell vállalni, például magas részvénykitettséget kell tenni a portfólióba.

De már eléggé régóta érvényes a jelenlegi alacsony kamatszint, volt rá idő, hogy ez az elvárás az emberek nagy többségének a fejében módosuljon.

P.: Ha egy mondatban szeretne üzenni egy tipikus kisbefektetőnek, hogyan fogalmazná meg?

V. Z.: Hozzunk megfontolt, nyugodt döntéseket, ne kapkodjunk, mérlegeljünk és csak annyi kockázatot vállaljunk, amennyit elbírunk.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG