11p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Kis tőkével nem érdemes bonyolult portfóliót építeni, ezért néhány millió forintig a vegyes alapokat ajánlja a K&H Alapkezelő, hogy melyiket, az egyéni céljainktól, kockázatvállalásunktól függ. A garantált alapok jól teljesítettek az utóbbi években, az alacsony kamatszint azonban a futamidő hosszabbodásához vezetett. Interjú Horváth Istvánnal, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Horváth István

Privátbankár (P.): A K&H alapkezelő számos díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2016 díjkiosztón, de a tőkevédett alapok területén mindenképp piacvezető, és a K&H Növekedés Plusz nyert a zárt végű tőkevédett alapok kategóriájában. Miért? Mit sikerült jól eltalálni?

Horváth István (H. I.): A méretünkből adódóan, amibe a KBC Assett Managementet is beleértem, nagyon nagy szereplőként, ha nem a legnagyobbként vagyunk jelen az európai piacon. Ez azt az ügyfeleink számára is előnyös helyzetet eredményezi, hogy azok a partnerek, akiktől a tőkevédett alapok létrehozásához opciókat veszünk, tudják, hogy nagyon nagy versenyben vannak. Tehát az összes nagy londoni és kontinentális befektetési bankház gyakorlatilag versenyez miattunk, értünk és rajtunk keresztül az ügyfeleink elégedettségéért is. Ez a helyzet így abszolút előnyt jelent az összes alapunknak és természetesen ügyfeleinknek is.

P.: Nagy tételben minden olcsóbb.

H. I.: Igen, tudják, hogy ha nem jegyeznek jó árat, akkor legközelebb nem fognak megbízást kapni. Versenyeztetés folyik, ami végeredményben az ügyfeleknek jó.

P.: Ez azt jelenti, hogy egyszerre indulnak hasonló profilú alapok Belgiumban, Németországban, Magyarországon és másutt?

H. I.: Nem, ettől még az opciók és az alapok egyediek, de az igaz, hogy ahogy Magyarországon is, úgy Belgiumban, Csehországban és más országokban is folyamatos a kínálat tőkevédett alapokból. Bármikor lemegyünk a bankfiókba, kapható legalább kettő-három.

Egy másik nagy előny, hogy nálunk az ügyfelek kezdettől fogva ismerik az összes kondíciót. Nincs olyan, hogy csak a jegyzés után derül ki, hogy mekkora is lesz a részesedés a mögöttes tőkepiaci mutatók teljesítményéből, 60 vagy 100 százalék.

P.: Azért a hozamhoz árfolyamemelkedés is kell, hogy volt ez a K&H Növekedés Plusz alap esetében?

H. I.: Pont azért, mert folyamatos nálunk a kibocsátás, nem volt olyan, hogy például 2008-2009-ben leálltunk volna, mert elbizonytalanodott a piac. Most az utolsó 2-3 évre visszatekintve nagyon jó lejáratok, évesített hozamok vannak, évi 6-8 vagy még több százalékkal. (Az alap 2012 tavaszán indult, előtte 2011 nyarán volt egy nagyobb tőzsdei korrekció a világ tőzsdéin – a szerk.)

Ez az alap azok között is kiemelkedik a maga 82,64 százalékos, nem évesített hozamával. (Mintegy három év alatt, ami évi 21,5 százalék – a szerk.) Ha egy ügyfélnek volt többféle alapja, pénzpiaci, részvényalap, tőkevédett alap és egyéb, akkor lehet, hogy egyik-másik nem teljesített jól a tavaly tavaszi részvénypiaci csúcs után jövő tőkepiaci turbulenciákban, de a lejáró tőkevédett alapja sokszor igen. Ebből is látszik, hogy igenis működik a kockázatmegosztás, a portfólió-megosztás.

P.: A garantált alapok nagy dilemmája lehet most, hogy ilyen alacsony kamatszint mellett hogyan lehet a tőkét is, a költségeket is és a plusz hozamot biztosító opciók árát is kigazdálkodni.

H. I.: Politikánk, amit, úgy tűnik, az ügyfelek is elfogadnak, az, hogy a részesedési ráták változatlanok maradtak a 70-100 százalékos sávban, de a korábbi 2-3 éves futamidőket megnyújtottuk, ma már a tőkevédett alapjaink nagy része öt éves. A vállalt fix kifizetések is háttérbe szorultak.

Alkalmazzuk egyes alapoknál azt a módszert is, hogy a tőkevédelem nem a teljes tőkére, hanem annak 95 százalékára terjed csak ki. Ez is az alacsony kamatkörnyezetből adódik. Ezt persze nem minden befektetőnek ajánljuk.

P.: Nyilván eső vagy egy helyben toporgó részvénypiacokon a garantált alapok sem tudnak majd jól teljesíteni.

H. I.: Ez igaz, ugyanakkor elképzelhető, hogy másféle eszközosztály fog jól teljesíteni, aminek majd örülhet a befektető. Ez a portfólió-építés lényege, ezt igyekszünk folyamatosan  a befektetők felé kommunikálni: osszák meg a kockázatot.

P.: Mekkora összegtől érdemes portfóliót építeni, mekkora a nyílt végű alapok jutaléka a bankcsoportnál, ami ezt sokszor behatárolja?

H. I.: Több millió forintos megtakarítás esetén egy gyakorlatilag nem is érzékelhető, általában fix 300-500 forint körüli jutalékról beszélhetünk a bankfiókokban.

P.: Százalékos forgalmi jutalék nincsen?

H. I.: Nincsen. De körülbelül 3-5 millió forintos megtakarítás alatt azt szoktuk javasolni a befektetőknek, hogy válasszanak a Válogatott vegyesalap-család különböző kockázatú tagjai közül a saját profiljuknak, kockázatvállalási képességüknek megfelelőt.

Aki rövid távon gondolkodik vagy nagyon óvatos, az vegyen Válogatott I.-et, aki hosszabb távon gondolkodik és kockázatkedvelőbb, az vegyen hármast vagy négyest. Ezeknél és más vegyes alapjainknál egy alapon belül meg lehet kapni a szükséges diverzifikációt. (Portfólió-megosztást.) Az óvatos vegyes alapok kategóriájában a Válogatott II. egyébként ezüstérmet nyert a Privátbankár Klasszis díjkiosztón.

Ha pedig valakinek több pénze van, nagyjából ötmillió feletti összegnél, már elgondolkodhat azon egy befektető, hogy saját magának építsen portfóliót, esetleg tanácsadója segítségével.

P.: Ha most egy kisbefektető bemenne a bankfiókba, és azt mondaná, ő közepesen kockázatkedvelő, akkor mit ajánlanának neki?

H. I.: Amint említettem, 3-5 millió forint alatt vegyes alapot. Az 5-10 millió forintos szinttől felfelé, de még a privátbanki szolgáltatás határa alatt pedig a K&H Iránytű nevű szolgáltatást ajánlanák neki. Ennél egy erre felállított külön csapat megfelelő módszerekkel, eszközökkel átnézi, mennyi tőkéje van, mibe van befektetve, milyen kockázatos, mik a céljai, és javaslatokat tesz neki, hogyan fektesse be.

P.: Számítógép készíti az ajánlást, vagy a szakemberek?

H. I.: A szakemberek. A bankfiók jelzi, hogy ennek az ügyfélnek erre lenne szüksége, és megbeszélnek egy találkozót. Ez a prémium ügyfélkör. Én is csináltattam ilyet magamnak, nagyon hasznos volt.

Arra figyelnek a kollégák, hogy legyen meg az egyensúly a kötvény-, részvény-, vegyes alap, esetleg pénzpiaci alapok között, és lehetőleg 2-3 tranzakciónál többet ne kelljen végeznie az ügyfélnek.

P.: A bankfiókokban dolgozó tanácsadókat az alapkezelő is képzi, előadássorozatokat tart nekik, ha jól tudom.

H. I.: Igen, ebbe nagyon sok energiát fektetünk, hisz nekünk is az az üzleti érdekünk, hogy a tanácsadó felkészült legyen. De ez tulajdonképpen a társadalmi felelősségvállalásunk része is, hiszen amennyire csak tudjuk, befektetési oldalról is edukálnunk kell az ügyfeleket. Egy jól képzett, szakértő tanácsadó pedig pozitív ügyfélélményt eredményez.

P.: Vannak az alapokban a részvényeken, kötvényeken kívül egzotikusabb befektetések is, mint vállalati kötvények, feltörekvő piaci részvények, ingatlanalapok jegyei?

H. I.: A vegyes alapjainkban előfordul. A Válogatott III-ban például nagyjából annyi a devizás eszköz, mint a forintos, és a devizás befektetések között van fejlett részvény, feltörekvő piaci részvény, fejlett kötvény, mint alapvető építőkockák. Nemrég úgy döntöttünk, hogy annyira sokat estek az olajárak, hogy a globális részvényeink egy részét olajrészvényekre cseréljük.

Ezeket éppen most adtuk el, ahogy jött fel az olaj ára 30 dollár alól 40 dollár fölé. Egy-egy sztorit időnként kiemelünk, színesítjük velük a portfóliót, egyenként csak a tőke 2-3 százalékáig. Korábban például kínai fogyasztáshoz kapcsolódó részvényeket vettünk. Voltak nemrég befektetési kategóriájú külföldi vállalati kötvényeink is.

P.: Sok éve halljuk, hogy most már nagyon alacsonyak a magyar kötvényhozamok. Eddig még mindig volt lejjebb és lejjebb. Meddig még?

H. I.: Az utóbbi egy évben folyamatosan túlsúlyozásra ajánlottuk a magyar kötvényeket, bár korábban volt olyan időszakunk is, amikor semleges volt az ajánlásunk. Tavaly sok olyan hír jött, költségvetési egyensúlyról, külső egyensúlyról, vagy éppen az MNB önfinanszírozási programjáról, amik támogatták a magyar állampapír-piacot.

Most készült el a második negyedévi ajánlásunk, ebben is azt javasoljuk az ügyfeleknek, hogy tartsanak magyar állampapírokból többet. Úgy gondoljuk, van még ebben tartalék. A K&H Aranykosár alapunk egyébként az „Év Legígéretesebb Rövid Lejáratú Kötvény Alapja 2016” címet nyerte el a Privátbankártól.

P.: Örök dilemma, hogy forintban, devizában vagy ezek valamilyen arányú keverékében takarékoskodjunk-e.

H. I.: Azt tapasztaltam, hogy ez az ügyfeleket is nagyon érdekli. Ám mi egyébként azt látjuk, sokkal fontosabb, hogy a nagy eszközosztályok, mint a részvény, kötvény, között hogyan súlyozunk. Hosszabb távon a deviza annyira sokat nem tesz hozzá és nem vesz el a teljesítményből.

Devizákra ajánlásokat nem szoktunk adni, bár előfordul, hogy nyitunk pozíciókat. Tavaly például a forint erősödésére játszottunk, amit aztán le is zártunk. Alapjainkban egyébként sokszor nem is euróbefektetés van, hanem más, például dollár vagy angol font. Amerikai részvényalapunkban például, amely a Privátbankár Klasszis 2016 harmadik díját nyerte, nyilván dolláros részvények vannak. Volt, hogy ennél a dollárkockázatot lefedeztük, és volt, hogy nem.

P.: Megnyerték az „Év Legdinamikusabban Növekvő Alapkezelője 2016” díjat is, ahol az alapkezelő piaci részesedésének növekedése volt a mérvadó. Az „Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja 2016” is a K&H Navigátor lett, a benne levő részvények mennyisége és állománynövekedése alapján.

H. I.: Ebben sok minden benne van, szeretnénk jó termékekkel jelen lenni, a tanácsadókat is jól felkészíteni. Egy kutatás kimutatta, hogy a nemzetközi hátterű bankokban bíznak leginkább az emberek.

Azt gondolom, hogy mi egyrészt elvégeztük a munkánkat, másrészt az ügyfelek is úgy látták, hogy itt megvan a megfelelő biztos háttér.

P.: Az hogy az utóbbi hónapokban megállt az alapok növekedése Magyarországon, sőt csökkent is a tőke, az a brókerbotrányok késleltetett hatása is lehet, vagy inkább az állampapírok elszívó hatása?

H. I.: A brókerbotránnyal én ezt már nem kötném össze. A tőkepiacok ingadozása viszont biztosan okozott elbizonytalanodást a befektetők egy részénél, főleg annál, akinek részvényalapja volt. A magyar részvények kivételével szinte minden más piac veszteséget okozott.

Valóban, itt a lakossági az állampapírok okozta verseny, ami olyan értelemben üdvözlendő, hogy az ügyfelek kegyeiért versenyzünk nagyon keményen. Előfordul, hogy a piac nem igazolja vissza az ügyfeleknek azt, hogy ha kockázat, akkor jobb hozamra tehet szert. Ha ez fél évig, egy évig így van, a piac nem támogató, akkor sokan feladják, és az állampapírok felé fordulhatnak. Csak meg kell nézni a statisztikákat, oda most ömlik a pénz.

P.: Pedig most még csökkentették is egyes lakossági állampapírok kamatát. De nagyon nehéz lehet egy olyan szereplővel versenyezni, aki a kamatot meglehetősen szabadon változtathatja elképzelései szerint.

H. I.: Hát igen. Ha árban nem is tudunk versenyezni, számunkra az a megoldás, hogy sokszínű szolgáltatásokat nyújtunk, amelyeket másutt nem ér el az ügyfél, mint a nyesz-számla vagy az életbiztosítás.

P.: Abszolút hozamú alapokról nem esett szó, pedig azok is népszerűek voltak mostanában.

H. I.: Mi korábban sok vegyes alapot hoztunk létre újításként, évekig az volt előtérben a csökkenő kamatok alternatívájaként. Azután tavaly év elején indítottunk abszolút hozamú alapot is, K&H Szikra néven.

P.: Mit üzenne a befektetőknek?

H. I.: Mostanában azt üzenjük sok csatornán, például a blogunkon, a Trendmonitor.hu-n is, hogy amikor olyan a piac, mint az utóbbi egy évben, és teszteli a befektetési stratégiánkat, akkor megnő a veszélye annak, hogy alapvető hibákat követünk el.

Mi próbáljuk megérteni, hogy merre mozognak a piacok a következő 3-6 hónapban. De a befektetők oldaláról ennél sokkal fontosabb az, hogy legyenek tisztában azzal, milyen időtávra, milyen kockázatot hajlandóak vállalni.

Mert ha ezeket elrontják, akkor jön az a gondolatmenet, hogy korábban úgy tűnt, öt évre tervezek, most meg kiderül, hogy három hónapra terveztem. Ekkor rossz helyzetben kell eladni, ami veszteséget okoz. Legyen mindenkinek saját befektetési stratégiája, ami nem arról szól, hogy részvény vagy kötvény, hanem arról, hogy milyen időtávra tervezek, és mikor alszom jól.

P.: Idegek is kellenek hozzá, nem? Hiába határozom el, hogy tíz évig tartok valamit, ha már egy év után nagyon viszket a tenyerem, eladnám, vagy azért, mert nagyon felment, vagy azért, mert nagyon lement...

H. I.: Ez előfordul, lehet azonban rajta segíteni. A behavioral finance, azaz pénzügyi viselkedéstudomány területén van egy módszer, amely során fejben megcímkézek dolgokat. Ez működik. Ha valamit nyesz-en vagy önkéntes nyugdíjpénztárban, esetleg tbsz-en tartok például, akkor az is kevésbé izgatja a fantáziámat, mert hosszú távú. Az idő a te barátod.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG