Hirdetés
Hirdetés

Kockázatok, kockázatok, kockázatok – ebbe az irányba nem várják a forintárfolyamot

Eidenpenz József, 2016. november 30., 16:20

A 2017-es év nagy története a feltámadó infláció lehet. Az MNB-nek vannak még eszközei, és nem valószínű, hogy túlságosan engedné megerősödni a forintot. Mivel lehetett az idén a legtöbb pénzt keresni, és mivel lehet majd jövőre? Mennyit hoznak a befektetési, megtakarítási adókedvezmények?

Tavaly a K&H Alapkezelő blogján tíz meglepetés-forgatókönyvet fogalmazott meg a 2016-os évre. Például az euró/dollárnál a paritás lett volna a meglepetés, az euró/forintnál a 300 alatti árfolyam. Az egyik akkori várakozás szerint a BUX újabb nagyobb emelkedése lett volna jókora meglepetés a 2015-ös száguldás után, 30 ezer pont fölé. A nyersanyagpiacon pedig nem számítottak újabb zuhanásra – mondta az alapkezelő szenior portfólió-menedzsere, Kovács Mátyás.

Hirdetés

A meglepetés-forgatókönyvek általában valóban nem igazolódtak be, az esetek nagy többségében a cég alapvárakozásai következtek be, egyedül a BUX újabb nagy emelkedése lett eddig meglepetés. Voltak azonban más meglepetések, mint a Brexit-szavazás és az amerikai elnökválasztás eredménye. A kockázatok azonban itt is háttérbe szorultak, a befektetők a pozitív üzeneteket vették elsősorban figyelembe.

Nagyszerűen teljesített a BUX

Mivel lehetett az idén a legtöbb pénzt keresni? Magyar részvényekkel a 2015-ös több mint 40 százalék után idén is 26 százalékot lehetett nyerni. Ez világviszonylatban is rekord, ennél valamivel kevesebbet lehetett nyersanyag-befektetésekkel és egyes feltörekvő piacok részvényeivel elérni. Tíz évre visszamenőleg azonban, a legfőbb rivális lengyel piacot leköröztük ugyan, de a fejlett piaci részvények jobban teljesítettek a hazainál. (Lásd erről még másik cikkünket is itt.)

A 2017-es év legnagyobb kihívása az alapkezelő szerint az emelkedő infláció lesz, amely globálisan 1-2 százalékra gyorsulhat már a jövő év elején is, bár az olajártól sok minden függ. A jegybankoknak két választásuk van, vagy nem foglalkoznak az inflációs nyomással, vagy a kevésbé élénkítő jegybanki politika irányába mozdulnak el. Az EKB valamilyen formában meghosszabbíthatja decemberben a márciusban lejáró eszközvásárlási programját, a Fed pedig kamatot emelhet.

Német, magyar részvényt vegyenek

Nagy kérdés, mi lesz, ha a Fed kamatemelési ciklusa folytatódik. A kötvénypiacon már évek óta várjuk a fordulatot, most még erősebb lett az a várakozás, hogy ez jövőre végre megérkezik – mondta a portfólió-menedzser. Az USA-ban például három évtizede folyik a kötvénypiaci rally, az idén is új történelmi mélypontok alakultak ki.

A részvénypiacokat az alapkezelő általában nem tartja olcsónak, de egyes tőzsdéket, mint a német vagy a magyar, igen. Nem meglepő, hogy a részvénypiacok drágák, mert a befektetők, mivel betétekkel és kötvényekkel nem tudnak keresni, kockázatot kell vállaljanak. A feltörekvő részvénypiacok kilátásait borúsan ítélik meg, elsősorban itt lesz ugyanis kedvezőtlen a dollárkamatok emelkedése. A magyar tőzsde viszont felülteljesítő lehet, a magyar gazdaságtól is jelentős bővülést várnak.

Nem várható forinterősödés

A magyar kötvénypiacon a hozamgörbe extrém meredek lett (a hosszú futamidők hozama jóval magasabb a rövideknél). Ennek egyik oka az MNB, amely a kereskedelmi bankokat a kötvények felé tereli és így a rövid és közepes futamidők hozamát leszorítja. A hosszú futamidők hozama pedig az inflációs alapmutatók miatt magas marad. Ez a meredekség jövőre is fennmaradhat.

Az MNB alighanem még mindig a gyenge forintot támogatja, így kapóra jön neki, hogy a dollárkamatok emelkednek és így csökken a forint vonzereje. Elvileg még van puskapora, a kamatok csökkentésére vagy a három hónapos jegybanki eszköz mennyiségének mérséklésére is sort keríthet. Így jövőre sem számítanak markáns forinterősödésre az alapkezelőnél.

Nem fogunk unatkozni

A következő év sem az unalom éve lesz, választások Hollandiában, Franciaországban és Németországban, egy esetleges hard Brexit, a jegybanki élénkítések csökkenése, nagyfokú kiszámíthatatlanság várható. „Kockázatok, kockázatok, kockázatok” - írta az alapkezelő összefoglalásként. A Trump-féle költségvetés csak márciusra körvonalazódhat, a harmadik negyedévben fogadhatják el, és hatását igazán csak 2018-ban fejtheti ki – mondta Kovács Mátyás.

A magyar részvénypiac felülsúlyozását javasolják a feltörekvőkkel szemben, nyersanyagokat is tartanak az alapkezelőnél a vegyes portfóliókban. A német kötvények kikerültek portfóliójukból, helyettük amerikai kötvényeket vettek és a magyar kötvénypiacot továbbra is túlsúlyozzák.

Ingadozó tbsz-nyitási kedv

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint bloguk tanulságai alapján a személyes pénzügyeket érintő témákra másfélszer annyian kíváncsiak, mint az egyebekre. Minden negyedik befektetőjük élt a tbsz-számlák (tartós befektetési számlák) nyitásának lehetőségével, ami adókedvezményt biztosít számukra.

A tbsz-nyitási kedv követi a piaci trendeket, 2010-ben, az első évben sok számlát nyitottak, 2011-2012-ben ez visszaesett, majd 2013-2014-ben ismét megugrott a számuk. A jobb években 9-10 ezer számlát nyitnak évente ötmillió forint körüli átlagos befektetésállománnyal, rosszabb években 4-6 ezer számlára darabonként 3-4 millió forintot helyeznek el.

Még kockázatkerülők az ügyfelek

A K&H-s tbsz-állomány 58 százaléka zárt végű tőkevédett alapban van (ezek piacán az alapkezelő piacvezető), 19 százalék vegyes alapban, 8 százalék államkötvényben és 8 százalék egyéb alapban. Annak ellenére, hogy a számlákon át lehet rendezni a befektetéseket, a befektetők 84 százaléka passzív, csak a kamatokat, lejáratokat fekteti be újra. A 2010-ben nyitott tbsz-számláknak 51 százalékát hosszabbították meg az idén, a számla bevezetése óta bekövetkezett első lejáratkor. (Erről külön nyilatkoznia kell a befektetőnek.)

A cég rendszeresen megkérdezi ügyfeleit, mit gondolnak a piacról, mik az elvárásaik. A felmérés nem reprezentatív, de 30 helyszínen 3000 ügyfél válaszolt a kérdőívre. Az ügyfelek nagyjából négyötöde továbbra is védekező vagy óvatos, tehát alapvetően kockázatkerülő. A legfontosabb szempontok számukra a várható hozam, a tőkevédelem és a futamidő.

Kevésbé szálltak el a hozamelvárások

Pozitív változás, hogy már nem elsősorban a múltbeli hozam alapján választanak terméket. Csökkent az a hozamfelár, amit a betéti kamat felett várnak el, de több mint a felük változatlanul a kamat felett legalább öt százalék hozamot szeretne. Egyre többen (29 százalék) beérik már a kamat felett három százalékkal, tehát csökkent az extrémnek nevezhető hozamelvárások aránya, jobban alkalmazkodnak a realitásokhoz.

Alapvetően továbbra is kötvénytípusú befektetésekkel növelnék megtakarításaikat, de a kockázatosabb formák felé nyitottabbak, mint korábban.

Ennyit adnak az adókedvezmények

A nyesz-t (nyugdíj előtakarékossági számla) még kevesebben használják, mint a tbsz-t, pedig az adóvisszatérítés rengeteget hozzá tud tenni a hozamhoz. (Az állami támogatás az éves befizetés 20 százaléka.) Egy hárommillió forintos, óvatos vegyes alapba fektetett befektetés adóelőnye öt év alatt a cég számpéldája alapján 260 ezer forint körüli lehet tbsz-számlán, 360 ezer forint felett nyesz-számlán. Különböző adókedvezményeket kombinálva pedig évi 280 ezer forintos szja-visszatérítést is lehet kapni.

Az alapkezelő K&H Tartós Befektetés 2021 néven tbsz-re optimalizált vegyes alapot hoz létre, amelynek 70 százaléka kötvényjellegű, 30 százaléka kockázatosabb befektetés lehet. Az alap nyílt végű, de határozott futamidejű, árfolyamát hetente számolják majd és két hetes ciklusokban lehet visszaváltani.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vihar előtti csendben oldalazik a forint: holnap jön a kamatemelés?

Vihar előtti csendben oldalazik a forint: holnap jön a kamatemelés?

Óvatos optimizmus uralja jelenleg a piacot, a Nyugat-Európai indexek erősödésben kezdték a napot, míg Budapesten vegyesen mozogtak a bluechipek. A piac alapvetően a holnapi Fed üléssel van elfoglalva, az elemzők szerint ugyanis végre bejelenthetik a várva-várt kamatemelést. A forint csak oldalazgat a feszült csendben, az olaj ára azonban 2,5 éves csúcsra ugrott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • december 11
  KSH: A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) - 2017. év
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - október
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 30 mrdFt
  december 12
  ZEW index - december
  ZEW index - december
  december 13
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - október
  KSH: Ipar - október
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes) - november
  Fed kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges) - november
  Maginfláció (év/év) - november
  Fogyasztói árindex (év/év) - november
  december 14
  EKB kamatdöntő ülése
  BoE kamatdöntő ülése
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek
  Adobe - 2017 Q4
  Oracle - 2018 Q2
  december 15
  KSH: Építőipar - október
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak - október
  MNB: Havi fizetési mérleg - október
  Tankan üzleti hangulat index - 2017 Q4
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - december

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?