1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon százával lehet már tőzsdén kereskedett befektetési alapok jegyeit vásárolni, amelyek olcsó és hatékony módját jelentik a befektetéseknek. Nemcsak külföldi tőzsdeindexek és árupiaci termékek garmadája van az étlapon, de shortolni és tőkeáttételes pozíciókat felvenni is lehet általuk.

Külföldön a válság alatt is növekvő népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tőzsdén kereskedett befektetési alapok (exchange traded fund, ETF), amelyek egyszerűségükkel és olcsóságukkal tűnnek ki más befektetések közül, és szaporodik azok száma is, amleyek hazai cégeken keresztül elérhetők. Az ETF-ek általában valamely fixen meghatározott index, termék vagy termékcsoport árát hivatottak pontosan követni, így átláthatók, kiszámíthatók, emellett az alapkezelőnek sem jelentenek bonyolult feladatot, így olcsón kezelhetők. A nagy tőzsdéken keresztül pedig szinte bárkihez könnyen eljutnak. (Nálunk, forintban, az itthoni tőzsdén egy ilyen termék létezik, az OTP Bux ETF.)

KBC Equitas

A KBC Securities offline ügyfelei évek óta kereskedhetnek ETF-ekkel, azonban a cég november 1-től online üzletágában, a KBC Equitas rendszerekben is elindította ETF-szolgáltatását.  Mintegy 210 darab ETF azonnal rendelkezésre áll az Equitas elektronikus rendszerein (PETI, Webbroker), a legtöbb a New Yorki Értéktőzsde (NYSE) Arca elnevezésű piacán, mások a Nasdaq-on, a Xetrán és egyéb piacokon. Amint a cég üzletfejlesztési igazgatója, Takács Szabolcs elmondta, a lista folyamatosan bővül, ha bármely befektető kéri, egy napon belül fel tudnak venni új papírt azokról a tőzsdékről, amelyekkel kapcsolatban állnak, ez pedig összesen több ezer ETF-et jelent.

Fő előnyüknek azt tartják, hogy ugyanazokon a kereskedési rendszereken, ugyanarra a tőzsdeszámlára lehet az értékpapírokat megvásárolni, mint a hazai részvényeket is. Másrészt a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, szakmai segítséget emelte ki.A KBC Equitas ugyanazokat a jutalékokat alkalmazza, mint a részvénykereskedelemnél, a díj így az adott piactól és a befektető által választott díjcsomagtól függ. A NYSE Arca piacán az egyik díjcsomagban például 0,3 százalékos a díj, 13 dolláros minimumdíjjal. A befektetőknek természetesen devizára van szükségük a vásárláshoz, amit utalhatnak kívülről is, vagy megvehetik a cégnél, az árfolyamok a középárfolyamhoz képest általában plusz-mínusz egy százalékos marzsot tartalmaznak.

 

Híres vagy különleges ETF-ek

- SPDR Gold Trust (GLD): Az óriásalap valószínűleg a világ legnagyobb nyersanyag-ETF-je (ETC-je). Októberi adatok szerint 72 milliárd dollár vagyont kezelt és 1230 tonna aranyat őriztetett letétben fedezetként.

- SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): A világ legnagyobb részvénypiacát, az amerikait reprezentáló talán legfontosabb index, az S&P 500 mozgását követő hatalmas ETF.

- Direxion Daily Financial Bear 3X Shares (FAZ): háromszoros tőkeáttétellel működő, az amerikai pénzügyi szektor legnagyobb szereplőit shortoló ETF, pénzügyi válság esetén kiváló lehet.

- iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX): az S&P 500 részvényindex volatilitását (ingadozását) ábrázoló VIX indexre szóló ETF. Minél jobban ingadoznak az árfolyamok, annál magasabb a VIX index, így kockázatcsökkentési és spekulációs célokra is alkalmas.

- ETFS Long CHF Short EUR (XBJA): Ahogy a neve is mutatja, a svájci frankot longolja és az eurót shortolja, azaz a frank erősödésére játszik az euróval szemben. Miután augusztusban a svájci jegybank plafont állapított meg a keresztárfolyamra, eléggé nyugodtan viselkedik, de vásárlásával spekulálhatunk arra – vagy védekezhetünk az ellen -, ha a svájci frank mégis újra kitörne.

- Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals (REMX): ritka alkáli földfémeket követő ETF. A ritka földfémek nélkülözhetetlenek az ipar egyes ágazataiban, viszont csak pár helyen bányásszák ezeket az egész Földön, így sokat drágultak az utóbbi években. (Az idén viszont jelentősen visszaestek.)

Saxobank

A többi, a hazai piacon ETF-vételt kínáló cég online rendszere úgy tűnik, mind a dán Saxobank rendszerén alapul. (Felsorolásunkban nem törekedtünk a teljességre.)

A Saxobank saját szolgáltatásáról, online platformjáról annak illetékese, Sárhidi András azt írja, több, mint 1000 ETF és ETC (exchange traded commodity, egyfajta árupiaci ETF) érhető el, mintegy húsz tőzsde kínálatából. Az Európai tőzsdék esetében 0,1 százalékos a brókerjutalék, a legtöbb esetben 12 eurós minimummal, az amerikai piacokon pedig 0,2 dollárcent ETF-jegyenként, 15 dolláros minimális tranzakciós költséggel. Devizát az üzleteléshez viszont nem árulnak, azt kívülről kell átutalni.

Erste Bróker

Az Erste Trader nevű elektronikus rendszer kínálatában 650 ETF van a világ vezető kibocsátóitól, ezek sokféle tőzsdén keresztül vásárolhatók meg, például Borsa Italiana, Deutsche Börse, Euronext Amsterdam, Euronext Paris, London Stock Exchange, Swiss Exchange – válaszolt kérdéseinkre Bozsik Balázs, az Erste Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Ezen kívül a brókercég maga egyénileg is meg tudja vásárolni sok piacon a kívánt ETF-et az ügyfeleknek.

A felszámított jutalék itt is az adott külföldi tőzsdére érvényes, részvényekre vonatkozó jutalékokkal egyezik meg, az Erste Trader díjtáblázatában többnyire 45 bázispontos (0,45 százalékos) jutalék és 15-45 dollár közötti minimumdíj szerepel. A devizaváltás árfolyama összegtől függ, eurónál általában 1,5 forinttal térnek el a középárfolyamtól. A rendszer mögött szintén a Saxo Bank áll.

Equilor

Az Equilor Befektetési Zrt.-nél több ezer ETF érhető el akár hagyományos telefonos megbízáson keresztül, akár a Saxo-alapú Equilor Trader online kereskedési rendszeren – közölte a társaság. Tizenkét különböző tőzsdén kapható termékekről van szó, a legnagyobbak itt is a New York Arca rendszer, Frankfurt, London.

A jutalék tőzsdénként változó, de átlagosan 0,4 százalék, ám a cég céloz rá, hogy a CFD-k, amelyek egyes esetekben helyettesíthetik az ETF-eket, olcsóbbak és forintletéttel is vásárolhatók, nem kell hozzájuk deviza. (A CFD-k tőkeáttételt lehetővé tevő, határidős ügyletekhez hasonló termékek.) A devizakonverziónál 10 000 eurónak megfelelő mennyiség felett egyedi árat alkalmaznak 0,2-0,3 százalékos spread-del (marzzsal), ennél kisebb összeg esetén a napi árfolyamjegyzés érvényes 0,8 százalékos spread-del.

Buda-Cash

A Buda-Cash Brókerháznál 15 tőzsdén forgó 1756 ETF-et lehet megvásárolni online rendszeren keresztül, ezeknek is több mint fele New Yorkban, Londonban és Frankfurtban forog. A cégnél a legnépszerűbbek az amerikai és európai bankszektort reprezentáló, háromszoros tőkeáttétellel dolgozó short és long ETF-ek (FAS, FAZ és DXS8). Jellemző – a részvényekével megegyező – jutalékuk 0,8 százalék Európában vagy 8 cent/részvény az USA-ban, 20 eurós vagy 15 dolláros minimumdíjjal. (Itt is megjegyezték, hogy a CDF-ek olcsóbbak, 0,4 százalék, illetve 5 cent a díjuk.)

A cég telefonos nemzetközi részvénykereskedelmi üzletágában viszont az USA-ban és Nyugat-Európában elérhető összes ETF-et meg lehet vásárolni – tették hozzá -, a jutalék itt egy százalék, de minimum tízezer forint. Devizaátváltásnál a reggel nyolckor, illetve 13 órakor megállapított középárfolyam +/- 0,5 százalékos árfolyamot alkalmaznak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16925 16880 17025 -0,70% 16930 16935 1 219 788 535 HUF 2024-04-19 10:13:46
MOL 3020 3016 3024 0,00% 3020 3022 130 154 438 HUF 2024-04-19 10:12:31
MTELEKOM 921 920 922 -0,11% 921 922 19 646 904 HUF 2024-04-19 10:12:57
RICHTER 8900 8805 9000 -0,56% 8880 8900 512 879 940 HUF 2024-04-19 10:13:54
OPUS 392 391 398 -1,63% 392 392 8 934 808 HUF 2024-04-19 10:09:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG