7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A tőkevédett alapoknak jelenleg nem kedvez a piaci környezet. A kötvénypiacok és a részvénypiacok jövője is bizonytalan, jobb, ha a befektetők megosztják tőkéjüket többféle befektetés között, vagy vegyes alapot vásárolnak. A forint tovább ingadozhat egy bizonyos sávban. Interjú Dzsubák Attilával, az MKB Alapkezelő vezérigazgatójával.
MKB-székház (fotó: MKB)

Privátbankár (P.): Többet is nyert az MKB Alapkezelő a befektetési alapok között kiosztott Privátbankár.hu Klasszis 2017 díjakból, közülük három a tőkevédett alapokhoz kapcsolódik. Minek köszönhető ez?

Dzsubák Attila (D. A.): Tőkevédett alapok terén erősek a pozícióink, ami a konzervatív ügyfélkörünknek is köszönhető. A részvénypiac képe nem mindig volt ilyen fényes, mint az elmúlt években, így inkább tőkevédett termékeket igyekeztünk az ügyfeleknek adni. Ez a tőke 100 vagy 95 százalékának védelme mellett jó hozamot ad, ha igazunk van az adott termék, index jövőjével kapcsolatban. Kiküszöböljük az esetleges portfólió-kezelői hibákat is, a futamidő alatt végig stabilan benne maradunk az adott eszközosztályban.

P.: Kicsit olyan ez, mint egy indexalap, amelyek sokak szerint hosszú távon igen nagy arányban megverik a portfólió-menedzsereket.

D. A.: Az aktív és a passzív portfólió-kezelésnek egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai. Az utóbbi időben a piacok emelkedésének és a viszonylag olcsó opciós struktúráknak köszönhetően a passzív alapok teljesítettek jól, de nem lesz mindig ilyen a piaci hangulat, és eljöhet az aktívan kezelt alapok ideje is.

Nálunk vannak aktívan kezelt alapok és zárt végű tőkevédett alapok is, amelyek a passzív alapokhoz hasonlítanak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nagy a különbség az ilyen alapok és például az ETF-ek között. (Tőzsdén kereskedett alapok – a szerk.)

P.: A tavaly lejárt tőkevédett alapok 3-5 évvel ezelőtt viszonylag kedvező körülmények között indultak, hiszen akkor még viszonylag magasak voltak a kamatok, és azóta a részvénypiacok is sokat emelkedtek. Az ilyen alapok tőkéjének nagy részét kamatozó eszközök, kis részét rendszerint részvény- vagy árupiaci opciók teszik ki. Most viszont alacsonyak a kamatok és magasan állnak a részvénypiacok. Érdemes még ilyen alapokat indítani, illetve vásárolni?

D. A.: Valóban, öt évvel ezelőtt ezek igen jó termékek voltak, az akkori kamatszintből tőkevédelemre és opciókra is szépen futotta. Most azonban nem ez a helyzet, már csak 95 százalékos tőkevédelmet tudnánk biztosítani, vagy annyit sem. Igazán meggyőző jó befektetési sztorit sem látunk mostanában. Ezért megváltozott a stratégiánk, az idén egyelőre még nem jöttünk ki új tőkevédett alappal.

P.: A részvénypiacok nyolc éve, 2009 márciusa óta emelkednek, látnak még teret előttük felfelé?

D. A.: Azt látom, hogy változóban vannak azok a tényezők, amelyek a piacok számára tartást adtak. A monetáris politikáról a fiskális politikára került át a fókusz. Ám nem értek egyet azokkal, akik egyértelmű és éles esést várnak a részvénypiacon. Látom, hogy magas a részvények értékeltsége, de sok minden más, mint például 2007-2008-ban volt.

Főleg nagyon eltérő a likviditási helyzet a piacokon a jegybankok pénznyomtatási politikája miatt. Másrészt túlságosan sokan várnak eső árfolyamokat, ha be is következik ilyen, inkább szerény lefelé hullámzást várok. Olyan éles esést, mint 2008-2009-ben, nem, a befektetők továbbra is alapvetően vásárolnak, megveszik a kockázatot. A piacok előreszaladtak az árazásban, így jöhet olyan időszak, amikor a makrogazdasági kép még mindig jó lesz, de ez már nem párosul majd azzal, hogy a részvényárfolyamok tovább emelkedjenek. Stagnálás, enyhén lefelé csorgás is lehet, enyhén mínuszos évek is jöhetnek.

A fordulat a bikapiacról medvepiacba és fordítva sokszor egy folyamat, amely nem vehető rögtön észre. Mint ahogy 2009 márciusa után is még sokáig mindenki azt hitte, hogy az emelkedés csak átmeneti lesz. Most is vannak indikátorok, mint a Russel 2000 amerikai index rossz teljesítménye, amelyek fordulatra utalnak, de ez nem feltétlenül következik be gyorsan. Lehet, hogy még hónapokig mennek tovább felfelé a részvényindexek.

P.: Az MKB Észak-Amerika, az Év Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapja mibe fektetett?

D. A.: A benchmarkja (irányadó indexe – a szerk.) 90 százalékban az S&P 100 indexet követi, vannak benne ETF-ek és egyedi részvények egyaránt. Ha úgy látjuk, hogy valamely részvény vagy szektor jobban fog teljesíteni, mint az egész piac, arra külön is kötünk üzletet. A devizakockázatokat nem fedezzük az alapban, tehát a dollár erősödése is segítette.

P.: Az Év Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alapja, az MKB Egyensúly mit tartalmaz?

D. A.: Van 20 százaléknyi részvény a benchmark-jában, ami jelentősen csökkenthető, ha úgy látjuk a piaci helyzetet. A részvényeken belül bármelyik régiót felülsúlyozhatja. A többi 80 százalék kötvényjellegű instrumentum. A külföldi értékpapírok devizakitettségét rendszerint fedezni szoktuk.

Az idén az alapnak nehezebb a dolga, dolgozunk azon, hogy pozitív legyen a hozzáadott értéke plusz kockázatvállalás nélkül. A magyar kötvénypiacon a rövid oldali hozamok nagyon alacsonyak, inkább a hosszú oldalt preferáljuk. A részvénypiac is csúcson van.

P.: Az MKB Ingatlan is díjat nyert, mivel foglalkozik?

D. A.: Alapok alapja, így tőzsdén jegyzett külföldi ingatlanrészvényekbe, ETF-ekbe fektet, nem közvetlenül az ingatlanokat birtokolja. Magyar kitettsége nincsen, a devizakockázatot általában fedezzük, de ez attól is függ, mit várunk a piacon.

P.: Milyen éve volt magának az alapkezelőnek tavaly?

D. A.: Nagyon pozitív év volt, szinte az összes alapunk pozitív hozammal zárta 2016-ot. Piaci részesedésünk is szépen nőtt, év végén 4,36 százalék volt a Bamosz adatai alapján. Az alapkezelő kezdeti időszakában, például 2004-ben öt alapunk volt mindössze nyolcmilliárd forinttal, tavaly már 45 alapunk 253 milliárdnyi vagyonnal.

P.: Tavaly lényegében stagnált a hazai befektetési alapok vagyona, főleg az állampapírok által támasztott verseny miatt. Így lesz ez idén is?

D. A.: Az a véleményem, hogy az alapok vagyona a következő 2-3 évben alapvetően növekvő pályán lesz. Ebbe az irányba mutat a kedvező makrogazdasági kép, a pénzügyi stabilitás, a növekvő reálbérek, a stabil devizaárfolyam, a stabil vállalati mérlegek.

Valóban sok megtakarítás ment magyar állampapírba, nagy volt az elszívó hatás, de a következő években az alapok is profitálhatnak a megtakarítások bővüléséből.

P.: Mibe érdemes most vajon befektetnie a kisbefektetőknek ebben az alacsony kamatkörnyezetben?

D. A.: Mi is sokat gondolkodunk ezen, mert a kötvénypiacon sem biztos, hogy kedvezőek a mozgások. De az a tapasztalatom, hogy nem mindig az történik, amit a befektetők várnak, és nagyon sokan várnak most a kötvényhozamok emelkedésére. A részvények értékeltsége is magas szinten van, sokan esésre számítanak.

Nehéz erre az évre olyat mondani, amire biztosan alapozhatnak a befektetők, ezért inkább meg sem próbálnám. Látok kockázatokat, francia, német választás, kereskedelmi háború árnya, de egyelőre a befektetők még más irányba néznek. A javuló fundamentumokat látják az USA-ban és Európában, a tervezett gazdaságélénkítést figyelik az USA-ban.

P.: Mégis mibe fektessenek a befektetők, ha van pénzük?

D. A.: A vegyes alapokat jónak tartom, a hosszú magyar kötvényalapokat szintén. Arra biztatnám a befektetőket, hogy ne minden pénzt egyféle befektetésbe tegyenek, diverzifikáljanak. Vagy vegyenek eleve diverzifikált befektetést, mint a vegyes alapok.

P.: Mi várható a forinttól, amely már évek óta stabil és szűk sávban mozog?

D. A.: A mozgásában tükröződik az említett makrogazdasági stabilitás, a nagy szereplők elhagyták a pályát, a forint stabilizálódott. A 307-313, vagy a 305-315-ös árfolyamsávokban aránylag jól lehetett kereskedni vele az elmúlt időszakban.

Az a véleményem, hogy ez a stabilitás a közeljövőben is fennmarad. Az egyik oldalon ugyanis ott van a Fed kamatemelése, amely a feltörekvő piacok devizáinak nem mindig kedvez, ez ad egy tartást alulról. Másrészt ott van a nagymértékű devizabeáramlás a magyar piacra, köszönhetően az EU-s forrásoknak, a külkereskedelmi többletnek, a külföldön dolgozók hazautalásainak. Ez lefelé nyomja az árfolyamot.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16895 17000 +0,27% 16925 16940 245 158 100 HUF 2024-03-19 09:36:23
MOL 2960 2958 2978 -0,40% 2960 2962 22 035 324 HUF 2024-03-19 09:37:23
MTELEKOM 897 896 898 -0,11% 894 897 4 661 266 HUF 2024-03-19 09:34:07
RICHTER 9330 9310 9345 +0,38% 9325 9330 250 474 965 HUF 2024-03-19 09:37:56
OPUS 396 396 396 -0,50% 395 396 376 200 HUF 2024-03-19 09:35:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG