3p
Az euró bevezetése óta vita folyik arról, hogy szükség van-e gigantikus címletű bankjegyre. A logika ellene szól, hisz normál körülmények között senki nem használ 150 ezer forint értékű bankjegyet, legfeljebb a szürke-, és feketegazdaságban, azt pedig épp mindenki fel akarja számolni.

 

Ültünk a márkán

Általában is kérdés, hogy egy adott valutából milyen címleteket célszerű nyomtatni, különösen a nagyobbak esetében. A világ legnépszerűbb valutája, az amerikai dollár ebből a szempontból ésszerűnek tűnik: a legnagyobb ténylegesen használt címlet a 100-as (összemérhető a mi 20 ezresünkkel), de a gyakorlatban még az 50-est is alig használják, 20-as fölött a kártyás fizetés a jellemző.

Európában az euró bevezetését megelőzően a németeknél voltak gigantikus bankjegyek: 500 és 1000 márkás. A hétköznapi forgalomban ezeket is kevéssé használták, forgalomban tartásuk fő oka az lehetett, hogy az NSZK márka Európa elsőszámú tartalékvalutája lett. Így sokat tartottak belőle külföldön készpénzben, különösen a kelet-európai kommunista országokban. A nagy címletek által csökkenthető volt a költség, kevesebb bankjegyet kellett nyomtatni.

Másoknak mekkora?

Feltehetően ugyanezért döntöttek az 500 eurós mellett (közel 1000 márka értéke), miután az euró értelemszerűen átvette a márka helyét, mint világvaluta. A kelet-európai készpénztartás közben visszaesett, és amúgy is egyre kevesebb érv szól a készpénz párnacihába tétele mellett. Ugyanakkor a feketegazdaság és a bűnözés előszeretettel használja a nagy címletű készpénzt.

Európában még Svájcban van gigantikus bankjegy (ezerfrankos), feltehetően hasonló meggondolásból, mint a márka és az euró esetében, hisz a svájci frank, amint az utóbbi időben is láttuk, abszolút menedékvaluta, és abból is tartanak készpénzben, nem is keveset. Az angol jegybank ugyanakkor csak ésszerű mértekkel operál: legnagyobb címlet az 50 fontos (épp a mi húszezresünknek felel meg), de azzal sem találkozni a mindennapi fizetések során, automaták is csak 20-ast adnak, inkább csak bankok és külföldi váltók forgalmazzák.

A bűnözők eszköze

A tapasztalat szerint tehát az 50 vagy 100 eurós lenne az ésszerű legnagyobb bankjegy, ehhez képest van 200-as és 500-as is. De talán nem sokáig: ez utóbbi rövidesen megszűnhet. A Marketwatch szerint Benoit Coeuré, az EKB igazgatósági tanácsának tagja azt nyilatkozta, hogy egyre kevesebb érv szól az 500-as forgalomban tartása mellett. Hozzátette, hogy valószínűleg rövidesen döntés születik, miután a hatóságok tapasztalatai szerint a nagy címletet egyre inkább pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használják.

Az EKB, sőt maga Mario Draghi korábban erősen védelmébe vette a nagy címletet, mondván, az fontos értékőrző eszköz, sőt végső menedék az eurózónán belül is kívül egyaránt. Valójában azonban erre a funkcióra csak olyan szélsőséges esetekben van szükség, mint a görög tőkekorlátozások voltak, amikor kényszerűségből tartottak készpénzt.

Még egy ok

És végül még egy szempont, ami mostanában latba eshet az 500-as kivonása körüli vitában. Ha megszűnik ez a bankjegy, sokan euró helyett más valutát fognak tartalékolásra használni. Ez csökkentheti az euró iránti keresletet, így az EKB új eszközzel szállhat be a leértékelési versenybe. Persze erre mások is reagálhatnak hasonlóképp: Amerikában is felmerül időnként a 100 dolláros beszüntetésének gondolata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG