Hirdetés
Hirdetés

Romokban a dollár és a font, Mészáros Lőrinc pulykát reptet

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 28., 10:37

Péntek délután megindult a dollár és a font újabb mélyrepülése az euróhoz képest, és ez ma is tart. Az elmúlt hetek kispapír-őrülete után most kiderült, hogy volt némi alap: az egyiket, nevezetesen az Appeninnt mégiscsak Mészáros Lőrinc vette, a többieket a lendület vitte. Esik a DAX, erősödik az arany.

Felgyorsultak a devizapiaci események: az eurónak az említett két valutához képesti erősödő trendje most kiteljesedett, begyorsult. A dollárhoz képest majdnem 1,20-ig ugrott fel a közös európai fizetőeszköz árfolyama, egy angol font ugyanakkor már csak 1,08 eurót ér.

Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést
Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést. Friss árfolyamok >>>

A két deviza a forinthoz képest is csökkent, jóllehet kisebb mértékben, miután a forint is gyengült valamelyest az euróhoz képest, 304,20 az árfolyam. A dollár 255 forint, az angol font 328.

Hirdetés

A részvénypiacok vegyesen mozognak: Ázsiában Kína emelkedett egy százalékot, Európában Frankfurt és Párizs 0,6 százalékot gyengül. A BUX nem mozdul, a Mol és a Telekom kicsit esik, 23 765 illetve 481 forintig, az OTP és a Richter mérsékelten emelkedik 10 415 illetve 6687 forintig.

A kispapírok piacán ugyanakkor meglett a magyarázat az elmúlt hetek pulykareptetésére, ahogy a folyamatot neveztük. Az látszott, hogy az Appeninn indította a folyamatot, azt vették nagyon, de akkor csak azt lehetett tudni, hogy a cég szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakul. Gyanús volt ugyanakkor, hogy egy nagytulajdonos kiszállt, mégsem esett az árfolyam: mi más derülhetne ki ilyenkor, mint hogy maga Mészáros Lőrinc áll a háttérben?

A papírt a Konzum és annak alapja vásárolta fel, majd pénteken bejelentette a tőzsde honlapján, hogy összesen 49 százalékot szereztek, így ajánlatot is tesznek a cégre, ami nyilván ugyanúgy sikertelen lesz, mint a Konzum és az Opimus (Opus) esetében volt, hisz valamiért nem akarják megvenni az egész céget, sem kivezetni a tőzsdéről, feltehetően azért, mert a szit-eknek tőzsdén kell lenniük.

Így most a tőzsdén szépen gyűlnek Mészáros-cégek, a befektetők pedig feltehetőleg azt fogják találgatni, melyik a következő, persze akármilyen gyenge céget nem érdemes megvenni, feltehetőleg nem kerül a teljes hátsó sor a Konzum-csoporthoz, ugyanakkor, ha sok lesz ott a cég, egyre kevésbé lesznek érdekesek, hisz már nem lesz újdonság értéke a dolognak, így a nagyközönség kevésbé fogja zsákolni őket.

Ma mindenesetre csak mérsékelten emelkedik mind a Konzum, mind az Appeninn: előbbi 2168, utóbbi 357 forint.

Appeninn, egy hónap
Appeninn, egy hónap

Mindeközben az arany is szárnyal, 1300 dollár fölött van, persze ha a dollár gyengülését is figyelembe vesszük, akkor ez már kevésbé jelentős, hisz euróban ugyanannyit ér, mint múlt héten.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?