Hirdetés
Hirdetés

Romokban a dollár és a font, Mészáros Lőrinc pulykát reptet

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 28., 10:37

Péntek délután megindult a dollár és a font újabb mélyrepülése az euróhoz képest, és ez ma is tart. Az elmúlt hetek kispapír-őrülete után most kiderült, hogy volt némi alap: az egyiket, nevezetesen az Appeninnt mégiscsak Mészáros Lőrinc vette, a többieket a lendület vitte. Esik a DAX, erősödik az arany.

Felgyorsultak a devizapiaci események: az eurónak az említett két valutához képesti erősödő trendje most kiteljesedett, begyorsult. A dollárhoz képest majdnem 1,20-ig ugrott fel a közös európai fizetőeszköz árfolyama, egy angol font ugyanakkor már csak 1,08 eurót ér.

Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést
Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést. Friss árfolyamok >>>

A két deviza a forinthoz képest is csökkent, jóllehet kisebb mértékben, miután a forint is gyengült valamelyest az euróhoz képest, 304,20 az árfolyam. A dollár 255 forint, az angol font 328.

Hirdetés

A részvénypiacok vegyesen mozognak: Ázsiában Kína emelkedett egy százalékot, Európában Frankfurt és Párizs 0,6 százalékot gyengül. A BUX nem mozdul, a Mol és a Telekom kicsit esik, 23 765 illetve 481 forintig, az OTP és a Richter mérsékelten emelkedik 10 415 illetve 6687 forintig.

A kispapírok piacán ugyanakkor meglett a magyarázat az elmúlt hetek pulykareptetésére, ahogy a folyamatot neveztük. Az látszott, hogy az Appeninn indította a folyamatot, azt vették nagyon, de akkor csak azt lehetett tudni, hogy a cég szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakul. Gyanús volt ugyanakkor, hogy egy nagytulajdonos kiszállt, mégsem esett az árfolyam: mi más derülhetne ki ilyenkor, mint hogy maga Mészáros Lőrinc áll a háttérben?

A papírt a Konzum és annak alapja vásárolta fel, majd pénteken bejelentette a tőzsde honlapján, hogy összesen 49 százalékot szereztek, így ajánlatot is tesznek a cégre, ami nyilván ugyanúgy sikertelen lesz, mint a Konzum és az Opimus (Opus) esetében volt, hisz valamiért nem akarják megvenni az egész céget, sem kivezetni a tőzsdéről, feltehetően azért, mert a szit-eknek tőzsdén kell lenniük.

Így most a tőzsdén szépen gyűlnek Mészáros-cégek, a befektetők pedig feltehetőleg azt fogják találgatni, melyik a következő, persze akármilyen gyenge céget nem érdemes megvenni, feltehetőleg nem kerül a teljes hátsó sor a Konzum-csoporthoz, ugyanakkor, ha sok lesz ott a cég, egyre kevésbé lesznek érdekesek, hisz már nem lesz újdonság értéke a dolognak, így a nagyközönség kevésbé fogja zsákolni őket.

Ma mindenesetre csak mérsékelten emelkedik mind a Konzum, mind az Appeninn: előbbi 2168, utóbbi 357 forint.

Appeninn, egy hónap
Appeninn, egy hónap

Mindeközben az arany is szárnyal, 1300 dollár fölött van, persze ha a dollár gyengülését is figyelembe vesszük, akkor ez már kevésbé jelentős, hisz euróban ugyanannyit ér, mint múlt héten.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?