Hirdetés
Hirdetés

Romokban a dollár és a font, Mészáros Lőrinc pulykát reptet

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 28., 10:37

Péntek délután megindult a dollár és a font újabb mélyrepülése az euróhoz képest, és ez ma is tart. Az elmúlt hetek kispapír-őrülete után most kiderült, hogy volt némi alap: az egyiket, nevezetesen az Appeninnt mégiscsak Mészáros Lőrinc vette, a többieket a lendület vitte. Esik a DAX, erősödik az arany.

Felgyorsultak a devizapiaci események: az eurónak az említett két valutához képesti erősödő trendje most kiteljesedett, begyorsult. A dollárhoz képest majdnem 1,20-ig ugrott fel a közös európai fizetőeszköz árfolyama, egy angol font ugyanakkor már csak 1,08 eurót ér.

Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést
Euró/dollár. Lassan ledolgozza az euró a 2014 végi esést. Friss árfolyamok >>>

A két deviza a forinthoz képest is csökkent, jóllehet kisebb mértékben, miután a forint is gyengült valamelyest az euróhoz képest, 304,20 az árfolyam. A dollár 255 forint, az angol font 328.

Hirdetés

A részvénypiacok vegyesen mozognak: Ázsiában Kína emelkedett egy százalékot, Európában Frankfurt és Párizs 0,6 százalékot gyengül. A BUX nem mozdul, a Mol és a Telekom kicsit esik, 23 765 illetve 481 forintig, az OTP és a Richter mérsékelten emelkedik 10 415 illetve 6687 forintig.

A kispapírok piacán ugyanakkor meglett a magyarázat az elmúlt hetek pulykareptetésére, ahogy a folyamatot neveztük. Az látszott, hogy az Appeninn indította a folyamatot, azt vették nagyon, de akkor csak azt lehetett tudni, hogy a cég szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakul. Gyanús volt ugyanakkor, hogy egy nagytulajdonos kiszállt, mégsem esett az árfolyam: mi más derülhetne ki ilyenkor, mint hogy maga Mészáros Lőrinc áll a háttérben?

A papírt a Konzum és annak alapja vásárolta fel, majd pénteken bejelentette a tőzsde honlapján, hogy összesen 49 százalékot szereztek, így ajánlatot is tesznek a cégre, ami nyilván ugyanúgy sikertelen lesz, mint a Konzum és az Opimus (Opus) esetében volt, hisz valamiért nem akarják megvenni az egész céget, sem kivezetni a tőzsdéről, feltehetően azért, mert a szit-eknek tőzsdén kell lenniük.

Így most a tőzsdén szépen gyűlnek Mészáros-cégek, a befektetők pedig feltehetőleg azt fogják találgatni, melyik a következő, persze akármilyen gyenge céget nem érdemes megvenni, feltehetőleg nem kerül a teljes hátsó sor a Konzum-csoporthoz, ugyanakkor, ha sok lesz ott a cég, egyre kevésbé lesznek érdekesek, hisz már nem lesz újdonság értéke a dolognak, így a nagyközönség kevésbé fogja zsákolni őket.

Ma mindenesetre csak mérsékelten emelkedik mind a Konzum, mind az Appeninn: előbbi 2168, utóbbi 357 forint.

Appeninn, egy hónap
Appeninn, egy hónap

Mindeközben az arany is szárnyal, 1300 dollár fölött van, persze ha a dollár gyengülését is figyelembe vesszük, akkor ez már kevésbé jelentős, hisz euróban ugyanannyit ér, mint múlt héten.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az oroszok kigolyózzák Amerikát Szaúd-Arábiából

Az oroszok kigolyózzák Amerikát Szaúd-Arábiából

Rijád nyitott arra, hogy egy orosz-kínai konzorcium közvetlenül befektessen a szaúdi állami olajvállalat nyilvános tőzsdei kibocsátásába, amelynek várható értéke 100 milliárd dollár. Múlt szerdán a szaúdiak egyetértési nyilatkozatot írtak alá a legnagyobb orosz nem-állami gáztermelő céggel is. A kibontakozó szaúdi-orosz energiapolitikai tengely a kapcsolatok szorosabbá fűzésével jár a katonai területen is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • február 19
  február 20
  MOL - 2017 Q4
  KSH: Keresetek - 2017. január–december
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  ZEW index - február
  ZEW index - február
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - február
  {{US}} Walmart Stores - 2018 Q4
  február 21
  Magyar Telekom - 2017 Q4
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről
  ÁKK: 2025/B államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Feldolgozóipari BMI - február
  Szolgáltóipari BMI - február
  Feldolgozóipari BMI - február
  Szolgáltóipari BMI - február
  OMV - 2017 Q4
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Fed jegyzőkönyv
  február 22
  KSH: Kiskereskedelem - 2017. december
  GDP (év/év, előzetes) - Q4
  IFO üzleti hangulatindex - február
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  február 23
  KSH: Lakásépítések, építési engedélyek - 2017. I–IV. negyedév

  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (végleges) - január

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)