3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A hazai befektetőket eddig idén két súlyos esemény rázta meg. Az első a svájci jegybank óriási kárt okozó januári lépése, a második most a Buda-Cash Brókerház esete. Át kell értékelnünk a befektetési biztonság fogalmát.

Nem hittük volna

Mindkét esemény olyan, amire azt mondanánk: ezt sosem hittük volna. Nem hittük, hogy egy jegybankelnök kétnaponta erősít meg egy árfolyamlimitet, majd a legamatőrebb, és a lehető legnagyobb kárt okozó módon szünteti azt meg. És azt sem hittük volna, hogy egy régóta működő, stabil, jónevű brókercégnél egyszer csak 100 milliárdos lyuk jelenik meg, ami ráadásul régóta megvan, és senki nem tárta fel hosszú ideig.

Felmerül a kérdés a két eset kapcsán: mi a jegybankok, felügyeletek, sőt a devizapiaci árjegyzők szerepe? Hogyan kellett volna intézményileg jobban védeni az érintett befektetőket? És ezek után, amíg erre nem születnek megnyugtató megoldások, hol tudhatják biztonságban megtakarításaik, befektetéseik az ügyfelek?

Kiben bízzunk?

Joggal várja el mindenki, mikor egy jónevű befektetési intézményt felkeres, hogy az adott intézmény ne engedje 200-szoros tőkeáttétellel zsonglőrködni a többi ügyfelet, milliárdos lyukat létrehozva, amikor egy Thomas Jordan (svájci jegybankelnök) szerű intézményvezető őrültséget csinál. Sem azt, hogy keletkezhessen egy 100 milliárdos lyuk úgy, hogy éveken át nem veszik észre a felügyeleti szervek.

Ezek után most mit tehet a befektető? Kiben bízhat, és kiben nem? Szinte biztos, hogy most újra meg fog nőni a nagy bankok, köztük a külföldiek iránti bizalom, miután ezek, legalábbis nálunk, még 2008-ban sem kerültek olyan bajba, hogy veszélyeztették volna az ügyfélpénzeket. Ez viszont azoknak a kisebb cégeknek fog fájni, akik kifogástalanul működnek, minden szabályt betartanak, abszolút megbízhatóak. És ilyen cég akad pár a hazai piacon.

Ellenőrzés

Hogy lehetne ezek után előrelépni? Az első probléma, a svájci frank ügye értelemszerűen nemzetközi ügy volt. Ott a forex cégek többsége gyorsan reagált, legtöbbjük eltörölte a negatív számla egyenlegeket azért, hogy ne vesszen el a bizalom a piac iránt, ne legyen még nagyobb a kár. Itthon ezt sem sikerült még rendezni, sőt pont ennek kapcsán bukott ki a mostani probléma. Az MNB a svájci frank ügyleteket vizsgálta a Buda-Cashnél, amikor feltűnt nekik, hogy más gond is van.

A hasonló problémákat a továbbiakban nyilván csak úgy lehet elkerülni, hogy a felügyeleti ellenőrzés az eddiginél kiterjedtebb és átfogóbb lesz. Ez nyilván kényelmetlen lehet, hisz rengeteg munkával jár nem csak a felügyelet, hanem az adott cég részéről is, de a befektetők biztonsága érdekében valószínűleg elkerülhetetlen.

Szabályozás

Emellett szabályozni kell az olyan joghézagokat, hogy mit jelenthet a negatív egyenleg, egyáltalán értelmezhető-e, hogy valaki olyan pénzt veszít el, amivel nem is rendelkezik? Nyilván nem elég ehhez egy kockázatfeltáró nyilatkozatot aláíratni, ami nem határozza meg pontosan a lehetséges veszteség mértékét. Feltehetőleg a felügyeletnek sem szándéka olyan ügyletet engedélyezni, ahol az ügyfélen elhelyezett pénze dupláját, vagy ad abszurdum tízszeresét követelik, miközben a brókercégnél ugyanez hiányként jelentkezik.

Sok feladat lesz, és hosszú idő fog eltelni, mire a bizalom helyreáll. Remélhetőleg az odáig vezető út nem további cégcsődökön és ügyfélbuktákon át vezet majd. Addig is azt javasolhatjuk a befektetőknek, hogy nagyon alaposan tanulmányozzák a kiválasztott cég üzletszabályzatát, és jól nézzék át, mit írnak alá. Ha elbizonytalanodnak, inkább válasszanak másik intézményt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG