1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múlt héten az arany és az ezüst árfolyama is kitört az idén eddig jellemző lejtmenetből; egyes kereskedőknél sorba kell állni az aranyért és az ezüstért
Az arany a december elején elért rekordját követően dollárban számolva 7,5%-ot vesztett az értékéből, míg az ezüst 13,1%-ot csúszott vissza a december 30-i csúcsról, de az elmúlt héten sikerült stabilizálódnia mindkét nemesfémnek – olvasható az aranypiac.hu elemzésében. Egyes kereskedőknél sorba kell állni az aranyért és az ezüstért

A pozitív fordulat első jelei már január végén megfigyelhetőek voltak az ezüst árfolyamában. A fizikai kereskedésben vezető londoni nemesfémpiacon január 28-án elért 26,68 dolláros unciánkénti mélypontról élesen visszapattant a jegyzés, majd gyors ütemben emelkedett a múlt héten 29 dollár közelébe. Az évet valamelyest higgadtabban kezdő arany sem késlekedett sokáig, és az idei év eddigi legjobb kereskedési hetét tudhatja maga mögött - derül ki az elemzésből.

A leglátványosabb emelkedésre mindkét nemesfémnél múlt hét csütörtökön került sor. Miután Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtök délután a kamatmeghatározó ülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az EKB továbbra is alacsonyan kívánja tartani az euró-alapkamatot, a nemesfémek erős emelkedésbe kezdtek. Később az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke nyilatkozata gondoskodott az árfolyamok további meneteléséről.

Ben Bernanke egy pár nappal korábbi nyilatkozatát ismételte meg, amikor a National Press Club előtt Washingtonban azt mondta, hogy még évekbe fog telni, amíg az Egyesült Államokban a munkanélküliség a normális szintekre visszatér. Az inflációt ugyanakkor változatlanul alacsonynak nevezte, amit a befektetők a Fed laza monetáris politikájának további folytatásaként értékeltek.

Friss árupiaci árfolyamok a Privátbankáron >>
A nemesfémek csütörtök délutáni kereskedésében mindez heves reakciókat váltott ki. Előbb a dollár árfolyama kezdett kőként zuhanni, majd az arany és az ezüst kilőttek felfelé. Csütörtökön a monetáris aggályok, az egyiptomi belpolitikai válság kiszámíthatatlan végkimenetele és a nemesfémek biztos menedék szerepének ismételt előtérbe kerülése együttesen tetemes pluszt eredményeztek az aranynál és az ezüstnél. Pénteken aztán lényegében tartani tudták az árfolyamok az elért szinteket - számol be az aranypiac.hu. 

Az év eleje óta erőteljesen korrigáló aranyárfolyamánál megtört a rövidtávú lejtmenet, és felfelé kitörve egy emelkedő trend kezd formálódni. A péntek délután Londonban 1.355 dolláron rögzített árfolyam 10 dollárral tartózkodik az 50 napos mozgóátlag alatt.

A legfontosabb ellenállások 1.355, 1.382, 1.399 és 1.412,50 dollárnál találhatóak. Lefelé az 1.337,50 és 1.322,50 dolláros támaszok gondoskodnak az árfolyam biztonságáról. Mindösszesen elmondható, hogy az 1.300 dollár alá is elérő korrektúra lehetősége egyelőre lekerült a napirendről. Az aranypiac.hu elemzői szerint az elkövetkezendő napokban az árfolyam mostani határozott felívelése fokozott dinamikát gerjeszthet az emelkedés ütemében.

Az elemzés szerint az ezüst az elmúlt héten rég nem látott erős oldalát mutatta. Az árfolyam ilyen nagyságrendű növekedését legutóbb 2010. november elején láthattuk. Akkor egy hét leforgása alatt 10,16%-ot emelkedett a jegyzés. Most az aktuális árfolyamrobbanás a technikai elemzés számára letisztult képet eredményez. Az átmenetileg lejtőre került árfolyam ugyanis magára talált, felfelé kitört a csökkenő sávjából, és átlépte már az 50-napos mozgóátlag vonalát is.

Pénteken 28,91 dolláron fixálták Londonban egy uncia színezüst árát. Az árfolyam legközelebbi támasza 28,55 dollárnál húzódik, míg 29,60 dollárnál ellenállási szintekbe ütközik a jegyzés. Az ezüstnél tapasztalható erős volatilitás az utóbbi időben nagy számban megjelent új befektetőnek köszönhető, és nem a gyenge idegzetűeknek való - hívja fel a figyelmet az aranypiac.hu elemzése. Ők a korábban ipari nyersanyagként számon tartott ezüsttel a tőzsdepszichológia törvényei szerint kereskednek a sokkal inkább kiszámítható ipari kereslettel szemben.

A nemesfémek fizikai kereslete és az árfolyamok a határidős piacokon az elmúlt hetekben messze eltávolodtak egymástól. Míg a határidős piacokon az arany ára csökkent, a sárga fém iránti fizikai kereslet egyre csak fokozódott. Az ügyfélforgalom a befektetési arany forgalmazóinál a tavalyi év hasonló időszakához képest a duplájára növekedett. Több gyártó is szállítási nehézségekről ad számot, ami előbb vagy utóbb emelkedő árakban vagy növekvő forgalmi prémiumokban mutatkozhat meg. Az ezüst esetében bizonyos méretezésű rudaknál jelenleg már akár négyhetes szállítási határidő is előfordulhat - olvasható a közleményben.

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG