5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lényegében csak a biztosítási adó beszedése miatt nőtt 2013-ban a hazai biztosítási piac - az áthárítás nehézsége okán a társaságok inkább buktak a múlt éven. A biztosítók tavalyi utolsó negyedéves 192,5 milliárdos bevétele így is az egyik legrosszabb negyedéves adat.

Bár a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz) által közölt tavalyi, 810,16 milliárdos díjbevétel révén év/év alapon 5,51 százalékot meghaladó növekedésre 2008 júniusa óta vár a hazai biztosítási piac, még messze nem kell örömtüzeket nyújtani. A mostani bővülés ugyanis (a rendkívül alacsony bázis mellett) lényegében egy az egyben betudható a 2013-ban debütált biztosítási adónak köszönhető.

Ez megdobta ugyan a biztosítók bruttó díjbevételét, ám bevezetéséből inkább kára származott a szektornak, semmint előnye, hiszen több szegmensben nem sikerült áthárítani a teljes adóterhet a komoly piaci verseny okán. Mint ismert, a kormánydöntés nyomán a 2012. óta ismert 30 százalékos baleseti adó biztosítási adóvá alakult át a kgfb-piacon, a casco biztosítások után 15, a vagyonbiztosítások esetében pedig 10 százalék a különadó mértéke, amelyet a biztosítóknak kell befizetniük. Ha a különadó hatását is figyelembe vesszük, elmondhatjuk, hogy komoly figyelmeztető jel, hogy a biztosítók tavalyi utolsó negyedéves 192,5 milliárdos bevétele  - a 2012-es év hasonló időszakát leszámítva - 2005. óta a leggyengébb IV. negyedéves adat.

Csak látszólag nőtt a nem életág

Még inkább zárójelbe teszi a növekedésről alkotott képet az, hogy a teljes adóterhelést viselő nem életbiztosítási üzletágban elért 2,3 százalékos bővülés összességében visszalépést jelent, ami azt jelenti, hogy – az egyetlen kivételt, 2012. I. negyedévet leszámítva – 2008. óta folyamatosan csökken a biztosítók vagyonbiztosításból származó díjbevétele. Ez pedig maga után vonja azt is, hogy csökken a lakosság és elsősorban a vállalkozások biztosítási védelme.

A piaci szegmensek közül összehasonlítani csak a kgfb-díjbevételt lehet, hiszen ott a korábbi baleseti adót felváltó biztosítási adónál is végül elfogadta a kormányzat, hogy az adó a megállapított díjon felül kerüljön feltüntetésre, vagyis ebben és csak ebben az esetben nem növeli a bruttó díjbevételt. Itt a tavaly év végéig befolyt 82 milliárd forintnyi díjbevétel 1,7 százalékos eróziót jelez az egy évvel korábbi szinthez képest. Miután ugyanakkor az extra adóteher a többi üzletág díjbevételét növelte, nem lehet meglepődni azon, hogy a kgfb-üzletág dicsfénye immár teljesen elkopott: a kgfb-díjak a biztosítók nem életági díjbevételének mindössze 21,73 százalékát teszi ki, ami az évezred eleje óta abszolút mélypontnak tekinthető és tetemes csökkenést mutat 2007. év elejéhez képest, amikor a kgfb-részarány 31,91 százalékon állt.

Kivérző életbiztosítások

A nem életági teljesítmény mellett feltétlenül szót kell ejteni az életbiztosítások piacának módosulásáról is. Az eredmény első ránézésre kedvező, ám Janus-arcú: bár a teljes életági díjbevétel 8,5 százalékkal, 432,7 százalékra jutott, ám a folyamatos díjas szerződések díjbevétele egy év alatt 3 százalékkal csökkent. Az adatokból jól látható hogy a piac a végtörlesztést (és persze a többi kényszerből felmondott biztosítások) hatásait nem tudja kiheverni: 2012. II. negyedévétől zsugorodik a piac.

A Mabisz közleménye szerint ez a zsugorodás kismértékben csökkent és a 257,3 milliárdos adat nagyjából 30 milliárdos elmaradást mutat a 2008-as szinttől, ám az összevetést csúfítja, hogy 2008. őszén már alaposan visszafogott lett a bővülés a piacon: az addig magabiztosan 10 százalékos, vagy a fölötti mértékben növekvő folyamatos díjas szerződések az év két utolsó negyedévében már 6 százalék alatti bővülést mutattak „csak”.

Nem elég az egyszeri díjas boom

Ezzel szemben ugyanakkor „hasít” az egyszeri díjas életbiztosítások piaca: a 31,2 százalékos felfutást jelentő 175,3 milliárdos  éves díjbevétel már csak 700 millióval marad el a 2008-as szinttől, s így minden idők 4. legjobb adata. Ennek ellenére, ha a korrigált díjbevételi adatokat nézzük – ahol az egyszeri díjas biztosításokat egytizedes súllyal lehet figyelembe venni – a 274,885 milliárdos adat fényében a piac egésze 1,5 százalékkal zsugorodott.

Szorongatják a nagyokat

Ami a társaságokat illeti: szép lassan összeérik a piac. Míg korábban a top6 társaság (Allianz, Generali, Groupama, Aegon, ING, Uniqa) piaci részaránya bőven 80 százalék felett volt, az elmúlt év végén már a kétharmadért is meg kellett küzdeni. A nagy társaságok sorrendjében négy éve nincs változás, ám a Posta biztosító most már nagyon szorongatja az Uniqát, amely biztosító ugyanakkor előremenekül: két éve folyamatosan erősíti piaci részesedését...

 

A top biztosítók piaci részesedése (%)
Biztosító 2010 2011 2012 2013
Allianz 19,8 17,55 17,23 15,97
Generali 15,02 14,55 14,31 13,88
Groupama 10,82 10,88 11,03 11,12
Aegon 10,13 10,02 10,19 10,8
ING 9,13 9,2 8,56 8,76
Uniqa 6,59 6,47 7,07 7,17
Top6 71,49 68,67 68,39 67,7

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG