4p
Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető. Míg egy átlagos hónapban közel 1300, a nyári hónapokban átlagban több, mint 2800 az ilyen jellegű káresetek darabszáma. Ebben az évszakban a viharok sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Az elmúlt öt évben bejelentett jégveréskárok több, mint 80 százaléka nyáron történt, és a villámcsapások által okozott károk közel 70 százalékát is ebben az évszakban regisztrálta a biztosító. 

Így óvja értékeit a viharoktól

Bár az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, néhány megelőző intézkedéssel a károk mértéke csökkenthető. Ügyeljen arra, hogy az ajtók és ablakok zárva legyenek, ha vihar várható. És ilyenkor célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni. Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük a beázást. 

Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit is kihúzni a konnektorból. Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is. Érdemes a várható időjárásról és a kiadott figyelmeztetésekről tájékozódni.

Ha mégis kár éri: a tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében. A kárszakértő megérkezéséig érdemes a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható. Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

Nem csak az időjárás veszélyes nyáron

A szélsőséges időjárás mellett nem szabad megfeledkeznünk egy másik, az otthonunkat fenyegető veszélyforrásról sem: a betörésekről. A GFK, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével készített reprezentatív kutatást 2013 őszén. Ebből kiderült, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt 1 éven belül valamilyen kár, ezeknek 6 százaléka betöréses lopás volt. Az Allianz Hungária 2013-as kárstatisztikái szerint az összes betöréses lopás kár 40 százaléka a fővárosban és Pest megyében történik, miközben Békés, Csongrád és Nógrád megye a legnyugodtabb helyek ilyen szempontból. Bár az esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb – hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon –, Budapesten nyáron a szombat a legkiemelkedőbb. Hétvégére gyakran kiürül a főváros, amivel párhuzamosan emelkedik a betörések száma is, 30 százalékkal magasabb a szombati napon történő betöréses lopások aránya nyáron, mint az év többi szombatján.

Az Allianz adatai szerint egyetlen nap sem telt el betöréses lopás nélkül a tavalyi nyáron, ezért nyaralás előtt különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány olyan apró lépésről, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhető.

Óvatosan a Facebookkal!

Ne feledje ellenőrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid időre távozunk otthonról. A jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók alkalmazása mellett olyan időzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyeknek hatására a világítás rendszeres időközönként felvillan azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az időzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem kell nagy összegeket befektetnünk. A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.

És nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellő óvatossággal kezeljük: sokat segíthet a betörőknek ugyanis, ha megbizonyosodhatnak arról, hogy mely lakások maradnak lakó nélkül. Éppen ezért ne írjuk ki, hogy melyik országban töltjük éppen szabadságunkat, és az ott készült fotókat is csak utólag, otthon töltsük fel. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG