5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A későn ébredőknek még ezen a héten be lehet fizetniük a január elsejétől elvben már védelmet biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket. Eközben a Netrisk.hu saját adatai azt mutatják, hogy a biztosítók továbbra sem tudják/akarják áthárítani a biztosítási adót a casco-piacon.

Napi 600 forint is lehet a díj

Sárga csekkes vagy? Még jobban kell sietned!

Miután a beérkezési határidő számít, így a csekkes befizetések esetében az ügyfélnek külön figyelnie kell arra, hogy a – bankokkal ellentétben – a posta továbbra is 1-2 napos átfutási határidővel dolgozik, s azt sem árt figyelembe venni, hogy a péntek kora délutánig be nem érkezett átutalási megbízásokat a bankok is már csak hétfőn, március 3-án továbbítják majd,  dacára a 4 órás giro-körnek.

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésekre legkésőbb március 1-jén éjfélig be kell érkeznie az esedékes díjrészletnek a biztosító társaságokhoz, a segédmotor-kerékpárokat nem számolva 2,65 millió biztosítás díjának kell ennek nyomán rendezetté válnia a hét végéig - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. (Természetesen a biztosítottak döntő része már vélhetően túl van a díjbefizetésen.)

Amennyiben az ügyfél nem tesz eleget annak a törvényi feltételnek, mely szerint a kgfb-díjnak az esedékességétől számított 60 napos türelmi idő lejártáig be kell érkeznie, díj nemfizetés miatt megszűnik a szerződésük és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetniük. Ennek összege járműkategóriánként eltérő: személygépjárművek esetében az autó teljesítményétől függően 260-600 forint naponta; motorkerékpároknál 40-200 forint/nap. A fedezetlenségi díj a haszon gépjárműveknél a legmagasabb, a vontatók esetében eléri a napi 1650 forintot.

Ha a szerződés azért szűnik meg, mert nem fizették a díjat, azt ugyanannál a biztosítónál kell újrakötni, de a biztosítási évfordulóig számított díjat egy összegben követelheti a biztosító. A MABISZ Ügyfélszolgálatához érkező megkeresések szerint ezzel sokan nincsenek tisztában.

Már drágul a casco

Eközben a legnagyobb online biztosítási alkusz, a Netrisk.hu arról ad számot, hogy több év drasztikusan csökkenő casco-díjai után az éve elején megfordult a trend, s az év elején átlagosan 70 600 forintra szökött fel a teljes körű casco díja, ami hét százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Miután a biztosítók tavaly év eleje óta 15 százalékos biztosítási adót fizetnek a casco-bevételeik után, így a mostani emelés egyértelműen jelzi, hogy az ügyfelekért folyó verseny még mindig tart, hiszen a biztosítók többletköltségeiknek csak kevesebb, mint felét tudják áthárítani az ügyfelekre, vagyis a termék fedezeti szintje csökken. Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója szerint jelentősebb emelésre azért sem nyílik sok lehetőség, mivel a személygépkocsi-állomány folyamatos öregedése miatt egyre kevesebbek gondolják úgy, hogy megéri full cascót kötni.

A Netrisk tapasztalatai szerint a biztosítók inkább az időszakos akciókkal (például a kgfb-kampány során alkalmazott együttkötési kedvezmény), a szegmentált célcsoportoknak kialakított új termékekkel (például idősebb autókra kidolgozott olcsóbb ajánlatokkal), illetve különféle részbiztosításokkal (minicasco, lopás-, törés-, szélvédő- vagy kátyúbiztosítás, stb.) igyekeznek bővíteni ügyfélkörüket. A legutóbbi kgfb-kampányban, a kgfb-vel együtt megkötött casco-szerződések átlagdíja 51 200 forint volt, ami több mint 27 százalékkal marad el az aktuális évközi díjszinttől.

Nagyobb önrész = olcsóbb biztosítás

A társaság szerint növelhetné a teljes körű casco népszerűségét egy olyan termék piaci bevezetése, amely a gépjármű-használattal arányos díjszabást alkalmaz, így akár évközben is módosulhatna az ügyfél által fizetendő díj annak függvényében,hogy mennyit és hogyan használta az autóját. Az ügyfelek számára pedig a bevállalt önrész mértéke az, amely révén szintén spórolhatnak a biztosítás díján. A Netrisk saját adatai szerint a trend ebbe az irányba hat: a legkedvezőbb, 10 százalék, minimum 50 ezer forintos önrészt kilenc százalékponttal kevesebben választják, mint egy évvel ezelőtt – persze ők még mindig a felét teszik ki csupán az összes autósnak. Amennyiben ugyanakkor a minimális önrészt 100 ezer forintban húzza meg az ügyfél, az mintegy 10 százalékos kedvezményt ad számára az árból. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy az önrész százalékos részét nem biztos, hogy érdemes változtatni, hiszen a magasabb önrész összege egy kár esetén azt jelenti,hogy többet kell zsebből állnia az autósnak.

 

 

A legtöbbet, átlagosan 86 400 forintot új autó vásárlásakor hajlandók fizetni az ügyfelek, de használt autóra kötött új szerződés esetén is 72 300 forint az átlagdíj. A legalacsonyabb díjú cascót az évfordulón szerződést váltó autósok kötik: ők átlagosan 52 900 forintos átlagos éves díj mellett szerződnek a Netrisk.hu oldalain.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG