5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rekord alacsony benzinár komoly mértékű évközi díjemelést okozhat a kgfb-piacon - az év végi kampány átlagdíj-növekedése kevés lehet. A Privátbankár.hu által megkérdezett biztosítók közül többen is jelezték: hamarosan átírják a díjtáblákat.

Nem volt igazi az év végi kgfb-kampány. Ezt mindennél jobban szemlélteti, hogy mind a biztosítók, mind a helyüket az elmúlt években átvevő alkuszcégek részéről elmaradt a korábbi években megszokott jelentős reklám- és médiaköltés.

A MABISZ adatai szerint megközelítőleg másfél millió személyautót érintett az év végi kötelező-váltás, ám a becslések szerint a lehetőséggel még a korábbinál is kevesebben, legfeljebb 250 ezren élhettek. A váltók számának elmaradását Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója azzal magyaráz, hogy a megnövekedett futásteljesítményből származó kárteher növekedése miatt díjemelésre volt szükség a piacon. Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese és Kurtisz Krisztián, az Uniqa gépjárműbiztosításokért felelős igazgatósági tagja szerint ugyanakkor a váltók elmaradása nagyjából arányos azzal, amennyivel csökkent az év végi évfordulós szerződések száma.

A vártnál is kevesebb váltó

Biztosítói szempontból egyértelműen sikeres volt a kampány, mert a díjak emelkedése ellenére sem volt sok váltó, így nagy vesztesek, de nagy nyertesek sem voltak – értékelt Flamich Gábor, a Signal gépjármű és lakossági vagyon főosztály-vezetője. A szakember szerint a csökkenő benzinárak miatt senki nem akart nagyot nőni, viszont üzleti okokból jelentős állományvesztést sem szerettek volna a biztosítók. Ez most bejött, de majd csak az év végén derül ki, hogy mennyire volt érdemes megtartani az állományokat. (A kampányban érintett autósok zöme a legmagasabb B10 bónusz fokozatban van, ám legalább 5 éves kocsit hajt.)

Az elmúlt évekkel ellentétben a mostani kampányban jóval kevesebb biztosító ajánlott kedvezőbb díjat az új szerződőknek, mint a régi „megbecsült” ügyfeleinek. Ennek köszönhetően a Privátbankár.hu-nak válaszoló biztosítók döntő részénél elhanyagolható volt az újra(vissza) kötők aránya. Egyedül a Signalnál jelezték, hogy ezen ügyfelek aránya a 2013-as 10 százalékot közelíti, míg Simon Zsolt jelezte, hogy a Generalinál nagyjából az újrakötők aránya 20 százalék körül mozgott.

Persze, az átlagosnál gyengébb kampány is komoly átrendeződéseket hozott, hozhatott. Míg a díjaival rendre dobogón végző K&H Biztosítónál arról számoltak be, hogy távozók és az érkezők számának összevetéséből álló nettó ügyfélnyereségük 70 ezer volt, a többség ennél jóval szerényebb változásról tudott beszámolni.

Pozitív oldalon áll az Union, ahol úgy számolnak, hogy az összpiaci új szerzések mintegy 6, míg a törlések 3 százaléka kapcsolható a társasághoz, miközben a flottabiztosítások terén tudatosan csökkentetté állományukat elsősorban a haszongépjármű-szegmensben. A Signalnál csak néhány ezer kötésük és felmondásuk volt, a nettó változás nem érte el az 1.500 szerződést. A Generalinál nullásra adják az évet, míg a portfólió konszolidációt végrehajtó Uniqánál annak örülnek, hogy az alacsony számú váltó miatt kisebb mértékű csökkenéssel zártak, mint azt tervezték. A Genertelnél ugyan összességében mintegy 14 000 szerződéssel csökkent az állomány, de a növekvő átlagdíj hatására a biztosító meg tudta őrizni az állománya díját.

Nem lesz elég az állománydíj-emelkedés?

Az állománydíj-növekedés tekintetében szintén eltérő a biztosítók teljesítménye. Míg a Signalnál a január 1-jei évfordulós állományon 5 százalék feletti volt az átlagos díjemelkedés, addig a Genertelnél a teljes portfolióra vonatkoztatva 11 százalékot meghaladó mértékben változott az átlagdíj. Simon Zsolt, a Generali gépjármű- és lakossági vagyonbiztosítási igazgatója szerint tekintettel arra, hogy a kampányban kevés szerződés mozgott, a távozók és az érkezők átlagdíja között nem volt nagy különbség, ezért az átlagdíj portfólió szinten érdemben nem változott.

Miután az Unionnál a magasabb díjú, egyben kárveszélyesebb szegmensek felől a kisebb díjú, de statisztikailag stabilabban viselkedő, így kiszámíthatóbb kategóriák felé mozdultak, így a teljes portfólión az átlagdíjuk abszolút értelemben csökkent, annak ellenére, hogy a kategórián belüli átlagdíjak emelkedtek.

Érdemes ugyanakkor figyelni Kurtisz Krisztián azon véleményére, amely szerint ugyan az átlagdíj a piaci változásokat lekövetve növekedett ugyan, ám - látva az üzemanyagárak jelentős mértékű csökkenését - csak részben fedezi majd a várhatóan megnövekedő kárszükségletet.

Már díjat emelnek

Ennek fényében érdkes lehet, hogy a Privátbankár.hu által megkérdezett biztosítók közül az Union már január végével, a K&H február 17-ével, az Uniqa pedig március elsejével módosítani fogja némiképp díjtábláját. (A biztosítóknak 60 nappal az aktuális változás előtt kell meghirdetniük új díjaikat.)

Csikós Dániel arról beszélt, hogy arra számítanak a Genertelnéál, hogy a kampányban még alacsony díjakat kínáló biztosítók is elkezdenek díjat emelni, így a piacon év közben 15-20 százalékos átlagdíj növekedést prognosztizálnak. Flamich Gábor szerint 5-10 százalékos növekedés borítékolható, de ha így folytatja a benzinár és az új traffipaxok későn állnak szolgálatba, akkor a Signal Biztosító szakértője szerint ennél sokkal többre lenne szükség.

Maják Viktor szerint az átlagdíj növekedése nem kizárólag a tarifák módosulásában keresendő, bár bizonyosan emel a díjon a tarifákban megtalálható, kampányidőszakra járó kedvezmények kifutása is. A fő ok azonban az, hogy az évközi évfordulós autók alapvetően újabbak, jobban motorizáltak, és jellemzően alacsonyabb bonus-fokozattal rendelkeznek. Perger Kálmán, az Aegon Magyarország gépjárműbiztosítási üzletágának igazgatója szerint az évközi váltóknak is van lehetősége kedvezményeket igénybevenni – például a gfb díját akár meg is felezheti, aki élet vagy lakásbiztosítását az Aegon-nál köti meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG