6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokkal vidámabb dolog a napsütésben egy kerékpárt tekerni, mint a metrón szorongani, de megéri most, hogy jön az ősz? Megéri anyagilag most elkezdeni, vagy várjuk meg a tavaszt? Milyen főbb veszélyforrások vannak? Összeszedtük a legfőbb tudnivalókat.

Előrebocsátjuk, hogy kerékpározni jó, és hibái ellenére még Bubizni is, legalábbis e sorok szerzője sokkal jobban szereti mind a tömegközlekedésnél, mint a gyaloglásnál. Éves bérletet azonban nem venne, ellenben a kedvezményes, 3000 forintos, év végéig érvényes indulóbérletet nem bánta meg. Anyagilag is megérte – sok metrójegyet kivált –, és tényleg jó a szolgáltatás kipróbálására.

A féléves, éves bérlet mellett szól viszont az, hogy jelenleg ezekből is jelentős kedvezményt adnak. Egyrészt elengedik a díj nagyjából harmadát, másrészt a maradék jelentős része is „lebeszélhető”, vagyis a félórás ingyenes időkeret túllépése esetén használati díjra fordítható. Így félár alatti díj jön ki.

De a puszta számokon túl van itt néhány dilemma, érdemes-e beszállni épp most, és ha igen, vegyünk-e bérletet.

1. Jön a tél

Nem nagyon lesz kedved biciklizni. Nedves, havas úton vagy ködben veszélyes, hidegben kellemetlen, nincs is mit tovább ragozni rajta. Talán még lesz pár kellemes őszi hét, ebben az esetben még mindig jobban megéri a kedvezményes indulóbérlet, azután valamikor márciusban újra el lehet dönteni, érdemes-e bérletet venni, és milyet.

2. A biciklistársadalom trabantja

Amikor egy lassú jármű mögött az autósok nem tudnak előzni, felgyűlik mögötte a sor, az autósok káromkodnak, a trabantos kényelmetlenül érzi magát. Na ez történik a Bubi-val is, amelyet a robosztus felépítés, a nagy súly – valószínűleg a különböző biztonsági megoldások miatt – erősen lelassítanak.

Teli a pohár...

Még sík terepen is kifejezetten nehéz tekerni, a háromfokozatú váltó kevés. Azt hitte, Pest lapályon fekszik? A Bubival kiderül, hogy nem teljesen, a Belvárosban is lehet emelkedőt találni, a Margit hídra feltekerni pedig egész komoly testmozgás.

3. Észnél kell lenni időben

Ha Bubizik, keresse elő rég levetett karóráját, és figyeljen az időre, könnyű ugyanis kifutni belőle. Két, egymástól távolabbi állomás között, főleg ha sok az útlezárás, egyirányú utca, jelzőlámpa, kerékpárral behajtani tilos, simán lehet 30-45 perc is az út. (Eddigi rekordunk: Batthyány tér-Lehel tér: 27 perc, de ennél jóval hosszabb útvonalak is léteznek.) Fél órán belül ugyanis ingyenes a használat, utána viszont borsos árak következnek, nem árt vigyázni. Felejtse el a ráérős kerékpáros városnézést.

Trükk: meg lehet próbálni letenni félúton, és újat felvenni. Erre az ügyfélszolgálaton személyesen azt mondták, lehetséges, de „hát, lehet hogy várni kell a kettő között öt-tíz percet”. A biztonság kedvéért újra kérdeztük telefonon, ott határozottan tíz percet mondtak. Ennyit mondjuk a buszmegállóban is gyakran várni kell.

4. Nem olcsó mulatság

Nemzetközi összehasonlításban is, a hazai viszonyokhoz képest is drágának tűnik a bérletek alapára, hátha jövőre csökkentik. (A bécsi rendszert például bízvást lehet ingyenkerékpárnak nevezni.) A bevezetőben említett féléves és éves indulási bérletkedvezményekkel együtt azonban megérheti, ha télen is akar valaki rendszeresen tekerni. A napi, heti jegyek a magas kaució miatt alighanem felejtősek.

5. Homokszemek a fogaskerekek között

A rendszer működése ma is kísérletinek tűnik. Előfordult, és nem egyszer, hogy egy egész állomáson nem lehetett kikölcsönözni egy bringát sem kártyával, nem tudni miért, talán elmegy ilyenkor az internet vagy lefagy egy számítógép. Már néhány hét üzem után is akad bringa, amely kis hibás, például nem vált a váltója, csak dombnak felfelé. A kormányzás bizonytalan érzetet kelt, valami mintha kiegyensúlyozatlan lenne elől. Két alkalommal tettünk fel kérdéseket e-mail-ben ügyfélként, egyszer válaszoltak, egyszer nem - ez 50 százalék, telefonon biztosan gyorsabb.

6. Lepusztul vagy tovább fejlődik?

Nem lesznek választások jövőre, így ki tudja, szinten tartják-e a szolgáltatást, vagy jó magyar szokás szerint az ünnepélyes átadás utáni lassú lepusztulás vár rá – mondhatnánk. (A Mol Bubit eredetileg két héttel az országgyűlési választások előtt tervezték átadni, majd pár héttel az önkormányzati előtt sikerült.) Ennek ellentmond az a hír, hogy tavasszal a kötbérből a szolgáltatás fejlesztését tervezik, új állomásokkal és kerékpárokkal. Másrészt nagyon szem előtt van, a minőségromlás azonnal látszana, a balesetveszélyről nem is beszélve. De legyünk optimisták, még javulhat is.

7. Veszélyes

Élni veszélyes, közlekedni veszélyes, kerékpározni veszélyes. Sisak nélkül különösen veszélyes, még akkor is, ha a száguldozás veszélye ebben az esetben nem igazán áll fenn. (Elénk kitolató autó, lelépő gyalogos, csúszós macskakő, meg nem adott elsőbbség, agresszív vagy figyelmetlen autós, hogy csak pár veszélyforrást említsünk.) Veszélyes, hogy nincs mindenütt kerékpárút, vagy messzire elterelik úticélunktól, a dokkolóállomások pedig néha elég lehetetlen, forgalmas helyen vannak, bicikliúttól távol.

Üres a pohár...

Veszélyes, ha nem emlékszünk a KRESZ-re, vagy soha nem is tanultuk. A Bubisok nyilván jórészt nem voltak eddig rendszeres bringások, egy részük olyan lehet, mind az autósok között a vasárnapi vezető, rutintalan vagy tapasztalatlan. Ha magára ismer, különösen vigyázzon.

8. Az anyagi felelősség

Egy bérlettel, még a 3000 forintos induló bérlettel is ki lehet kölcsönözni egyszerre négy bringát, tehát családtagokat, barátokat is meg lehet rá hívni. Annak sincs akadálya a gyakorlatban, hogy a bérletként működő kártyát kölcsönadjuk. Ám anyagi felelősséggel tartozunk mindegyik járműért, baleset, lopás, rongálás esetén.

Probléma lehet a véletlen időtúllépés. A Bubi ügyfélszolgálaton lelkünkre kötötték szeptember végén, hogy alaposan dokkoljunk, utána még rángassuk meg kicsit a kerékpárt, hogy jól van-e rögzítve. Sőt, javasolták, hogy lehetőleg okostelefonnal nézzük meg az interneten a Bubi-fiókunkat, ahol leolvasható, a rendszer regisztrálta-e a kerékpár visszaadását.

Véletlen malőrök is akadhatnak, az egyik felhasználó például arról számolt be az interneten, hogy kölcsönkártyával a teli kerékpárdokkoló vészparkoló korlátjához rögzített két járművet. Csak másnap tudta meg, hogy kilencezer forintot veszített azért, mert nem tudta, nem vette észre a megfelelő táblán, hogy még az „OK” gombot is le kellett nyomnia a dokkolás után.

Sajtóhírek szerint időnként a rendőrség is "rászáll a biciklisekre", azaz valamely forgalmas ponton őket ellenőrzi, bünteti. A közlekedési szabályok a kerékpárosokra is vonatkoznak, elvileg bárhol bele lehet szaladni egy közlekedési bírságba, ami mindjárt jól átírná a bérletárak gazdaságosságáról alkotott elképzelésünket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG