3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyelőre inkább érdeklődés, semmint szerződések születtek abból, hogy az új Ptk. komolyabb kártérítési felelősséget ír elő a vállalatvezetők számára. A Privátbankárnak nyilatkozó szakértők szerint az áttöréshez az első tényleges perek eredménye kell.

Egyelőre nem mozgatta meg jelentősen a piacot az, hogy az új Ptk. hatályba lépése után felértékelődik a cégek vezetőire kötött felelősségbiztosítás - derül ki a Világgazdaság körképéből.

Nincs túl sok kötvény

Számos biztosító kínál vezetői felelősségbiztosítást az új Ptk. rendelkezéseire válaszul, de a szerződéskötések még nem tömegesek.  A Generalinál és a Signalnál főleg a kis- és középvállalkozások tudakozódtak a termékről. Ennek a Generali szerint az az oka, hogy a kisebb méretű cégek számára egy káresemény végzetes következményekkel járhat, felelősségbiztosítással viszont minimalizálható a kár. Az Aegonnál is sokan keresték a terméket, naponta 10-15 cég érdeklődött róla az új Ptk. hatályba lépését követő napokban. Ám. hogy pontosan hány érdeklődésből lett szerződés, arról a piaci szereplők többsége nem nyilatkozott, egyedül a Groupamánál mondták el, hogy viszonylag csekély a később kötvényesített érdeklődők száma, míg a Generalinál eddig  százas nagyságrendben születtek szerződések.

A potenciális piacot Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója több tízezer vállalkozásra teszi, Varga Zoltán, az Aegon vagyonbiztosítási üzletágának vezetője szerint pedig ezek a cégek 100 millió forintos díjbevételt hozhatnak a szektornak.

A Privátbankár.hu-nak adott szakértői vélekedések szerint a piac igazából akkor indul majd be, ha láthatóvá válik a magyar bírósági joggyakorlat, azaz elindulnak az első kártérítési perek és akkor már az ott megítélt összegek kapcsán lehet árazni mind a terméket, mind a fedzeteket.

Mire szól?

Alapvetően kétféle biztosítást kínálnak jelenleg a piacon - mondják a K&H szakértői - az egyik csak a harmadik félnek okozott károk esetén térít, a másik viszont teljes körű fedezetet nyújt, akkor is fizet, ha a cégvezető a saját cégének okoz kárt. Ez utóbbi lényegesen drágább, így csak szűkebb körben értékesíthető, míg a harmadik félnek okozott károk esetében térítő konstrukciókat szélesebb rétegnek is el lehet adni.

Mi mennyiért?

A biztosítások díja évente néhány tízezer forintnál kezdődik, de a nagyobb biztosítóknál jellemzően 100-200 ezer forintos szerződést kötnek az ügyfelek. Ez utóbbiaknál a térítési limit 50-100 millió forint körül van - az Aegonnál átlagban 50 millió forintos kártérítési limitre szerződnek az ügyfelek, ennek az éves díja 100 ezer forint körül van. A Generalinál 10 és 100 millió forint közötti kártérítési összeg a jellemző, az éves díj pedig 100 ezer és 200 ezer forint között mozog. A kkv-kra specializálódott Signal mindössze 30 millió forintos határig vállalja ezeket a kockázatokat, igaz, náluk már néhány tízezer forintos éves díjjal megköthetők a biztosítások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG