7p
A nyáron egymást követő zenei, gasztronómiai fesztiválok, turisztikai rendezvények az ingatlanpiacra is pozitív hatással van – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat friss piaci kitekintéséből. A nagy rendezvények a helyi ingatlanpiaci keresletre is pozitív hatással lehetnek, mivel ösztönözik a befektetési célú ingatlanvásárlást, de vannak települések, amelyek éppen a nyugalom miatt vonzóak.

A nagy tömeget mozgató eseményeken a szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérbeadások elégítik ki. Ilyenkor gyakorlatilag minden típusú ingatlant ki lehet adni, a szokásos árnál akár 10-20 százalékkal drágábban is. Mivel a befektetést kereső ingatlanvásárlók a könnyen kiadható ingatlanokat keresik, így a nagyrendezvények pozitív hatással vannak erre a piaci szegmensre – véli Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője.

Sopronban és Zamárdiban már nincs egy szabad ágy

Sopronban, ahol kedden kezdődött a VOLT Fesztivál, szinte már lehetetlen kiadó ingatlant találni. A városban a fesztiváltól függetlenül is nagy kincs a szabad lakás, ház, az Ausztriába ingázó munkavállalók miatt ugyanis itt az egyik legélénkebb az ingatlanbérleti piac Magyarországon. A felszabaduló lakásokért gyakorlatilag teljes évben versenyeznek a bérlők, ez a fesztivál ideje még inkább megfigyelhető. Zamárdiban pedig, ahol a jövő héten kezdődik a Balaton Sound, már hetekkel ezelőtt lefoglalták az összes kiadó nyaralót, apartmant. A Tisza-tó nyaralóbérleti piacára is határozottan kedvező hatással vannak a szaporodó rendezvények, ilyenkor érezhetően megugrik az érdeklődés a 3-4 napra kiadó nyaralók, hétvégi házak iránt, a Velencei-tónál pedig a teljes nyári szezonban jól kiadhatók az üdülési célra használható ingatlanok.

Határozottan jót tesz a Balaton-környéki nyaralóbérleti piacnak, hogy a változatos programlehetőségeknek hála kezd kitolódni a szezon a tó körül, így gyakorlatilag egész évben ki lehet adni a hétvégi házakat, apartmanokat. Ennek is köszönhetően szép számmal akadnak befektetési célú vásárlók – egyes becslések szerint minden tizedik ilyen okból keres ingatlant a Balatonnál – véli Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője. 

A szakember hozzáteszi: természetesen továbbra is azok vannak többségben, akik saját célra vesznek üdülőt, számuk ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőtt. A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol az előző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók. Népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett.

Kik bérelnek nyaralót?

A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszakára veszik igénybe. Ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok foglalásai elsősorban valamely rendezvényhez köthetőek. 

A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik. A Balaton déli oldalán főként az új építésű apartmanházak partra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint között mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól. 

A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek. Emellett dinamikusan nő a külföldi kereslet is, igaz a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-30 kilométerre fekvő, csendes kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek el.

A legkedveltebb települések a Balatonnál

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló-apartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni. 

Újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre is. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek. Az értékesítők úgy látják, az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de a többi nagyobb településen is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak. A vevőkör hasonló a déli partéhoz, a különbség csak az, hogy a külföldi vevők között itt sok orosz állampolgárságú is van, akik Hévízen és környékén keresnek maguknak nyaralóingatlanokat.

Most érdemes lehet lépni

A Tisza-tó térségében is egyre több rendezvényt, fesztivált szerveznek, ami jó hatással van az itteni nyaralóbérleti piacra, illetve ingatlanforgalomra. A mesterségesen kialakított tóhoz leginkább a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Miskolcról, Szolnokról érkeznek a vendégek, akik jellemzően egy-egy hosszú hétvégére vesznek ki nyaralót, főként Poroszlón vagy Abádszalókon. 

A térségben nagyon komoly turisztikai fejlesztések történtek az elmúlt években, több mint 35 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, ezek hatása előbb-utóbb megjelenik majd az ingatlanárakban is – véli Pók Tibor, az OTP Ingatlanpont régióvezetője. Jelenleg azonban még kifejezetten alacsony szinten vannak az árak - főleg a Balatonhoz viszonyítva –, így most különösen kedvező lehetőséget jelent a nyaralóvásárlás, hiszen rövidesen jelentkezhet a fejlesztések kereslet-generáló és árfelhajtó hatása a térség ingatlanpiacán. Befektetési céllal is érdemes lehet a térségben vásárolni, az élénkülő turizmus hatására ugyanis a nyaralóbérleti piac is lendületet kaphat a Tisza-tónál- tette hozzá Pók Tibor.

A Tisza-tó térségében jelenleg leginkább két típusú ingatlant keresnek a vásárlók: az erősen felújításra szoruló, 1,5-4 millió forint közötti, part közeli parasztházakra zömében a horgászturizmus irányából mutatkozik kereslet, míg a jó minőségű, újszerű nyaralókra, apartmanokra a családosok részéről van igény. Érdekesség, hogy az 5-9 millió forint közötti „középkategóriás” nyaralókra még viszonylag alacsony az érdeklődés a tónál, itt várható felfutás a következő években.

A Velencei-tó térségére nem jellemzőek az országos nagyrendezvények, többnapos fesztiválok, ezért inkább a nyugalmat kedvelők és az idősebbek körében népszerű ez a terület.  A nyaralóbérlés azonban itt is bevett üdülési forma, elsősorban az olcsó ingatlanokra van kereslet, elhelyezkedés szempontjából Velence és Gárdony területe közkedvelt. A Velencei-tó környékén is érdemes annak gondolkodnia, aki nyaraló, hétvégi ház vásárlását tervezi. Az árak jelenleg alacsonyan vannak, azonban az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően – Velencei-tó kapuja projekt, kerékpárút – fellendülés várható a helyi ingatlanpiacon – mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG