3p
A szülők többsége nem tesz félre pénzt gyermeke önálló életkezdésének támogatására, és a továbbtanulás költségeit is főként havi jövedelméből finanszírozza. Pedig a fiatalok becsélése szerint több millió forintra van szükség ahhoz, hogy belépjenek a nagybetűs életbe.

A család anyagi támogatására elsősorban a diplomaszerzéshez számítanak, igaz, sokan dolgozni is kénytelenek tanulmányaik mellet. Jóval kisebb arányban várnak segítséget az önálló albérlet, vagy a lakásvásárlás finanszírozásában.

Sokaknak kívül tágasabb

A következő 3-5 évre szóló, nagyobb kiadással járó célok között legtöbben a külföldi utazást, a családalapítást és a lakásvásárlást említették. A diploma előtt álló fiatalok 46 százaléka tervez külföldi letelepedést – derül ki a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett felméréséből.

 

 

Komoly összegre van szükség a mai egyetemisták önálló életkezdéséhez: a válaszadók 31 százaléka szerint ehhez több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán 11 százalékuk gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne.

Lakásvásárlás, saját család

Nem csoda a nagy finanszírozás iránti igényük, hiszen a válaszadók 81 százaléka szeretne 3-5 éven belül lakást vásárolni, míg önálló albérletre 46 százalékuk vágyik.  Kevesen számítanak arra, hogy a szülők ebben támogatni fogják őket: az önálló albérletbe költözéshez a diákok 10 százaléka, a saját lakás esetén pedig mindössze 4 százaléka vár szülői segítséget.

A következő 3-5 évben a leggyakoribb, nagyobb kiadással járó cél a fiatalok számára a külföldi utazás (89%), a családalapítás (82%) és házasságkötés (74%), autót 58 százalékuk vásárolna, külföldi letelepedést pedig 46 százalékuk tervez.

Utóbbi célok megvalósításához azonban egyáltalán nem kalkulálnak a család támogatásával. A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85 százaléka vesz igénybe szülői támogatást – igaz, emellett sokuknak (65%) dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket.

Kevesen tudnak erre megtakarítani

Csupán a válaszadók 2 százalékának a szülei tesznek, vagy tettek félre pénzt kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák.

A megkérdezettek 13 százaléka alkalmanként kap pénzt családjától, a legtöbb diákot viszont havi jövedelmükből támogatják a szülök: 50 százalékuk havonta kap „zsebpénzt”, közel ugyanennyi hallgatót a számlák kifizetésével, illetve az otthonlakás lehetőségével támogatja a család.

Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55%) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok 10 százaléka egyáltalán nem kap a családjától támogatást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG