3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Mely területeken várhatóak idén összehangolt, célzott munkaügyi ellenőrzések? Mire számíthatnak pontosan az érintett szektorokban működő cégek? Hogyan készülhetnek fel leghatékonyabban a várható vizsgálatokra?

Erre készül a hatóság

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága tavaly év végén tette közzé az idei évre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervét. Ennek alapján idén munkavédelmi szempontból kiemelt figyelmet élvez a faiparban, valamint az egészségügyi és mezőgazdasági ágazatban jelentkező veszélyforrásokat feltáró, a baleseteket és fertőzéseket megelőző munkáltatói intézkedések vizsgálata. Nagyszámú munkaügyi ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén, valamint az építőiparban működő foglalkoztatók is.

Mire figyeljen a cég?

Dr. Szarvas Júlia, a Deloitte Legal hálózathoz tartozó ügyvédi iroda ügyvédje elmondta, a tervek szerint idén március-áprilisban a munkaerő-kölcsönzés szabályainak vizsgálatára fókuszál majd a munkaügyi felügyelőség.

A vállalkozásoknak célszerű fokozottan figyelniük a munkaerő-kölcsönzés keretében alkalmazott munkavállalók munkaszerződéseinek szokásostól eltérő tartalmi követelményeinek (pl.: kölcsönzési cél, kikölcsönzés időtartama, nyilvántartási szám megjelölése, továbbítás tilalma) szabályos rögzítésére a szerződésekben. Az ellenőrzéseknél ugyanis a hatóság kérheti a munkavállalónak a kölcsönbeadó által átadott, a kikölcsönzést megelőző írásos tájékoztató bemutatását, és vizsgálhatja annak tartalmát is (pl.: kikölcsönzés kezdete, a munkavégzés helye, munkarendje).

Érdemes odafigyelni arra, hogy a kölcsönbeadó és a kölcsönbevevő között legyen érvényes írásbeli szerződés, amely a munkavállaló díjazását és a felelősségi viszonyokat is megfelelően rendezi. A kölcsönbevevőnek ügyelnie kell többek között az egyenlő bér elvének megtartására, speciális tájékoztatási kötelezettségeinek teljesítésére, a pontos nyilvántartások vezetésére, továbbá a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések betartására. Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a munkaerő-kölcsönzésben érintett vállalkozások részben vagy egészben, közvetve vagy közvetlenül tulajdonosi viszonyban állnak egymással, akkor a munkaerő-kölcsönzési megállapodás semmisnek tekintendő.

Ez lesz nyáron

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a nyári időszakban idén is a foglalkoztatás alapvető szabályainak érvényesülését vizsgálja majd kiemelten a munkaügyi felügyelőség. Vagyis a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli feketefoglalkoztatás, illetve a munkabérekre vonatkozó rendelkezések betartása lesz majd a hatóság célkeresztjében. Az idényjellegű munkakörökre felvett munkavállalók alkalmazásánál a cégeknek ezért is érdemes fokozott körültekintéssel eljárniuk, és legkésőbb a munkakezdés időpontjáig rendezniük a szabályos foglalkoztatáshoz szükséges papírmunkát.

10 millióra is rúghat a bírság

Az ellenőrzési terv szerint 2015 októberében és novemberében a szabadságra vonatkozó előírások betartása kerül a munkaügyi ellenőrzések középpontjába. Itt különösen fontos a munkaadók részéről a szabadságigények bejelentésére és a szabadságok kiadásának közlésére vonatozó határnapok megtartása, a rendelkezésre álló éves szabadság megváltásával szembeni korlátozások megfelelő alkalmazása, illetve a szabadnapok esedékesség évét követő kiadásának pontos nyilvántartása is. A munkaügyi felügyelők által feltárt rendellenességek bizonyos esetekben kötelezően bírsággal büntetendők, amelynek összege harmincezer forinttól tízmillió forintig terjedhet.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG