7p
A nem teljesítő hitelek iránt már régiónkban érdeklődnek az erre specializált intézmények. Ezek egy-egy befektetése akkora, hogy akár teljes hazai nem teljesítő jelzáloghitel-piacot megvehetné egy-egy szereplőjük. A hazai piacról ugyanakkor bankok vonulhatnak ki, ezek jó állományai is vevőt keresnek.

Az európai eszközminőség-vizsgálat (AQR) szerint a 130 vizsgált európai bank közül 25 bukott el tőkekövetelmények miatt, ám további 31 tőkemegfelelése 8-10 százalék között áll, ami komoly kitettséget jelez. A 25 milliárd eurós tőkehiány rendezésére mintegy 48 milliárdos kiigazításra volt szükség. A vizsgálat nyomán a nem teljesítő hitelek mértéke 18 százalékkal, 136 milliárd euróval emelkedett a korábbi 743 milliárdos szintről, ami óriási különbséget jelez – hívta fel a figyelmet Bíró Balázs, a Deloitte pénzintézeti szektorának igazgatója.

A tőkehiányos bankok előtt a tőkeemelés a reális út, ám a régiónk bankjai számára ez bizony nehézkes lehet. (A Raiffeisen épp hétfőn jelentette be, hogy nem ezt lépi meg, hanem szép lassan, szisztematikusan leépíti régiós érdekeltségeinek egy részét.)

Alternatív út lehet a banki átstrukturálás – ennek jó példája lehetett volna az MKB rossz bankja, ha elindul. (Persze, vannak jó példák is – a CIB-en belül nagyon jó eredményeket ér el a workout részleg, míg az OTP faktoring cége a lakossági területeken mutat fel jó megtérülést.) A harmadik, s régiónkban eddig nem igazán működő megoldás a tőkeáttétel-csökkentés lehet, ebben a körben pedig a nem teljesítő hitelek értékesítése lehet az egyik legjobb irány.

60 milliárd eurós bedőlt állományon ülnek a bankok

Közép-dél-kelet-európai régióban a nem teljesítő hitelek (NPL) állománya közel 60 milliárd eurót tesznek ki - de a régió lényegében kettészakadt. Csehország, Szlovákia és Lengyelország évek óta stabilan alacsony, egyszámjegyű NPL-rátával bír, míg a többi országban lényegében 15 százalék alatt nem találunk NPL-rátá. Tavaly Bulgáriában és Magyarországon javult az arány. Az NPL-ráta tavaly csak Romániában, Szerbiában és Horvátországban nőtt a nem teljesítő hitel ráta két számjegyű mértékben a nem teljesítő állomány.

A régiós nem fizető állományon belül 2/3-1/3 a vállalati és a lakossági hitelek aránya, ettől Lengyelország, Románia és hazánk tér el komolyan - a magas lakossági devizahitel-állomány ezekben az országokban komoly nyomást jelent. A régió 1 milliárd eurót meghaladó NPL-állománnyal bíró banki listáján az első 9 ország között az OTP, a CIB, a Raiffeisen és az Erste magyar bankja is megtalálható.

Van már tranzakció

A követelések eladása már megkezdődött a régióban. Tavaly 1,5 milliárd eurónyi követelés cserélt gazdát, ebből 1 milliárd Romániára jut. Ennek oka a Deloitte szakember szerint az, hogy a céltartalékolási szint magasabb keleti szomszédunknál. Bíró Balázs szerint a régió rossz hiteleiért 20-30 befektető áll sorba, miután Nyugat-Európában drasztikusan – 8-9 százalékra esett az ilyen ügyletek hozama, ésszerű, hogy ezek a befektetők elindultak régiónk felé.

NPL

Korábban egyrészt nem volt vevői szándék – hiszen a londoni és amerikai befektetési alapok Írországban és Spanyolországban jóval nagyobb tételben, ráadásul lényegében ismert jogi környezetben tudta mozogni. De ott a potenciális piac (és a hozamok) már szűkülnek.

Régiónkban ugyanakkor, ha máskor nem, hát a tavalyi az ECB AQR-vizsgálat miatt a bankok az itteni nem teljesítő állományokra is megképezték a tartalékot, más részről pedig úgy fest, hogy komolyabban már nem bővül az NPL-ráta, ezért realitás lehet az, hogy végre régiónkból is hajlandóak lesznek a befektetők nem teljesítő hiteleket vásárolni - eleddig a kínált ár és kért összeg között komoly különbség volt.

A szakember szerint a régiós országok túlbankosodottnak számít - a rendszerváltás után nagy reményekkel ideérkező bankok "beragadtak" ezekbe az országokban. Ez azzal kecseget, hogy - miként 2013-ban a Budapest Bank, Credigen portfólió-tranzakció – több jó portfólió is gazdát cserél a következő hónapokban. A Raiffeisen példája jelzi, hogy akár top 10 bank között működő szereplő is felhagyhat a piaccal, ám ez nem lesz gyors folyamat. Bíró Balázs szerint először le kell épteni a bankot, át kell strukturálni, hogy valami azért csak eladható legyen belőle. Egy-egy ilyen kivonulás akár 3-5 évet is igénybe vehet, mert igazán komoly vevő nem lesz a piacon.

Zsebre tudnák tenni az egész jelzálog-piacot

Bedőlt hitelekre ugyanakkor londoni, amerikai hedge foundok specializálódtak, hihetetlen összegekről szólnak a hírek - lényegében egyetlen alap képes lenne a teljes magyar bedőlt jelzáloghitel-piacot megvásárolni.

Bíró Balázs szerint a bedőlt hitelek három részre oszthatóak. Az első kört a nem teljesítő fogyasztási hitelek - ezeket a portfóliókat azonnal piacra kell dobni. Ezek árazása a korosodástól függően 2-20 százalék között mozog. Miután a piac hazánkban lényegében megállt, ugyanakkor komoly infrastruktúra épült ki ezen követelések kezelésére, ma az a furcsa helyzet látható, hogy a ritkán piacra került állományok nem ritkán 20 százalék feletti értéken cserélnek gazdát – ez tehát nem lehet a külföldi befektetők világa.

A bedőlt lakossági jelzáloghiteleknél a mögöttes érték szabja meg az árat, ám pontosabban nehéz meghatározni az árat, tekintve, hogy ilyen tranzakció még nem volt a régióban. Ennek oka pedig az, hogy politikailag rendkívül szenzitív ez a piac – egyetlen politikus sem engedné „idegen kézbe” az eladósodott választópolgárokat. Ha pedig mégis vásárolna nagyobb tételt egy ilyen külföldi alap (mint jeleztük, a teljes bedőlt állományt le tudná jegyezni egyetlen rossz hitelek vásárlására specializálódó amerikai vagy angol alap), akkor vélhetően azzal számolhatna, hogy nem engedik az ingatlan lakójának kilakoltatását és az ingatlan újrahasznosítását.

A vállalati hitelekért indulhat verseny

A harmadik részt a vállalati hitelek jelentik, itt a forgathatóság, a restrukturálás a fő árazási kérdés - ha nem eladható a fedezet, akkor azt vas árban lehet megvásárolni. E tekintetben érdekes kérdés, hogy mi történik, ha a jegybank eszközkezelője, a MARK színre lép. Bíró Balázs szerint a jegybank jövőbeli árazási politikájának megismerése után ésszerű lenne, ha a bankok az érintett rossz portfóliójukat megfuttatnák a nemzetközi befektetők előtt – hátha onnan jobb ajánlat érkezik.

Hogy ilyen, az ő szempontjukból kicsiny elemekért is harcba szállnak-e, azzal kapcsolatban a Deloitte szakembere arra figyelmeztetett, hogy a befektetők érzékelték, hogy itt kisebb tételekből lehet megvásárolható portfóliót vásárolni, ezért itt a milliárdos ügyletek helyet 200-300 millió eurós csomagokra is vevők lehetnek majd. (Az ugyanakkor nem kizárt, hogy a felvásárlás után a MARK maga is megpróbál majd portfólió-alapon keresni egy ilyen alapot – ne felejtsük el, elvben 300 milliárd forint értékben vásárolhat majd nem teljesítő hitelelemeket a jegybank.)

Külön érdekessége a helyzetnek, hogy az MNB dönthet arról, hogy támaszt-e versenyt saját cégével szemben. Ha ugyanis a potenciális befektető nem rendelkezik európai banki jogosítvánnyal, akkor a határon átnyúló szolgáltatás kapcsán pusztán pénzügyi intézményként külön engedélyre van szüksége ahhoz, hogy követelésvásárlóként fellépjen.

Felszámolók, workout cégek kerestetnek

Arra a kérdésre, hogy ki fogja működtetni ezeket a vagyonelemeket, a Deloitte szakemberei elmondták: az a gyakorlat, hogy külső piacokon a nagybefektető egy kisebb, de helyi jelentős szereplővel (behajtócég, követeléskezelő) összeállva pályázik, akinek kellő tapasztalatai vannak az adott piacon. Ilyen cégek ugyanakkor hazánkban nem igazán működnek, ezért Bíró Balázs szerint a vásárolni akaró cégek vélhetően felszámolócégekkel vagy a bankok által már működtetett workout cégekkel tudnak együttműködni. A magyar megtérülés Szlovákiához és Csehországhoz képest gyorsabb lehet, tekintve, hogy nálunk egy felszámolás 2 éven belül még a legrosszabb esetben is lezárul, míg az északi országokban ez 4-6 évig is eltarthat, ráadásul nálunk már a folyamat közben és nem csak a záráskor lehet pénzhez jutni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG