6p
Mi a jobb, az állami tőkeelosztás, vagy a piacgazdaság – ezt a kérdést már évtizedekkel ezelőtt a piac javára döntötték el a közgazdászok. Szerencse, hogy az IMF ránk erőltetett egy kis piacosítást? Többek között ebből született a hazai tőzsde. A tőzsdeszületésnapot a gondok árnyékolják be, de a tőzsde minden baja ellenére él, ha nem is virul.
Járai Zsigmond

Amikor a nyolcvanas évek végén, a rendszerváltás előtt a tőzsde elindítását előkészítő közgazdászok beszélgettek, arra jutottak, hogy „vagy mi kerülünk börtönbe, vagy kapitalizmus lesz Magyarországon” – mesélte el a régi történetet Járai Zsigmond volt tőzsdeelnök és az első Orbán-kormány pénzügyminisztere a BÉT 25 éves születésnapi ünnepségén.

Az ünnepség olyan volt, mint a magyar tőkepiac: kicsit szűk, korlátozott terjedelmű, visszafogott, de a miénk. Hiszen a tőzsde forgalma tendenciájában sok éve zsugorodik, fontos részvények távoztak, nagyobb új cégek bevezetésére kevés a remény. A lényeget lehet, hogy a közönség soraiban az egyik brókercég-vezető fogalmazta meg: azt ünnepeljük, hogy még élünk.

Az állam döntse el?

Járai Zsigmond beszédére visszatérve szavait akár kormánykritikának is fel lehetne fogni. Az ötvenes-hatvanas évekkel kezdte, azzal, hogy a szocializmus nagy problémája volt, amikor az életszínvonal javításához nem volt elég hatékony a gazdaság.

„Az egyik nagy probléma volt, hogy nem oda ment a tőke, a beruházás, ahol az a legjobban hasznosult, tőkeáramlási problémák voltak, az állam döntötte el, hogy mit fejlesszenek”. (Ez a jelenlegi, jelentős részben EU-s pénzekből finanszírozott állami beruházások által húzott gazdasági növekedésről is elmondható – tehetjük hozzá.)

Egy csak egy van, a tőzsde

„Közgazdászok… többen, sokan arra jutottunk, hogy piacgazdaság kéne, és a piacgazdasággal konform tőkeáramlási rendszer. Egyetlen egy ilyen van, a tőzsde, bár akkor még nem lehetett kimondani” – mondta Járai a szocialista időkről.

„Nyolcvankettőben beléptünk a Valutaalapba, mert olyan nehéz helyzetben voltunk, hogy nem tudtuk finanszírozni az adósságot… szerintem az IMF ránk erőltetett egy kis adag piacgazdaságot, piacosítást… azt gondolom, hogy hálistennek Magyarországot belekényszerítették a bankrendszer reformjába, a tőkepiac reformjába, ennek lépéseiként elindultak az első kötvénykibocsátások, azután a nyolcvanas évek végén az első részvénykibocsátások, és elkezdődött a tőzsde szervezése” – mondta Járai.

Bokros és Matolcsy, Kósa és Bajnai

A volt elnök együtt emlegette Bokros Lajost, Surányi Györgyöt és Matolcsy Györgyöt, mint akik a tőzsde létrehozásánál bábáskodtak annak idején, vagy például Kósa Lajost és Bajnai Gordont, akik szerinte együtt tanulmányozták a tőzsde működését.

Michael Buhl

A nosztalgikus hangulatban előkerült „Jancsó Béla bácsi” (aki a háború előtti tőzsdén is dolgozott, majd visszatért brókerkedni), és a híres André Kosztolany. Megtudtuk, hogy melyik neves alapkezelő segítette akkoriban biciklis futárként a tőzsde működését.

Amilyennek mi csináltuk

„A tőzsde olyan, amilyennek csináltuk… a mienk, magunknak csináltuk” – mondta Járai, ami azért nem teljesen igaz, miután a BÉT korábban jórészt osztrák kézbe került. Szerinte van mire büszkének lennünk. „Nincs jobb tőkeáramlás a világon, mint a tőzsdei tőkeáramlás, fejlődjenek a vállalkozások, fejlődjön a tőzsde” – tette hozzá a szakember, a jelenlegi kormányzati politikától eltérően, tehetjük hozzá ismét, amely a jelek szerint nem alapoz a tőzsdére.

Tállai András

Mindenkinek jó lesz

Tállai András, az NGM miniszterhelyettese, államtitkár szerint a BÉT méltán lehet büszke az elmúlt negyed század eredményeire. A kormányzat képviselője főleg a kormány utóbbi öt évben folytatott gazdaságpolitikáját dicsérte. Szerinte a tőzsde jövőjét tekintve azért van okunk optimizmusra, mert a tőzsdén a reálgazdasági folyamatok méretnek meg, amelyek pedig kedvezően alakulnak.

Michael Buhl, az osztrák és a magyar tőzsde elnöke szerint az úttörő hazai tőzsde az egész régióban példát mutatott, és tízmilliárd eurónyi külföldi tőkét vonzott az országba. Nemcsak az első tőzsde volt a régióban, de a kereskedési rendszerben, az elszámolásban és a szabályozásban is utat mutatott, és itt nyílt a régió első derivatív (származékos) piaca is.

Mindig lehet kicsit jobban

Katona Zsolt vezérigazgató szerint a kilencvenes évek privatizációs hullámában fontos szerepet töltött be a BÉT (mind a négy nagy cég, az OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom így került tőzsdére), és ezek a cégek megmutatták, mire is jó a magyar tőkepiac. Lengyelország példája azonban azt mutatta, hogy még jobban is ki lehetett volna használni a tőzsde nyújtotta lehetőségeket.

A BÉT-et annak idején 41 brókercég és bank alapította, ma ezek közül már csak öten működnek. Ők nyomhatták meg az ünnepségen együtt a kereskedés kezdetét jelző jelképes – egykor a New Yorki Tőzsde ajándékaként ide került – csengőt. Ők az Erste-csoport, az Equilor, az MKB Bank, az OTP Bank és az Unicredit (illetve jogelődjeik) voltak.

 

Komment: Az állam sokat segíthetne a tőzsdének

A kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával, egész ágazatokat felforgató rendelkezésekkel, a különadókkal, az újraállamosításokkal, a közbeszerzéseken és az MNB-n alapuló tőkeelosztással, a nyugdíjpénztári szektor majdnem teljes államosításával, a mesterségesen magasan tartott lakossági állampapír-hozamokkal, egész paternalista felfogásával az állam az utóbbi öt évben egyáltalán nem kedvezett a hazai tőzsdének.

Egy magánbefektető tiltakozik az MVM
államosítása ellen, 2014-ben (fotó: TEBÉSZ)

Még az államtitkár is azt mondja, hogy a tőzsde a gazdaság tükre, ám legyen. Alighanem a felsoroltakat is honorálta azzal a magyar tőzsde, hogy az idei felfutás ellenére a BUX index még mindig a 2010-es szinten van – négy évig vagy húsz százalékkal az alatt szenvedett –, miközben a világ legtöbb tőzsdéje két-háromszoros emelkedést produkált, a német DAX például duplája az öt évvel ezelőttinek.

Ám ha pontosak akarunk lenni, a lengyel és a cseh index vagy az osztrák mutató sem szerepelt jobban, sőt rosszabbul áll, mindez inkább régiós jelenség. Ám ez minket nem vigasztal, hiszen egykor éltanuló voltunk.

Egy biztos: paradox módon a jobb piacért, a jobb piacgazdaságért, a jobb tőkeáramlásért, a jobb tőzsdéért jelenleg az állam tehetne a legtöbbet, ha már ekkora lett a súlya a gazdaságban. Néha akár csak azzal, hogy végre egyszer nem tesz semmit, békén hagyja a piacot, a szabályozást, az adórendszert.

További cikkeink:

15 érdekes tény a tőzsdéről.

- A BÉT történetét bemutató cikksorozatunk – első rész, második rész, harmadik rész, negyedik rész, ötödik rész.

- Előző rövid képes riportunk a tőzsde
születésnapi ünnepségéről.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG