1p
A PSZÁF elnöke szerint ne várjunk mesés hozamokat az életbiztosításoktól, az egészségügyben ugyanakkor van keresnivalója a biztosítási szektor szereplőinek.
Tisztelt Olvasóink! A cikkben több helyen is szerepelt pontatlan vagy könnyen félreérthető megfogalmazás, ezért a tudósítást utólag javítottuk. Az esetleges félreértések miatt elnézést kérek. - A szerző.



Üzenet a palackban...


Nem az adószabályok kikerülésére kellene játszania a biztosítók termékfejlesztőinek - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke ma a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) rendezvényén. Az üzenet éppenséggel szólhat a Parlamentnek is, mely a szakmai konszenzussal és a nemzetgazdasági tárcával szembemenve elfogadta azokat az adótörvényekhez benyújtott módosítókat is tegnap este, melyek éppen hogy bővítik az adómentes biztosítások körét. Pontosabban az eredetileg tervezettel ellentétben épp hogy megmarad a munkáltatók által juttatásként adott unit-linked biztosítások adómentessége.



Inkább a befektetési szolgáltatókat kellene választani

Ez annak fényében is érdekes, hogy Szász Károly szerint a magyar piacon a megtakarítás jellegű életbiztosítások (ideértve az unit-linked termékeket is) hozama "mínusz-nullás", vagyis tulajdonképpen az ügyfelek nem tudnak ezen keresztül megtakarításokat felhalmozni. Márpedig idehaza az életbiztosításokban főleg a befektetési célja domborodik ki, a magyar piac többek között a unit-linked termékek népszerűsége miatt tud régiós összehasonlításban is átlagos feletti díjbevételt felmutatni. Szász Károly a rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy a befektetni szándékozott pénzt ezek alapján jobban megéri kockázati életbiztosításokba rakni, a befektetést pedig az erre szakosodott szolgáltatókra bízni. Hozzátette, hogy az sem igaz az életbiztosításokra, hogy ahol nagyobb a kockázat - mert például az ügyfél beleszólhat a befektetési portfólió összeállításába - ott a hozam is jobb.



A befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál az ügyfelek viselik a kockázatot, míg a klasszikus biztosításoknál a biztosítók terítik azt szét egy kockázatközösségben.

Egészségügy: helye van a magántőkének

A PSZÁF első embere szerint az egy főre jutó biztosítási díj tekintetében ugyan jóval el vagyunk maradva a nyugat-európai átlagtól, de a régiótól nem jelentős a leszakadásunk, annak ellenére, hogy a válságban leginkább Magyarországon csökkent a díjbevétel a közép-európai térségben.

A felügyelet elnöke szerint a nem életági bevételek tekintetében Magyarország jobban elmarad a régiótól, valószínűleg e téren nem is lesz javulás, hiszen az adótörvények épp ezeket a biztosításokat sújtják leginkább (ráadásul ezek nagy részét, például a vagyonbiztosításokat egyszerűen a díj további nem fizetésével fel lehet mondani). A nem életági biztosításoknál a szerzési költségek folyamatosan nőnek, vagyis a közvetítői jutalékok egyre magasabbak (nem véletlen, ez az egyik legjobban fizető nemzetgazdasági szektor a KSH adatai szerint), miközben a kárhányad kevésbé erőteljes ütemben nőtt. Az életági biztosításoknál az adminisztrációs költségek nőttek főleg.

Az egészség- és életbiztosításokban a biztosítóknak nagyobb szerepet kell játszani, erre  fel kell készülniük - mondta Szász, aki szerint a magántőke bevonása olyan szolgáltatásokat is elérhetővé tehet az ügyfelek, melyeket önmagában az állam nem tudna finanszírozni. Hosszú távon az egészségügyi finanszírozásban az állam szerepe egyértelműen vissza fog szorulni.

A PSZÁF első embere keresleti és nem kínálati oldalon látja azokat a problémákat, melyek akadályozzák a szektor további fejlődését. A hozamok és a költségszintek mellett a PSZÁF meglátása szerint a termékek standardizálásában kell előre lépni még, illetve a közvetítői hálózat fejlesztésében.

Lesz olyan, hogy szeretni fogjuk majd a biztosítási ügynököket?

Szász elmondta, sok olyan biztosítás van, amit az ügyfelek egyszerűen nem látnak át, nem transzparensek, azért olyan standard termékeket kell alkotni, melyek kapcsán az ügyfelek sem érzik magukat elveszettnek. Ilyen kezdeményezése már van a biztosítói szövetségnek valamint a felügyeletnek, a lakásbiztosítások kapcsán készítettek egy termékvázlatot.

A biztosítási ügynökök kérdésében további lépésekre van szükség, hiszen ez egy olyan munka, amit a legtöbben rövid távra, megélhetési szempontból választanak, miközben a területhez nem is értenek valójában. A PSZÁF januártól új ellenőrzési rendszert vezet be, a célja, hogy kevesebb pénzügyi közvetítő dolgozzon a szektorban, de azok magasabban kvalifikált szakemberek legyenek, akik hosszabb távon is ezen a pályán képzelik el a jövőjüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG