4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Profi, műtermi minőséget nem érdemes várni a mobiltelefonnal elkészített fotóktól, de a nyaralási emlékek megőrzésére kiválóan alkalmas a kütyünk - ha pedig néhány szabályra odafigyelünk, meglepően szép és művészi fotókat előcsalogathatunk az okostelefonból. Felületes gyorstalpaló azoknak, akik még sosem hallottak rekeszértékről vagy záridőről.

Az okosmobillal való fotózás legfontosabb előnye, hogy a készülék szinte mindig nálunk van, míg egy több kilós fotófelszerelést a legtöbb ember nem cipel magával mindenhová. Ha ügyesen használjuk, egy okosmobillal is pazar képeket lehet készíteni - állítja Rizsavi Tamás fotográfus. Rizsavi Tamás a Telenor nyári Okostelefon Akadémiáján beszélt arról, mire kell figyelni, ha jó képeket akarunk csinálni telefonunkkal; ehhez mi is adunk még pár tippet.

Használd bátrabban a manuális beállításokat!

Érdemes eleve olyan készüléket választani, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor. Ha ez alapból nem lehetséges, érdemes külön fotós alkalmazásokat letölteni a készülékre, amelyek nem csak automatikus beállításokkal dolgoznak. Az okostelefonok esetében nem csak a hardveren múlik, milyenek lesznek a képek: előfordulhat az is, hogy egy frissítés után jobb képeket kezd készíteni a telefonunk, mert jobb vezérlőszoftvert írnak rá a gyártók, ami jobban ki tudja használni a kamera képességeit.

Mi az a rekeszérték?

Látványos művészi effektusokat lehet elérni a rekeszérték és a makrófunkciók segítségével a mobilon, ezek használatával készítette a lenti képet is Rizsavi az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

Hogyan állítsam be? A rekeszérték a fényképezőkép érzékelőjére jutó fény mennyiségét szabályozza, ami a mélységélességet befolyásolja. Az 1-es értéknél van teljesen nyitva a rekesz, ilyenkor jut be a legtöbb fény; minél nagyobb számot állítunk be (pl: 8), annál kevesebb fény jut az érzékelőre - ilyenkor csak az a tárgy lesz éles, amire fókuszálunk, a háttér szépen elmosódik. Ha pedig kicsi, 1-hez közelítő a rekeszérték, akkor a háttér is éles lesz.

Nem érdemes zoomolni, inkább az utómunkálatokra figyeljünk

A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor a mai fotós appok segítségével magán a telefonon elvégezhető egyszerű utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek. A lenti fotó például automatikus beállításokkal készült a Keleti pályaudvaron, az ég színei pedig utólag lettek kihangsúlyozva rajta.

Szerezz be egy állványt és állítsd be jól a záridőt

Látványos felvételeket lehet készíteni hosszú záridővel való fotózással is, de ehhez ajánlott fixen rögzíteni a telefont például egy kis összecsukható állványra - a lenti fotó a Megyeri hídról állványról készült, öt perces záridővel.

A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Alkalmazásával mód nyílhat például fényfestésre: zseblámpával a levegőbe rajzolunk vagy írunk valamit a lassan exponáló kamera előtt. A mai okosmobilok kameráival már a villámok lefotózása sem lehetetlen, ennek a trükkje is a hosszú záridő használatában rejlik. Akár a csillagok mozgását is lefotózhatjuk a városok fényeitől távol, de ehhez türelemre is szükség van, mert a látványos eredményhez legalább 2-3 órán át szükséges exponálni.

Hogyan állítsam be? A záridő jelölése a telefonokon is másodpercben van megadva. A 30 így 30 másodpercet jelent (ennyi ideig képtelenség kézben mozdulatlanul tartani a gépet, de még egy másodpercig is), míg az 1/30 az a másodperc egyharmincad részét jelenti. A nagyobb záridőt sötétebb körülmények között, akár éjszakai képekhez ajánlott használni; hétköznapi esetben 1/50 - 1/200  másodperces záridőt érdemes választani, míg a gyorsan mozgó tárgyak, sportfotók elkészítéséhez a legrövidebb záridőt válasszuk (hiszen itt biztosan bemozdul a témánk).

Azért ne várjunk műtermi minőséget

Ezekkel a tippekkel sem válunk profi fotóssá, és a képeink sem kapnak majd díjat a National Geographictól. Bármilyen profi a telefonunk és bármennyire ügyesek vagyunk, fizikai képtelenség, hogy egy "rendes" objektívvel rendelkező fényképezőgép minőségét egy telefonnal hozzuk - ne is ez legyen a célunk. Beltérben, gyenge fényviszonyok között nincs reális esélyünk a tiszta, éles, zajmentes fotók elkészítésére mobiltelefonnal. A nyaralási emlékeket viszont szépen és jó minőségben megőrizhetjük, ráadásul nagyon könnyen meg is oszthatjuk családtagjainkkal, ismerőseinkkel. Aki ennél többet akar, az vegyen egy rendes fényképezőgépet ÉS menjen el egy fotós tanfolyamra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG