1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zuckerberg nem jött el, de az első hazai bitcoin-találkozó egyik fő kérdése az volt, hogyan lehetne az új számítógépes fizetőeszközt a mindennapok részévé tenni, akár egykor az mp3 zenei formátumot. A bitcoin konfliktusba került a hivatalos pénzügyi rendszerrel, és a háború még csak most kezdődik.

Bár Mark Zuckerberg Facebook-tulajdonos állítólagos részvétele kacsának bizonyult, ez nem von le annak értékéből, milyen lelkes és pozitív hangulatban telt el az első bitcoin-találkozó Budapesten.

A Colabs Startup Center által szervezett esten egy gimnáziumi osztályteremben mintegy száz érdeklődő szorongott, de ki senki nem szorult. Arra a kérdésre, hogy kinek van a jelenlevők közül bitcoinja, a nézők közel fele feltette a kezét, és majdnem mindegyikük felrakta akkor is, amikor az volt a kérdés, tartják-e.

Azért emelkedik, mert mindenki azt várja?

Eladni, kiadni a kezéből viszont szinte senki sem akarta. Ez önmagában jó magyarázat lehet arra, hogy a bitcoin árfolyama az áprilisi őrült emelkedés, majd alapos zuhanás után szépen csendben konszolidálódott, és lényegében hetek óta óvatosan felfelé araszolgat. Ami sokkal egészségesebb áralakulásnak számít a tőkepiacokon, mint a villámgyors száguldás. A forgalom ugyanakkor csekély: míg az izgalmas áprilisi napokon napi 200-500 ezer bitcoinra is felugrott a Mt. Gox tőzsdén, mostanában csak napi 10-30 ezer darabot jelez a bitcoincharts.com ábrája.

A minikonferencia első előadója, Debreczeni Barnabás (képünkön a jobb szélen) tízmillió dollárra tette a bitcoin összes napi tőzsdei forgalmát, ez mintegy 77 ezer bitcoint jelent. Az összes bitcoin-tranzakció értéke, tehát a vásárlásokat, fizetéseket is beleszámolva, pedig 30 millió dollár körül alakul naponta. A forgalomban levő bitcoinok teljes értéke, avagy a piac kapitalizációja 1,4 milliárd dollár, ami éppen eléggé szép összeg ahhoz, hogy egyre több vállalkozás próbálkozzon üzletet csinálni ebből a „kriptográfiai valutából”. Ismét elhangzott az a népszerű elmélet is, amely óriási - például százezer dolláros - összegre becsüli egy bitcoin jövőbeli értékét, amennyiben az elterjedne a hétköznapokban és komoly forgalmi pénzeszközzé válna.

Juhász Péter médiaszakértő (bal szélen) az mp3-formátumú zene történetével illusztrálta a bitcoin lehetséges pályáját. Az mp3 már 1994-ben megjelent, ám akkor még csak a szakemberek és a számítógépes őrültek (geek-ek) eszköze volt. Majd a Winamp megjelenésével kezdett igazán tömegtermékké válni 1997-ben. A Napster nevű fájlcserélő oldal 1999-es megjelenése konfliktust okozott a zeneiparral, és egy máig is tartó háborút indított el.

Újításra kényszerítik a hagyományos iparágakat

Ugyanakkor az mp3 rákényszerítette a zeneipart is a megújulásra, új üzleti modelleket provokált ki, amit az iPod 2001-es és az iTunes Music store 2003-as megjelenése jelzett. A 2009-ben megalkotott bitcoin eszerint a kronológia szerint most valahol a konfliktus-fázis kezdetén lehet – a háború pedig valószínűleg csak most kezdődik. Sok jele van egyébként már ennek, a hatóságok korábban egész bitcoin-tőzsdéket zártak be, nemrég pedig a Mt. Gox egyik számláját is zárolták.

Ahhoz, hogy a bitcoin igazán tömegessé váljék, azonban még sokat kell tenni. Szükség lenne a tömegeknek szóló, általuk is használható alkalmazásra, „idiótabiztos analógiára” és a média lehetőségeinek jó kihasználására – mondta el Juhász.

Magyar startup kínál szervert

Egy magyar vállalkozás, a Bits of Proof Zrt. nemrég mutatkozott be az USA-ban, San José-ban rendezett bitcoin-konferencián. Alapítója, Blummer Tamás szerint (a képen balról a második) első és egyelőre egyedülálló a maga nemében, vállalatoknak kínálja bitcoin-szerverszolgáltatását Bits of Proof Enterprise Bitcoin Server néven+. Így lehet, hogy egy magyar startup-vállalkozás teszi majd tömegtermékké a bitcoint, de legalábbis komoly szerepe lehet benne. „Magyar vállalkozás adja a világnak az első, vállalati környezetre szabott Bitcoin szervert” – írja magáról a társaság.

"Ölelést adok bitcoinért" - írják a pólón. Az ingyensör garantáltan fogyott.

Amint a társaságnak a rendezvény után kiadott közleménye írja, az IT-világ ismert sztárjai (többek közt a Facebook korai fázisánál bábáskodó Winklevoss-fivérek, a Google és az Amazon) is nyit a virtuális fizetőeszköz irányába. A Bitcoin-hálózat megalkotójának kódjaira több megoldás is alapult, de az eredeti rendszer tömeges, szolgáltatásjellegű kiszolgálásra nem alkalmas. Ezt a hiányt hidalja át a BOP Bitcoin Enterprise Server.

Színezik a láthatatlan biteket

Ez olyan interfészt biztosít, mellyel egynél több ember pénzének megbízható kezelésére, tranzakciók tömeges elvégzésére van mód a Bitcoin keretrendszerben. A BOP terméke ugyan nyílt forráskódú, bárki letöltheti, írhat rá alkalmazást, ám a további fejlesztésekért és szerverbérletért már érdemes a BOP-nak rendszeres díjat fizetni. A San Joséban tartott konferencián 70 próbahozzáférést rendeltek a résztvevők, köztük nagy informatikai és biztonságtechnikai cégek, bankok és egy európai ország pénzügyi felügyeleti szervezete is – írják.

A Bitcoin lehetséges következő generációs felhasználása az úgynevezett colored coin, ahol a fizetés és a tulajdoni jogok átvitele egyszerre valósítható meg. „Ez magyarul azt jelenti, hogy minden kereskedelmi tranzakció legfontosabb bizalmi tényezője, az úgynevezett birtokon belül maradás biztosítása válik pofonegyszerűvé” – mondja Blummer. Elszámolóházak, letétkezelők, fizikai és virtuális jellegű közraktárak számára lehet ez érdekes kihívás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG