Hirdetés

10 tipp, hogy több pénzt keress a hozamingadozáson

A részvénypiacokon időről időre elkerülhetetlenül alakul ki a nagyobb piaci ingadozás kockázata. Ezek visszavetik a bizalmat, amely gazdasági bizonytalansághoz, a monetáris vagy fiskális politika megváltoztatásához, gazdasági járványhoz vagy geopolitikai feszültségekhez vezet. 10 kulcsfontosságú üzenetet és segédanyagokat gyűjtöttünk össze, illetve jól ismert befektetők idézeteit, amelyek segíthetnek enyhíteni a kétségeinken, amikor a piacok felkerülnek a hullámvasútra.

1. A hozamingadozás normális velejárója a hosszú távú befektetéseknek

10 dolog, amit tarts észben, ha beindul a hullámvasút

  • A volatilitás a hosszú távú befektetés normális velejárója.
  • A hosszú távú befektetőknek általában kifizetődő a részvénykockázat vállalása
  • A piac korrigálása csábító lehetőségeket kínál.
  • Kerüld a befektetések leállítását és újrakezdését.
  • A rendszeres befektetés haszna felhalmozódik.
  • A befektetések felosztása segít a hozam kiegyenlítésében.
  • Ha az osztalékra koncentrálsz, növeled a teljes hozam.
  • Ha minőségi papírokba fektetsz, hosszú távon megtérül
  • Ne hagyd, hogy az érzelmeiddel sodródj!
  • Az aktív befektetés nagyon sikeres stratégia tud lenni

Előbb vagy utóbb, de a volatilitás bekövetkezik a tőzsdén, ahogy a befektetők reagálnak a gazdasági, politikai és vállalati változásokra. Mint befektető, a hozzáállásod kritikusan fontos: amikor felkészülünk egy-egy ingadozás kimeneteleire, sokkal kevésbé lepődünk meg és sokkal inkább tudunk racionálisan gondolkodni. Azzal a hozzáállással, amellyel elfogadjuk, hogy a volatilitás a piac természetes velejárója a befektetésnek, felkészíthetjük magunkat arra, hogy szenvtelenül figyeljünk oda a hosszú távú befektetési céljainkra.

2. Hosszabb távon a részvénypiaci kockázat megtérül

A tőzsdei befektetőknek kifizetődik az extra kockázat, amit vállalnak – szemben például az államkötvény-kereskedőkkel – átlagosan magasabb a haszon hosszabb távon. Fontos emlékezni, hogy a részvénypiaci kockázat nem ugyanaz, mint a volatilitás. Az eszközök ára gyorsabban változik, mint a valódi ár, mivel a piacok alá-fölé lőnek, tehát a befektetők számíthatnak az áringadozásra és kihasználhatják azt. Hosszú távon a részvényeket a vállalati bevételek mozgatják és túlteljesítenek más befektetési formákat reálértéken, pl. infláció után. (lásd 4,5,6,7 ábra)

3. A piaci korrekció vonzó lehetőségeket teremt

A korrigálás az erősödő piacok része, és akár több is bekövetkezhet egy kurzus alatt. Ez jó időszak lehet, hogy részvényekbe fektessünk és az átlagosnál sokkal nagyobb hozamot érjünk el a fellendüléssel. A történelem legnagyobb rövid időszakos veszteségeit mindig fellendülés követte és új magasságokba törtek. (1. ábra)

4. Kerüld el a befektetés stoppolását és indítását!

Azok, akik kitartanak egy befektetés mellett, élvezhetik a piaci felszálló ág hatásait. Amikor a befektetők megpróbálnak időzíteni, megszakítják a befektetéseiket, majd újraindítják azokat, gyakran megkockáztatják a legjobb hozammal kecsegtető és a legjobb vételi lehetőséget nyújtó napok elszalasztását. Ha a legjobb időszakból csak öt napot hagysz ki, már az is meglátszik hosszú távon a hozamodon. (Ábra 2 és táblázat 2)

5. A szabályos időközönkénti részvényhalmozás előnyei

Függetlenül az időtávtól, érdemes lehet időnként bizonyos tőkét egy alapba fektetni, például havonta, vagy negyedévente. Ez a cost-averaging effektus. Míg nem ígér nagy profitot és az árfolyam zuhanásától sem véd meg, segít elkerülni, hogy csak egy időpontban vásárolj be, ezzel csökkentve a vásárlás átlagos költségét. Míg a rendszeres befektetés egy zuhanó piacon látszólag szembemegy a veszteségüket minimalizáni próbáló befektetők ösztöneivel, mégis pont ez az a pillanat, amikor a legjobb bevásárlásokat lehet megtenni, mivel az eszközárak alacsonyak és sokat emelkedhetnek korrigálás során. (A befektetőknek időről időre felül kell vizsgálniuk a portfóliójukat és módosítaniuk kell, ha úgy adódik.)

6. A befektetések diverzifikálása kiegyenlíti a hozamot

Nehéz a tökéletes eszközallokálás, mivel a piac ciklusai gyorsan váltakoznak és az ingadozásoknak is ki vannak téve. Egy ilyen hullámvasút alatt az egyik szektortól vagy piactól nagyon könnyen átveheti a vezetést egy másik. A befektetők szétszórhatják a kockázatot, ha ezekhez rendelik a kockázatot úgy, hogy különböző részvénykosarakba fektetnek, így csökkentve a koncentrált veszteségek esélyeit. Például vegyes eszközök (részvény, ingatlan, hitel) és defenzívek (kötvények, készpénz) együttes tartása segíthet elsimítani a hasznot bizonyos idő alatt. Egy aktívan menedzselt, többeszközös alapba való beruházás egyből egy diverzifikált portfóliót kínál a befektetőnek. Ezek kifejezetten a stratégiailag hosszú távú haszonra készültek, olyan eszközökkel, amelyek a kiszámítható feltételekhez képest kezelhetőek. A befektetések országonkénti felosztása is segíthet abban, hogy csökkentsük a portfólión belüli, piac-specifikus kockázatot.

7. Fektess minőségi, osztalékot fizető részvényekbe a stabil bevételért

A fenntartható osztalékot fizető, jól menő pénztermelő cégek nagyon csábítóak a hullámzó piaci környezetben, mivel rendszeres jövedelmet biztosítanak, amikor a kamatok alacsonyak és kevés jövedelmező megoldás marad. Ezek a papírok leginkább a nemzetközi vezető márkákhoz tartoznak, amelyek óriási teljesítményekre képesek egy-egy ciklus alatt, köszönhetően a jól kiépített piaci pozíciójuknak, erős árazásuknak és rugalmas eredményeiknek. Ezek a cégek több régióban működnek, korrigálva a rossz területi teljesítményeket. A ciklusokon átívelő teljes hozam lehetősége teszi őket minden portfólió biztos pontjaivá.

8. Fektesd be újra a pénzed, hogy növeld a teljes hozamod

Az újra befektetett osztalék szép teljes hozamot tud nyújtani egy idő után, köszönhetően a kamatos kamatnak (lásd a 3-as táblázatot). Ahhoz, hogy ezt elérjük, türelmesnek és fegyelmezettnek kell maradnunk, de az idő talán a legfontosabb – és mégis leginkább alulértékelt - hozzávalója a nyerő receptnek. A rendszeres osztalékfizetés ezen kívül stabilizálja a részvény árát is, és az osztalékot fizető papírok az infláció hatását is ellensúlyozhatják.

9. Soha ne sodródj az érzelmeiddel

A befektetési témák népszerűsége – például a technológiai szektor fellendülése a 90-es években majd a lufi kidurranása a 2000-es évek elején – erősen hullámzó. Az általános érdeklődés a feltörekvő piacok irányába egyszer nő, aztán csökken, ahogy olyan kulcsfontosságú gazdaságok, mint a kínai, lelassul. Ahogy az ország- és szektorspecifikus kockázatok egyre nagyobbak, a befektetőknek új szemléletre van szükségük, mivel a felülről lefelé elv már nem működik a fejlődő gazdaságokban. Még így is nagy lehetőségeket tartogatnak részvény-szinten egy befektetőnek, ahogy az új, innovatívan fejlődő cégek előnyt szereznek olyan általános hajtóerőből, mint populáció növekedése, és a robbanásszerűen növekvő egészségügyi, technológiai, és fogyasztói igények a középosztályban. A kulcs az, hogy ne hagyjuk eluralkodni az eufóriát vagy a pesszimizmust, mikor döntést kell hoznunk a piacon.

10. Az aktív befektetés nagyon sikeres stratégia lehet

Amikor az ingadozás oldalpályára állítja a piacokat, az ügyes részvényválasztás jövedelmező lehet, szemben a passzív indexkövetéssel. A volatilitás lehetőséget ad az alulról-felfelé építkező részvényválasztóknak, főleg, ha piaci zavar van. A Fidelity az egyik legerősebb képviselője az aktív menedzsmentnek: az egyik legnagyobb vevőoldali kutatócsapat dolgozik az eszközkezelési iparágban. Mivel mi alulról felfelé elemezzük a cégeket, olyan piacon is jól irányzott befektetést tudunk javasolni, ahonnan más befektetők pironkodva menekülnek, kifejezetten hozamingadozás közben. Ne feledd továbbá, hogy azok a részvények, amelyeket nem birtokolsz egy alapban, legalább olyan fontosak, mint azok, amelyek a tieid. Minden tőzsdén vannak olyan cégek, amelyeket rosszul menedzselnek és elég sötét kilátásaik vannak. Ezeket egy aktív stratégia használata alatt mindenképp kerüljük! Hovatovább, az az érték, amit a legrosszabb részvények elkerülése ad, felhalmozódik sok ciklus után és a kutatás-alapú stratégiák szempontjából kifejezetten hasznosak lehetnek a hosszú távban gondolkozó befektetők számára.

Vizsgáljuk meg a hozamingadozást

A történelmi adatok hasznos képet adnak, amely segíti a befektetőket abban, hogy végignézzék az ingadozás folyamatát és hideg fejjel közelítsék meg hosszú távú befektetéseiket. Ezek a táblázatok és ábrák bemutatják a hosszútávú stratégia előnyeit, illusztrálva például, hogy a megszakítás-újraindítás milyen mértékben hordozza magában a kihagyott jó időszakok kockázatát.

Ábra 1: Így vezetnek az érzelmek rossz irányba. Forrás: Datastream, 2015 április
Így vezetnek az érzelmek rossz irányba. Forrás: Datastream, 2016. január
Táblázat 1: A legerősebb negyedévek gyakrabban fordulnak elő, mint a leggyengébbek. (1987 Q4 - 2015 Q1 között) Forrás: Datastream, 2016. január
Több erős negyedév van, mint gyenge. Datastream, 2016

A piacon eltöltött idő fontosabb, mint a jó időzítés

A kivárás pozitív hatással lehet, ha egyszer befektettünk: a legjobb napok kihagyása nagy hatással lehet a teljes befektetési hozamra.

Ábra 2: Az S&P 500 30 legjobb napjának kihagyásának hatása (1988-2014) Forrás: Datastream, Fidelity Worldwide Investment, 2016 január

Az S&P 500 30 legjobb napjának kihagyásának hatása (1988-2014)
Forrás: Datastream, Fidelity Worldwide Investment, 2016 január

 

Táblázat 2: A 30 legjobban teljesítő nap kihagyásának hatásai hosszú távon.
Az 5 és 30 legjobban teljesítő nap kihagyásának hatásai hosszú távon. Datastream, 2016. január

 

A legjobb 3 és 5 éves hozamperiódusok 1988 és 2015 között. Datastream, 2016.
A legjobb 3 és 5 éves hozamperiódusok 1988 és 2015 között. Datastream, 2016. január

 

Az osztalék visszaforgatásának haszna. Datastream, 2016. január
Az osztalék visszaforgatásának haszna. Datastream, 2016. január
Befektetési hozamok az USA-ban eszköztípus alapján és 100 dollár értéke 1925 és 2014 végén hozamvisszaforgatással. Forrás: Barclays Equity Gilt 2015
Befektetési hozamok az USA-ban eszköztípus alapján és 100 dollár értéke 1925 és 2014 végén hozamvisszaforgatással.
Forrás: Barclays Equity Gilt 2015

 

Az Egyesült Királyság befektetési hozamai eszközönként és a brit részvényteljesítmények egymást követő években. Forrás: Barclays Equity Gilt
Az Egyesült Királyság befektetési hozamai eszközönként és a brit részvényteljesítmények egymást követő években.
Forrás: Barclays Equity Gilt
Ábra 8: Miért nem mindig racionálisak a döntéseink?
Miért nem mindig racionálisak a döntéseink?

Így működik a viselkedés alapú pénzügy

A behaviorista, viselkedéstan alapú pénzügyi kutatások azt bizonyítják, hogy a befektetők igen messze állnak a racionális döntéshozataltól. Sőt, amikor komplex, bizonytalan helyzettel találkoznak, a tesztek rendszeresen azt mutatták, hogy visszakozunk az aranyszabályoktól, vagy a döntéshozatal egyszerűsítésétől. Kutatások szerint az agyunk két kognitív, döntéshozó-rendszerre osztható, egy gyorsan gondolkodóra (R1)- és egy lassan gondolkodóra (R2). R1 automatikusan működik, gyakran tudat alatt - ez az evolúciós szempontból idősebb rendszer, ez felel a harcért és a menekülés reakcióiért és olyan gyorsan válaszol a környezeti ingerekre, amilyen gyorsan csak lehet, főleg veszély esetén. Az R2 egy sokkal frissebb része az agyunknak, amely a nagyobb kihívást jelentő feladatokkal birkózik meg, ahol számításra és mérlegelésre van szükség. A befektetők gyakran fordulnak az automatikus és érzelmileg befolyásolt R1-hez stressz és bizonytalanság esetén, ahelyett, hogy a mérlegelő és racionális R2-t használnák.

“Még háromszor esik, és kiszállok.” Datastream, 2016.
Hajlamosak vagyunk automatikusan dönteni az érzelmileg befolyásolt R1 által a stressz és bizonytalanság alatt, ahelyett hogy rábíznánk a komolyabb kognitív számítások terhét az irányítható és számításra kialakított R2-re.

Továbbá, két fő viselkedés-eltérítő lép életbe piaci stressz esetén, ami a befektetők bukásához vezet és a rossz időben történő eladásokhoz (az R1 vezetésével): a csordaszellem és a veszteség elkerülése. A kényszer, hogy úgy tegyünk, ahogy a többiek, kifejezetten erős hatás az emberi viselkedésben, ami segítette a szociális fejlődésünk, de a befektetés területén nem mindig jön jól. A legkomolyabb esetekben a csordaszellem oda vezet, hogy akkor veszünk, amikor az ár magas, és akkor adunk el, amikor alacsony. Ezt úgy is ismerik, mint “a piac kergetése” - egy nagyon rossz befektetési stratégia. Igazából jobb, ha az ellentétét csináljuk: akkor veszünk, amikor mindenki ódzkodik tőle, és akkor adunk el, amikor

Az egyik leggyakoribb befektetésre gyakorolt hatása a csordaszellemnek, mikor drágán veszünk és olcsóbban adunk el. Emellett még a veszteséget is kerüljük, mivel az általa okozott fájdalmat kétszer olyan erősnek érezzük, mint a nyereség által okozott boldogságot.

a legtöbben kapzsin vásárolnak. A legjobb befektetők tudják ezt, de sokunk számára szembemenni a tömeggel nagyon nehéz, és meg kell harcolnunk az érzelmeinkkel. A második terelő, a veszteségelkerülés, az egyik legjelentősebb viselkedésalapú hatás, ami érintheti a befektetéseinket. Kutatások bizonyítják, hogy az emberek inkább a biztonságosabb kimenetelt választják olyan szerencsejáték során, ahol bevételről van szó, de kockáztatnak, ha veszteségről beszélhetünk: a veszteséget kétszer olyan fájdalmasnak érezzük, mint a győzelem édes ízét.

Mit mondanak a profik?

Ezek az idézetek a legsikeresebb befektetőktől származnak, hogy bemutassák, mennyire kockázatos, ám jövedelmező befektetni a részvénypiacokon. Ugyanakkor erős elemző képességekre, racionális, szenvtelen hozzáállásra, hosszú távú gondolkodásra és türelemre egyenlő arányban van szükség a sikerhez.

"A befektetés első szabálya, hogy vegyél olcsón és adj el drágán, de sok ember fél olcsón venni, mivel attól tartanak, megy az ár lejjebb. Ekkor azt kérdezheted: mikor vegyek? A válasz: amikor a legnagyobb a pesszimizmus." - Sir John Templeton "Amiről mindenki csupa jót gondol, azért sok pénzt kell adni: nem a gazdaság lesz az, ami igazi befektetőt teremt. Maguk a befektetők leszek egyszer azzá. A bizonytalanság igazából a hosszú távú értékek vásárlójának barátja." - Warren Buffet
"Mindenkinek megvan az agya ahhoz, hogy pénzt csináljon részvényekből, de gyomra már nincs hozzá mindenkinek. Ha hajlamos vagy pánikolás során mindent eladni, kerüld a részvényeket és alapokat." - Peter Lynch "Amikor egy befektető a rövid távú befektetésekre fókuszál, valójában a portfólió változékonyságát vizsgálja, nem a hozamot, röviden: a véletlenszerűség csapja be." - Nassim Nicholas Taleb
"A tőzsde ciklusok sztorija, miközben az emberi viselkedés a felelős azért, hogy minden irányba túlreagálják a dolgokat." - Seth Klarman "Rövid távon a piac egy szavazógép, hosszú távon egy mérleg." - Benjamin Graham
"Hacsak nem tudod végignézni pozíciód 50 százalékos esését pánikolás nélkül, nem szabad a tőzsdén lenned." - Warren Buffet "Ha a befektetés szórakoztat, ha élvezed, valószínűleg egy fillért sem keresel vele. A jó befektetés unalmas." - Soros György
"Igazából több pénz égett el a korrekciók kiszámításában és kivédésében, mint magában a korrekcióban." - Peter Lynch "A növekvő piacok pesszimizmusból születnek, szkepticizmuson nőnek fel, optimizmuson érnek és eufóriában halnak meg." - Sir John Templeton

 


Table 1. Strongest quarters generally outnumber the weakest ones

Q4 1991 to Q4 2015

Number of quarters with gains
of 20% or greater

Number of quarters with drawdowns
of 10% or greater

Number of quarters with gains
of 10% or greater

CAC 40

81

67

DAX

90

68

108

FTSE 100

93

42

106

Hang Seng

95

60

105

Nikkei 225

61

106

70

S&P 500

87

46

104


Source: Datastream, January 2016. All calculations use local currency total returns, except for the Nikkei 225, for which the calculations are based on the price index.

Az árfolyamok frissítése: