Hirdetés

Szorul a hurok a világ pénzügyi vezetői körül: meddig húzható a mostani politika?

Áttekintés
  • Januárban ismét lassult a globális növekedés. A feldolgozóipari BMI kissé javult, de a fejlett országok szolgáltatói BMI-je csalódás volt.

  • Az elmúlt időszak ingadozásai miatt a piacok nagyon figyelnek a jegybanki ülésekre (EKB - március 10., Japán Nemzeti Bank - március 15., Fed - március 16.)

  • A növekedés hajtóereje továbbra is a fogyasztók lesznek az Egyesült Államokban, de a gazdaságnak továbbra is meg kell küzdenie az erős dollárral és a magas készletszintekkel.

  • Az eurózóna adataiból a negyedik negyedév után továbbra is feltételezhetjük, hogy 2016-ban gyorsabb lesz a növekedés, mint tavaly.

  • A brit növekedés pozitív marad, de lépcsőzetesen csökkenő trendet mutat.

  • Nagyobb béremelésre van szükség, hogy a japán fogyasztás beinduljon, azonban az erős jen és az alacsony inflációs várakozások az emelés ellen szólnak.

  • A fejlődő piacok összesített feldolgozóipari BMI-je felfelé kúszik, de a kínai stabilitás továbbra is fontos marad ezeknek az országoknak.

Globális növekedés: lassú lejtmenet februárban

Ezt mutatják az adatok: Éppen, hogy sikerült pozitív tartományban maradniuk a világgazdaság teljesítményét jelző főbb mutatóknak februárban (1. ábra). A történet az előző hónapból is ismerős lehet: az árupiaci komponensek teljesítettek a legrosszabbul, ami végül a Baltic Dry Index történetének legrosszabb eredményét okozta. Tovább gyengült Ázsia és a kereskedelemre érzékeny komponensek, leginkább a japán készletforgási mutató és a koreai export. Ezzel szemben a globális feldolgozóipari BMI és a jó kilátásokkal bíró új rendelések indexe erősödött, illetve továbbra sem kell csalódnunk az aggregált fogyasztói bizalomban.

A fejlett piacok összevont feldolgozóipari BMI-je apránként kapaszkodott felfelé, ám több mint egy éve nem mozdul el jelentősen a szint környékéről (2. ábra). A feltörekvő piaci BMI hasonló módon araszol, ám továbbra sem beszélhetünk bővülésről. Kevésbé volt meggyőző a fejlett országok szolgáltatóipari BMI-je, amelyet az Egyesült Államok lefelé mutató trendje húz magával 2015 eleje óta. Összességében a mutatók pozitívak, ám mindenképp visszafogottak a lehetőségek.

1. ábra: globális mutatók vs OECD IP, 2. ábra: Fejlett vs fejlődő piacok BMI-je.
1. ábra: globális mutatók vs OECD IP, 2. ábra: Fejlett vs fejlődő piacok BMI-je.

Kilátások: Lassú tempóban ugyan, de továbbra is növekszik a világgazdaság. A fogyasztás szintje makacsul tartja magát, így a változó piaci és üzlet bizalom mellett is segíti a gazdasági növekedést a fejlett országokban. A fogyasztóknak megjött a kedvük a költéshez, leginkább a  munkaerő-piaci erősödés, az alacsony energiaárak, a korábbi előrelátó megtakarításokból keletkező vagyon és az egészséges ingatlanpiac hatására, amelyet a stabil, vagy csökkenő kamatok is támogatnak. A Fidelity szakértői szerint azonban érdemes figyelni szolgáltatói bizalmi index esésére a következő hónapokban. Míg továbbra is szükségesek az árupiaci adatok ahhoz, hogy a fejlődő országok fő exportőre stabilizálhassák a helyzetüket, jó hír, hogy aggregált BMI-jük folyamatosan tart felfelé.

Érdemes figyelni: a Japán Nemzeti Bank ismeretlen vizekre evezett, amikor januárban bevezette a bankok egy kis részénél a negatív kamatlábat. Azonban a globális piaci kilengések és a japán jen ehhez köthető erősödése a jegybank március 15-i ülésére tereli a figyelmet. Ugyanez áll az Európai Központi Bank 10-i tanácsülésére, ahol Mario Draghi várhatóan bejelenti a további gazdasági enyhítést és annak konkrét részleteit. Tekintve a mostani ingadozásokat, a piac és a szakértők lemondtak a Fed kamatemeléséről (március 16.), de ahhoz, hogy eligazodjunk az elkövetkezendő emelési ciklus mértékén (már ha egyáltalán lesz ilyen), fontos lesz figyelni Yellen sajtótájékoztatóját - arra továbbra is számíthatunk, hogy döntés nagyban függ majd az érkező adatoktól.

USA: lefelé módosított várakozások 2016-ra

Ezt mutatják az adatok: változó hírek érkeztek az Egyesült Államok háza tájáról az elmúlt hónapban. Ahogy arra széles körben számítottak, a negyedik negyedéves GDP gyenge volt, mindössze 0,7 százalékos növekedést regisztráltak éves szinten. A fogyasztás jobban alakult a vártnál és továbbra is a növekedés egy jelentős hajtóereje, viszont az eredmények még mindig nem túl meggyőzőek. A beruházások 2012 óta most alakultak a legrosszabbul,, magukkal rántva a  felhalmozott készleteket és az erős dollár külkereskedelmi többletre gyakorolt hatását (3. ábra).

3. ábra: GDP összetevők
3. ábra: GDP összetevők

A legnagyobb csalódást az ISM feldolgozó iparon kívüli beszerzési menedzser index okozta, az októberi 58-ról, 53,5-re esett. A mostani volt az egyik legnagyobb havi zuhanás a 2008-as gazdasági válság óta és a legalacsonyabb érték 2014 első negyedéve óta, amióta az amerikai GDP kissé negatív. Más komponensek is gyengén szerepeltek: a foglalkoztatottság jelentős esések indult, de az új rendelések száma is csökkent. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index az elmúlt hat hónapban most először növekedett kicsivel, de még mindig a 48,2-n araszol. A készletforgalom aránya a következő hónapokban növekedhet, míg a Fed jelentése szerint februárban stabilitás várható. A Michigani fogyasztói bizalmi index a februári gyorsjelentés szerint esett a hosszútávú inflációs várakozással egyetemben, amely azonban még mindig elfogadható szinten van.

A januári munkaerő-piaci statisztikák kiegyensúlyozottak voltak. Az új munkahelyek száma a várt alatt maradt, de a növekedés még így is impozáns, ha azt vesszük figyelembe, hogy az USA a teljes foglalkoztatottságra törekszik. A munkanélküliség váratlanul 4,9 százalékra esett vissza erősebb részvételi arány mellett. Emelkedtek az órabérek is, még hozzá nem várt, 0,6 százalékkal az előző hónaphoz képest. A januári kiskereskedelmi forgalom volumene szintén erősebb volt a vártnál szintén 0,6 százalékot javított az előző hónaphoz képest. A januári fogyasztói árindex meglepetést okozott az elemzőknek: a szezonális hatásokkal kiigazított érték 2,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél, míg az első becslés 1,4 százalékos emelkedést jósolt éves szinten. A lakáspiaci adatok stabilak maradtak, a kiadott lakásépítési engedélyek pedig fokozatosan emelkednek.

Kilátások: az Egyesült Államok adatai továbbra sem elég meggyőzőek, a konszenzusos vélemény pedig közelít a Fidelity szakértői által megfogalmazottakhoz, miszerint túl magasak a 2016-os növekedésre vonatkozó várakozások. Ugyan az erős dollár és a felhalmozott készletek még mindig hátrányt jelentenek, de nem kell tartani attól, hogy a gazdaság recesszióba süllyed, ahogy azt többen is előrevetítik. A fogyasztás továbbra is komoly hajtóereje marad az amerikai gazdasági növekedésnek.

Monetáris politika: a Nyíltpiaci Bizottság és Fed nyilatkozataiban egyre többször jelenik meg a piaci ingadozásból, nemzetközi helyzetből, olajár-esésből és inflációs várakozásokból származó kockázat, mindazonáltal a Fed továbbra is a munkaerő-piaci adatok alakulásához köti a kamatemelési ciklus folytatását. Hogy a mostani eseményeknek milyen konkrét hatásai lesznek a gazdaságra, még kérdéses, a piac még nem árazott be egy esetleges felívelő trendet.

Érdemes figyelni: személyes fogyasztási kiadások (február 26.), ISM (március 3.), foglalkoztatás (március 4.), Fed gyűlés (március 16.)

Eurózóna: erős spanyolok, gyenge Olaszország

Ezt mutatják az adatok: rossznak mondható adatok nem érkeztek az elmúlt hónapban az eurózónából, igaz, nem voltak olyan erősek, mint korábban.  A negyedik negyedéves GDP adatok kicsit gyengébbek voltak (1,1%), mint az azt megelőző negyedévben (1,5%). A spanyol gazdaság ismét messze a legjobban teljesített, Németország és Franciaország aránylag jó jeleket mutat 1 százalék körüli növekedéssel. Olaszország az egyetlen olyan gazdaság, amely hagy kívánni valót maga után: ez zsinórban a harmadik negyedév, amikor lassuló gazdasági növekedésről számolnak be. Az összesített munkanélküliség két negyedéve csökken, az előző éves 11,4 százalékhoz képest most 10,4 százalék volt.

4. ábra: növekvő hitelezés az eurózónában.
4. ábra: növekvő hitelezés az eurózónában.

 

Az eurózóna januári aggregált szolgáltatói (53,6) és feldolgozóipari (52,3) BMI-je is egyaránt a várakozásoknál jobban csökkent, ám a kompozit mutató még így is az elmúlt 12 hónapra jellemző szinten van. A monetáris adatok a decemberben is gyengélkedtek: a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek kihelyezése mindössze 0,1 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ennél kicsivel mutatott jobban a háztartási hitelezés, amely megtartotta az 1,9 százalékos éves növekedési ütemet.

A januári fogyasztói árindex a vártnál kicsivel volt magasabb, 1 százalékkal nőtt éves szinten, míg a nem kiigazított adatok 0,4 százalékot mutattak. Az első becslések várhatóan alacsonyabbak lesznek az elkövetkezendő hónapokban, ahogy az olaj árfolyamának hatásai egyre inkább érezhetővé válnak.

Kilátások: stabil növekedésre lehet számítani az adatok alapján, a piaci ingadozásokhoz képest gyorsan rendeződnek a kereskedelmi, rendelési és munkanélküliségi adatok. A financiális kondíciók alkalmazkodnak az Európai Központi Bank korábbinál is lazább monetáris politikájához, az eurózóna bankjaival kapcsolatos kétségek pedig elszállóban vannak. A megerősödő hitelezés, a fogyasztói bizalom növekedése és a fiskális visszatartóerők eltűnése alapján a Fidelity szakértői szerint 2016-ban magához tér az eurózóna a 2015-ös fantáziátlan évhez képest.

Monetáris politika: az EKB elnök Mario Draghi további enyhítést bejelentését ígérte a márciusi ülésre. Az egyre szorosabb pénzügyi feltételek, az erős euró és a még mindig kétséges bankszektor teljesítménye miatt ez bizonyára örömteli lesz a legtöbb tagország számára. Szinte biztos, hogy csökkentik a betéti kamatokat, a kvantitatív enyhítés során pedig növelhetik a bevásárlás mértékét, igaz, nincs túl nagy étvágya az EKB-nak. Megfontolandó lehet a banki likviditás elősegítésének szempontjából a hosszú távú refinanszírozási program újragondolása, de a nem teljesítő hitelek felvásárlása kétségesnek tűnik.

Érdemes figyelni: EKB gyűlés és a Draghi sajtótájékoztatója (március 10.), bankszektor hírei.

Egyesült Királyság: növekedés és lefelé mutató trend

Ezt mutatják az adatok: az elmúlt hónapokban a brit adatok kicsit jobban mutattak. A negyedik negyedéves GDP adatok a várt, nem túl izgalmas 2 százalékon mozogtak, ahogy azt 2015-ben végig láthattuk. Éves szinten 1,9 százalékos volt a növekedés. A szolgáltató szektor továbbra is a brit gazdasági bővülés húzóereje, a feldolgozóipar és az építőipar stagnált vagy esett a negyedik negyedévben, ami visszaköszönt a decemberi ipari termelési adatokon.

4. ábra: brit növekedés leszálló ágban
5. ábra: brit növekedés leszálló ágban

Pozitívan kezdett a BMI 2016-ban, a feldolgozóipar (52.9) és a szolgáltatói (55.6) is egyaránt erősödött a várakozásokkal szemben, a 2013-as év utolsó negyedévében látott emelkedő ciklushoz képest azonban alacsonyan vannak. A feldolgozóipari új rendelések indexe ezzel szemben folyamatosan erősödik, ahogy a szolgáltatói foglalkoztatási komponens is történelmi magaslatokban van.

A foglalkoztatottsági adatok alapján stabilan egyre több az új munkahely, más területek viszont nem mutatnak ilyen rózsás képet. A munkanélküliség még mindig 5,1 százalékon van, a bónuszok időszaka pedig viszonylag gyenge heti átlagos bevételnövekedést generált, éves szinten 1,9 százalékra esett vissza a néhány hónapja még 3 százalék feletti mutató. A januári fogyasztói árindex éves szinten 1,2 százalékra esett vissza, mivel már nem jelentkezik a nagy decemberi utazási láz hatása. A szezonális hatásoktól még nem megtisztított adatok 0,3 százalékos éves növekedést mutatnak, ami messze van a brit jegybank által előirányzott 2 százaléktól.

Kilátások: az adatok is alátámasztják a Fidelity várakozásait, miszerint a brit növekedés továbbra is lassulni fog 2016-ban (5. ábra). Jól teljesít a munkaerő-piac, feléled az eurózóna és az ingatlan piac is jó kilátásokkal kecsegtet - igaz, itt is felüthetik fejüket a gyengülés jelei. A brit népszavazás és a gazdasági növekedés körüli bizonytalanság visszatarthatják a fejlődést.  A sterling mostani értékcsökkenése azért megkönnyítette a jegybank helyzetét, amely meghatározatlan ideig fenntartja a laza monetáris politikáját, ezzel stabil szintre helyezve a növekedést.

Monetáris politika: a brit jegybank a külső kockázatokra hivatkozva 0,5 százalékon hagyta az irányadó kamatot, úgy, hogy még a héják is a tartás mellett döntöttek. Az inflációs célt így 2018-ra látja elérhetőnek a tanács egy sokkal lazább politika mellett. Június 23-ára írták ki a népszavazást, amelynek sikerességét sokan szkeptikusan fogadták. London befolyásos polgármestere, Boris Johnson már leszögezte, hogy ő a kilépés mellett fog kampányolni.

Érdemes figyelni: a referendummal kapcsolatos híreket.

Japán: gyenge GDP-adat a radaron

Ezt mutatják az adatok: a negyedik negyedéves japán GDP adatok első becslésre sokkal gyengébbek lettek, mint a várakozások: -1,4 százalék az előző év hasonló időszakához képest. Ennek leginkább a fogyasztás visszaesése volt az oka, míg az üzleti beruházások, az export és a költségvetési kiadások számai jól alakultak. Ezeknek, és a harmadik negyedéves GDP adatok felülvizsgálatának - amely az első -0,8 százalék után, 1,3 százalékos növekedést mutatott - köszönhetően azonban nem kell pesszimizmustól tartani, hiszen a növekedés jelei már láthatóak.

6. ábra: erősebb japán növekedés 2016-ban.
6. ábra: erősebb japán növekedés 2016-ban.

A januári BMI változó, de kielégítő volt. A kompozit 52,6-ig kúszott és lassan egy éve mondható stabilnak. Ezt leginkább a szolgáltató szektor hajtja, ami 52,4-re erősödött. A feldolgozóipari BMI 52,3-ra esett, de a jó munkaerő-piaci komponens miatt még így is kifejezetten erősnek mondható.

A japán jegybank szerint az infláció 1,3 százalékra nőtt az előző év decemberéhez képest, habár a tokiói elemzés – amely az egyik vezető mutató – váratlan 0,1 százalékos esést becsült januárra, így a további esés kockázata sem zárható ki.

A fizetések alakulása is gyengébb volt a vártnál decemberben: gyenge időszak volt a mostani a bónuszok terén, mindössze 0,1 százalékos növekedést könyvelhettek el az előző évhez képest. Másrészt viszont a tervezett jövedelmek 0,7 százalékot nőttek az előző év hasonló időszakához képest, ez pedig 2000 óta legmagasabb.

Kilátások: 2016-ban erősödni fog a japán gazdasági növekedés a gyenge 2015-höz képest. A Fidelity elemzői erős adatokra, laza monetáris politikára és növekvő vállalati kiadásokra számít, azonban megjegyzik, hogy a béreknek is növekedniük kell ahhoz, hogy a fogyasztás értékelhető mértékben nőjön. Ebből a szemszögből a tavaszi bértárgyalások kritikussá váltak. Az erős jen miatti gyengülő infláció és vállalati kilátások egyaránt fenyegetést jelentenek a gazdasági növekedésre, de nem szabad elfeledkezni a kínai piac és a renminbi mozgásától sem, amelyek szintén fontos tényezők.

Monetáris politika: a japán jegybank váratlan módon megváltoztatta a monetáris politikáját, amikor bevezette a három szintű kamatrendszert, amelynek eleme a bankok kis részénél alkalmazott -0,1 százalékos negatív kamat is. Ez a felosztás enyhíti a bankokra nehezedő terhet, de, hogy milyen hatásai lesznek a nemzetgazdaságra, még kérdéses. Számba véve a az erős jent és a mostani piaci volatilitást, további lazításra számítanak a szakértők márciusban.

Érdemes figyelni: fogyasztói árindex (február 26.), Q4 GDP második becslés (március 7.), jegybanki tanácsülés (március 15.), jen mozgás, hírek a tovább fiskális stimulusokról és a tavaszi bértárgyalásokról.

Kína: a stabilitás jelei, de az újév torzítja az adatokat

Ezt mutatják az adatok: éppen-hogy érkeztek kínáról jelentések a Holdújév miatt, így legalább a következő hónapig kell várni ahhoz, hogy pontosabb adatokat kapjunk a kínai gazdaság teljesítményéről. A negyedik negyedéves eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak, 6,8 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző év hasonló időszakához képest. A nem hivatalos szezonális kiigazítás utána a feldolgozóipar teljesítménye 6.7 százalékra ugrott az előző év hasonló időszakához képest, a tercier szektor pedig visszavett az abnormálisan magas 9 százalékos sebességből és “mindössze” 6,9 százalékos volt a növekedés. Mindezek ellenére a feldolgozóipar már a harmadik negyedéve esik (7. ábra), aminek oka a gazdasági reformok előtti túlzott felhalmozás.

7. ábra: erős szolgáltatói, de rossz feldolgozóipari BMI Kínában.
7. ábra: erős szolgáltatói, de rossz feldolgozóipari BMI Kínában.

A BMI januárban is változó volt, de stabilnak tűnik. A Caixin feldolgozóipari mutatója 48,3-ra emelkedett, de az októberi szint körül maradt, míg a hivatalos index (49,4) nem volt kielégítő. A Caixin szolgáltatói mutató (52,4) jobban alakult a vártnál, a hivatalos nem feldolgozóipari viszont 53,5-re esett vissza, ami még így is erős.

A januári kereskedelmi adatok sokkal gyengébbek voltak az előrejelzéseknél: az export -6,6 százalék volt az előző évhez képest jüanban számolva, de ezeket az adatokat torzítja az újév. A hitel- és készpénzmennyiség januárban nem várt mértékkel nőtt, a szociális szolgáltatások finanszírozása az eddigi legmagasabb szinten van, amelyet a vállalati kötvények eladása és a renminbiben számított kölcsönök hajtanak. A devizatartalék nagyon, 99 milliárd dollárral csappant meg januárban, így jelenleg 3,23 billió dolláros szinten van.

Kilátások: a kemény landolás veszélye még mindig megalapozatlan az adatok alapján. Az általában lassuló trend 2016-ban is a kínai gazdaság természetes része lesz, hajtani pedig inkább a fogyasztás és szolgáltatás fogja, mintsem az ipar. A jüan gyengülésétől egy darabig nem kell tartani, az új “kosár” megközelítés jót tett a valutának az utóbbi hetekben a dollárral szemben.

Monetáris politika: Zhou jegybanki kormányzó néhány hónapja most először állt ki újra a nyilvánosság elé. Szerinte magas külkereskedelmi többlet a biztosíték arra, hogy ne kelljen a renminbi további leértékelésétől tartani, és eloszlatta azokat a félelmeket is, amelyek további tőkepiaci beavatkozásoktól tartottak.

Érdemes figyelni: devizatartalék (március 7.), külkereskedelem (március 8.), készpénz és hitel (március 10.), Január/február ipari termelés, kiskereskedelmi termékforgalom, állóeszköz-beruházás értéke (március 12.)

Feltörekvő piacok: Kínánál a vezetés

Ezt mutatják az adatok: a feltörekvő piacok BMI-je ismét magasabb volt az előző negyedévesnél, de még mindig gyengélkedik 49,3-on (8. ábra). Jó jel, hogy az új rendelések száma nőtt, miközben az eszközkészletek csökkentek, bár az export és a foglalkoztatottsági komponensek egyre gyengébbnek tűnnek. Az első becslések szerint Kína fejlődése húzta a többi országot, igaz, a kínai folyamatokra érzékeny Korea és Tajvan megrekedt többhavi növekedés után. Hathavi csökkenés után az indiai gazdaság újra kezd magára találni: a kompozit öt év óta a legnagyobb erősödést mutatta 51,1-en. Még a braziloknak is sikerült két hónapig folyamatosan nőni, de még mindig nagyon gyenge 47,4-en vannak.

Ázsiában a koreai negyedéves GDP kielégítő 2,3 százalékos növekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest, igaz, ezt a készletfelhalmozás és fogyasztás növekedése tüzelte, ami lehet csak a MERS-vírus eltűnésének múló hatása, illetve további kockázatot jelenthet a növekvő lakossági adósság. Nem sikerült meggyőző adatot szolgáltatni a külkereskedelemmel és a beruházásokkal kapcsolatban sem, mindkettő negatív volt. Tajvan GDP-je meglepetésre 3,2 százalékos növekedést mutatott az egy évvel ez előtti negyedévhez képest, a komponenseket megvizsgálva pedig láthatjuk, hogy stabil a gazdaság. Arra azonban nem számíthatunk, hogy a jövőben a tajvani gazdaság függetlenedik a kínai és koreai hatásoktól. Az indiai GDP továbbra is nagyszerű 7,1 százalékos növekedést könyvelhet el az előző évhez képest, negyedévre lebontva viszont az egy évvel korábbihoz képest 4,4 százalékos volt a növekedés (nem hivatalos második becslés alapján), amely összhangban van a ipari termelés és szállítmányozás adatival.

8. ábra: feléledt a fejlődő piaci BMI.
8. ábra: feléledt a fejlődő piaci BMI.

 

Mexikó is meglepő adatokat produkált a 3 százalékos negyedéves, kiigazított adatok alapján, ez volt 2013 óta a leggyorsabb. A növekedés megalapozott, a mexikói gazdaság évek óta növekszik. A másik sikertörténet a lengyeleké, amelyek a várakozásokat felülteljesítve 3,9 százalékos éves növekedést mondhatnak a magukénak.

Kilátások: a legtöbb feltörekvő piac számára létfontosságú a kínai stabilitás, ezért fontos a januári/februári összekötött adatsor az újévről. A dollár gyengülésével néhány ország időt nyerhetett, de ebből is látszik, hogy a fejlődő piacoknak szükségük van a fejlett piacok erejére, tehát az Egyesült Államok gazdaságának gyengülése nem jó hír ezeknek az országoknak. Az árupiacok stabilizálódtak bizonyos fokig, de még mindig nagy az ingadozás, így legkorábban az idei év második felére kerülhetnek helyre a piaci fundamentumok.

Kockázatok a jövőben

Az Egyesült Államok gazdasági növekedésének jelentős lassulása/recesszió: ha az amerikai gazdaság lelassul, az egész világ hasonló lejtőre kerül a külkereskedelem és a gazdasági kondíciók miatt. Az ilyen irányú félelmek megnőttek, leginkább a feldolgozóiparon kívüli beszerzési menedzser index gyengélkedése és az önbeteljesítő kondíciók (részvénypiac bukdácsolása, magas kötvényhozamok) miatt. A foglalkoztatási és béradatok, az ingatlanpiac, az alacsonyabb hozamok és a gyengébb dollár is akadályozza a lassulást, tehát még messze vagyunk a recessziótól. Ami kockázatot jelenthet, az a kínai gazdaság, a dollár erősödése, vagy az olaj árfolyamának hirtelen változása.

Kína kemény landolása: az elégtelen, vagy hibás stimulus általi gyorsabb lassulás komoly csapás lenne a globális kereskedelem számára, amely átterjedhet a fejlett országok belföldi piacaira, szintén lassulást okozva. Ez bizonyára felrázná a világ piacait, és további nyomást helyezne a árupiacokra. Egy ilyen környezetben a nagyobb jegybankok további könnyítést kénytelenek bevezetni, fedezet nélkül. Az adatok viszont arról tanúskodnak, hogy nem kell tartanunk a kemény landolástól, Kínának stabilak a kilátásai. Ugyan a kínai jüannal kapcsolatos félelmek egyre inkább háttérbe szorulnak, de a januári és februári adatok nagyon fontosak lesznek a továbbiakban.

Felgyorsul az amerikai infláció: ha valamilyen oknál fogva gyorsabban nőne az infláció a vártnál, a kamatemelések is egyre gyakoribbak lehetnek. Az ilyen irányú szigorítás nagyon sérülékennyé teheti a feltörekvő piacokat – főleg egy ilyen lassan növekvő környezetben.

Krízis a feltörekvő országokban: a Fidelity szakértői szerint a további nyomás a fejlődő országokon (Fed, Kína, árupiac, dollár erősödése, belföldi fejlődés) krízisbe sodorná a piacokat (például Brazília), amely átgyűrűzne a fejlett országokba, aláásva a gazdasági növekedést.

Az árfolyamok frissítése: