Hirdetés

Fogy a lendület? Foghatják a fejüket a világ pénzügyi vezetői

Áttekintés

  • Az Európai Központi Bank kitart a laza monetáris politikája mellett egy jelentős, 20 milliárd eurós havi eszközvásárlási csomaggal. A betéti kamatot 10 bázisponttal 0,40 százalékra csökkentette és elindította a banki kölcsönzést támogató programját is.
  • Az elmúlt hónapban a növekedés és az infláció is meglepően emelkedett az Egyesült Államokban: a fogyasztói kiadások már most úgy alakulnak, ahogy arra a Fed az év végéig számított.
  • Az eurózóna BMI-je kicsivel gyengült, a kompozit kicsivel maradt az elmúlt 12 hónapban látottak alatt.
  • A 2016-os japán növekedési adatok eddig nem voltak túl jók, viszont a masszív tőkeberuházás és a laza monetáris politika fellendülést hozhat.
  • A  kínai adatok továbbra is inkább könnyebb, mintsem kemény landolást vetítenek előre. Kína stabilitása még mindig kulcsfontosságú ahhoz, hogy változzanak a feltörekvő piaci kilátások, hiszen szeptember óta most először esett a BMI.

Globális növekedés: a kiugrás ellenére továbbra is fogy a lendület

Ezt mutatják az adatok: a globális növekedés lendülete apránként kúszott fel februárban, de összességében továbbra is nullánál mozog. Az enyhe javulást a árupiacokhoz köthető összetevők adták, úgy mint a kanadai és ausztrál dollár értéke vagy az ipari fémek árai. Az Egyesült Államokban folytatódott a foglalkoztatottsági adatok javulása az átmeneti megtorpanás ellenére, de a koreai export- és a japán készletértékesítési adatok is visszakapaszkodtak néhány rosszabb hónap után. A legnagyobb esések a felmérési adatokban szerepeltek: az aggregált fogyasztói bizalmi adatok, a globális BMI és az európai feldolgozóipari adatok is zuhanásba kezdtek: a globális BMI aggregált indexe 2012 óta nem járt ilyen mélyen. A fejlett piacok BMI-je alig mutat növekedést 50,9-nél, miközben a feltörekvő piacok ismét visszaesést mutatnak, kifejezetten a foglalkoztatás terén. A szolgáltatói BMI szintén elég rosszul fest, elérve a négyéves mélypontját.

Kilátások: a globális növekedési kilátások továbbra is pozitívak, bár a bővülés lassú és tapasztalható megtorpanás. A részvények, hitelek, devizák és az olaj piacán tapasztalható hónap eleji turbulencia éreztette a hatását a felméréseken és az üzleti bizalmi indexeken is, azonban a kvantitatív adatokba még kevéssé szivárgott át, így a pozitívba visszaforduló várakozások továbbra sem állják a növekedés útját. A fejlett országok növekedésének hajtóereje továbbra is a fogyasztás, köszönhetően a munkaerő-piac erősödésének, az alacsony energiaáraknak, a következetes megtakarításokból keletkező vagyonnak és az egészséges ingatlanpiacnak, amelyeket a stabil, vagy csökkenő hozamok is támogatnak. Bár a legtöbb feltörekvő piacnak jó jel, hogy a nyersanyagáraknak sikerült megkapaszkodniuk nemrégiben, a folyamatos gyenge adatok és a lassú strukturális reformok miatt nem várható, hogy bármelyik piac meggyőző növekedésbe kezdjen.

Érdemes figyelni: ahogy arra számítani lehetett, a Fed nem nyúlt az alapkamathoz a márciusi ülésén, de a közlemények és a kilátások még annál is “galamblelkűbbek” voltak, mint ahogy arra a piac számított. A medián szavazó már mindössze 2 emelést tart valószínűnek 2016-ra, a decemberi néggyel szemben.

Az Európai Központi Bankban meglepő módon szintén a “galambok” frakciója örülhetett: a 10 bázispontos vágást egy havi 20 milliárd eurós eszközvásárlási csomaggal és a negatív kamatokkal operáló bankok hitelezését segítő hosszú távú refinanszírozási programmal fejelték meg – ezzel reményeik szerint beindul a hitelezés és megvédik a banki profitabilitást (részben pont az EKB negatív rátájától).

A Bank of Japan szintén nem piszkálta az alapkamatot annak ellenére sem, hogy korábbi várakozásaihoz képest borúsabb képet festettek gazdasági értékelésükben. Kuroda jegybanki kormányzó szerint ez a szünet elég időt ad arra, hogy kiértékeljék a negatív kamatok hatásait, miközben nyitva hagyják az ajtót a későbbi enyhítések előtt, várhatóan április elején.

Egyesült Államok: lefelé módosított várakozások, felbukkanó infláció

Ezt mutatják az adatok: az elmúlt hónapban a növekedés és az infláció is meglepően alakult: a negyedik negyedéves GDP-várakozásokat 1,0 százalékra emelte a korábbi év azonos időszakához képest, míg a piac inkább arra számított, hogy lefelé módosul majd az érték. Összességében azonban ez a felhalmozott készleteknek köszönhető, ami alapján a Fidelity elemző feltételezik, hogy a következő negyedévekben ez rányomja a bélyegét a növekedésre. A fogyasztással kapcsolatos várakozásokat lefelé módosították.

A februári ISM felmérései jobbak voltak a vártnál: a feldolgozóipari ISM második hónapja javult, ezzel elérte a 49.5-öt, amely szeptember óta a legmagasabb érték, bár még így is érezhető egy gyengébb hanyatlás. A feldolgozóiparon kívüli beszerzési menedzserindex mindent összevetve változatlan maradt, kissé 53.4 felé hajolva. Ez messze elmarad a 2015-ös átlagtól, amely 57 felett volt. Nem volt túl sok öröm a munkanélküliségi és az új rendelések komponensében sem: egyaránt gyenge adatok jöttek. A fogyasztói bizalmi index is nagyobbat esett a vártnál, az infláció viszont erősödött: januárban az előző évhez képest 1,7 százalék volt, részben az emelkedett várakozások miatt, de már így is magasabb, mint amit a Fed jósolt 2016 végére. Megjött a februári fogyasztói árindexen alapuló maginflációs elemzés is: 2,3 százalék az előző év azonos időszakához képest.

A foglalkoztatási adatok erősek voltak: átlag feletti ütemben jöttek létre új munkahelyek, a munkanélküliek száma pedig továbbra is 4,9 százalékon maradt, mivel egyre nagyobb a részvételi ráta. A munkaerő-piac további számai is erősödtek, több hónapja először: az egyetlen gyengülést az átlagos munkabér mutatta, ami lassabb, 2,2 százalékos növekedést produkált az előző év azonos időszakához képest. Habár ezek a számok elég nagy ingadozást mutatnak, a visszafogott bérnövekedés mégis megfelel az idevágó felmérések gyenge válaszainak, mint például az NFIB kisvállalkozási felmérésének.

A kiskereskedelmi forgalom sem volt túl meggyőző: kihat rá a januári eredmény erős pozitívról kissé negatívra történő módosítása, ezzel a kiskereskedelem három hónapja stagnál.

Kilátások: Az USA adatai gyengébbek voltak 2016 első negyedévében. A piaci konszenzus megegyezik a Fidelity elemzőinek véleményével, miszerint a 2016-os növekedési előrejelzések túl magasak voltak. Az erős dollár és a magas készletszám továbbra is a növekedés legnagyobb akadályozói. A fogyasztás azonban még mindig hajtóereje marad ennek a növekedésnek, a piacok pedig nagyon magabiztosak abban, hogy a Fednek lesz lehetősége idén néhányszor emelni az alapkamaton az erős foglalkoztatottság és az infláció alakulása miatt.

Monetáris politika: ahogy arra számítani lehetett, a Fed nem változtatott márciusban az alapkamaton, de közlésük és előrejelzéseik a monetáris tanács galambjait idézték a vártnál erősebb mértékben. A megkérdezettek is módosították előrejelzéseiket, szerintük idén két emelés tűnik a legvalószínűbbnek – ami megegyezik a Fidelity jóslataival  - szemben a tavaly decemberi néggyel. A hosszabb távú kamatkilátások szintén visszafogottabbak lettek, ahogy a növekedési és inflációs előrejelzések is. Az ülés utáni sajtótájékoztatón a “galamblelkű” döntést a világgazdasági kockázatokkal magyarázták, ez az oka annak is, hogy a Fed erősebb inflációs és foglalkoztatási adatokra várt az elmúlt hónapokban. Az óvatosság okaként az amerikai hitelezés terjedését is említették.

Érdemes figyelni: ISM-adatok(április 1. és 5.)

Eurózóna: az egyetlen gyenge pont Franciaország

Ezt mutatják az adatok: az eurózóna adatai változatosak voltak az elmúlt hónapban, ám összességében bizalomgerjesztők. Ahogy máshol is, a februári aggregált BMI enyhült, bár az 53.0-as kompozit alig-alig nevezhető elmozdulásnak 2015 legnagyobb részéhez képest, ráadásul magasabban van, mint a legtöbb régióban. Az egyetlen probléma Franciaország gazdaságánál mutatkozott, amely az elmúlt egy év alatt most zsugorodott először. A fogyasztói, kiskereskedelmi és szolgáltatói bizalom valamennyire megingott az elmúlt hónapokban, ám az építőipari bizalmi index még mindig felível, miközben a gazdaság egészére vonatkozó vélemények stabil szinten maradtak.

A februári inflációs adatok gyengék voltak: a fogyasztói árindex első becslése bőven a konszenzus alatt maradt, 50 bázisponttal -0,2 százalékra esett az inflációs előrejelzés az előző év azonos időszakához képest, a következő három hónapban pedig a bázishatások is érezhetővé válnak majd. A maginfláció szintén nem volt kielégítő 0, 7 százalék az előző év azonos időszakához képest. Másrészt a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, januárban a 10,3 százalékot is elérte a tavalyi 11,3 százalékhoz képest. A kiskereskedelmi forgalom továbbra sem áll le a gyors növekedéssel: évesítve 4,3 százalék az elmúlt 3 hónapra visszavetítve. A vállalati hitelezés kicsivel nőtt januárban, ám a kinnlevő hitelállomány általában még mindig elég vérszegénynek mondható. A nem-pénzügyi vállalatok szintén hangyányit emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest, és ez igaz a lakossági hitelezésre is, amely 1,9 százalékon áll az elmúlt három hónapban az előző évben megegyező időszakhoz képest.

Kilátások: az adatok stabil növekedést mutatnak, még ha volt is egy minimális megtorpanás az első negyedévben. Ráadásul a jelenlegi helyzetben olyan “hátszelet” kaphat a növekedés, amely a 2015-s szintet is megelőzheti, ez pedig megakadályozza, hogy a Brexit és a migránsválság komoly pánikot okozzon a piacon. Az EKB további bankhitelezési stimulusával a pénzügyi kondíciók továbbra is kedvezők maradnak, ahogy a fiskális kondíciók is, köszönhetően a javuló foglalkoztatásból származó fogyasztásnak.

Monetáris politika: az EKB meglepte a piacokat, amikor márciusban kibővítette a mennyiségi enyhítő programját. Míg a betéti kamatok 10 bázispontos csökkentésére (-0,4 százalékra) számított a piac, addig havi 20 milliárd eurós eszközvásárlási szándék (és vállalati kötvényekre való kiterjesztés) váratlanul érte a gazdasági szereplőket. Továbbá, – a vérszegény hitelezés felpörgetésének érdekében - a bankokat segítő hosszú távú refinanszírozási program keretein belül vehetnek fel a pénzintézetek nagyon olcsó, -0,4 százalékos kamatra kölcsönt, a kamat költségét pedig a kihelyezett hitelek fejében állapítják meg.

Érdemes figyelni: Markit BMI-je (április 1. és 4.)

Egyesült Királyság: növekedés és fokozatosan csökkenő trend

Ezt mutatják az adatok: a legfrissebb brit adatok gyengék voltak. A negyedik negyedéves GDP (0,5 százalék az előző negyedévhez képest) lebontásában a lakossági fogyasztás volt a legstabilabb ösztönző a magas készletszámmal együtt. Az állóeszköz-beruházások második negyedéve nem javultak, a nettó export pedig továbbra is visszatartóerőt jelenthet, továbbá a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet GDP-becslése 0,3 százalék lett az előző negyedévhez képest, ami 2013 első negyedéve óta a legrosszabb.

A februári BMI-k kifejezetten rosszul mutattak, a feldolgozóipari (50.8) és a szolgáltatói (52.7) esett jelentősen. Ebből kifolyólag a kompozit a 2008-as válság óta nem látott mértékben kezdett el esni, 52,8-on pedig elérte három éves mélypontját. Míg ezen hónap negatív eredményeit a világpiac felkavarodása és a Brexit fenyegetése súlyosbította, egyértelmű, hogy hogy az Egyesült Királyság gazdasága egy lefelé mutató trendet követ, amely a 2013. közepén tetőződő emelkedési ciklus után jött. A feldolgozóipari termelésről pozitív hírek jöttek januárban, amely szeptember óta a legerősebb eredményt mutatta (0,7 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest), azonban a bányászat és kőfejtés hónapok óta visszaesést mutat, így az ipari termelés összesen mindössze 0,2 százalékkal teljesített túl az előző év azonos időszakához képest. A legfrissebb foglalkoztatási adatok a vártnál kicsivel erősebbek lettek: folyamatosan születnek új munkahelyek, a munkanélküliségi ráta pedig stabilan 5,1 százalékon áll. A bérek az előző évhez képest 2 százalék felé kapaszkodtak, de még így is a múlt év közepén tapasztalt magasságok alatt maradtak.

A brit RICS lakásár-felmérés mutatói kicsivel kúsztak feljebb februárban, de így is a több évtizedes csúcs közelében maradtak. A London-kutatás eredményei jelentősen gyengültek, erősen közelítve a 0-hoz, miután a piac jövőbeli alakulását felmérő “új vásárló-vizsgálat” névre keresztelt komponens mínuszos értékre zuhant. Ez jelzi, hogy a londoni ingatlanpiacot aránytalanul rosszul érintette az az új szabályozás, amely az ingatlan bérbeadási céllal történő vásárlását szorgalmazza, de hasonlóan rossz hatása van az EU-referendumnak is.

Kilátások: az adatok továbbra is alátámasztják a Fidelity elemzőt, akik szerint az Egyesült Királyság gazdasága lejtmenetben van, a lassulás pedig 2016-ban sem áll meg. A népszavazás eddig is hátráltatta a növekedést és már mutatkoztak jelei a gazdasági aktivitáson, annak ellenére, hogy csak az elmúlt hónapban jelentették be hivatalosan. Ironikus, hogy a sterling leértékelődése pont most segíti a nettó termékexport fellendülésén, a Bank of England laza monetáris politikája pedig fenntartja a növekedést. Ráadásul a nemrég bejelentett új költségvetés alapján nem feltétlenül lesz a fiskális szigorítás olyan súlyos, mint ahogy az korábban hangzott. A munkaerőpiaci erősödés, az eurózóna felépülése és a rugalmas ingatlanpiac továbbra is szükségesek a növekedés fenntartásához.

Monetáris politika: a lefelé módosított növekedési kilátások sok nehézséget jelentettek George Osborne pénzügyminiszternek, hogy eltüntesse a márciusi költségvetéssel az államháztartási hiányt. Azonban mindezek nem eredményeztek durvább megszorító politikát – inkább az ellenkezője történt. Ismét tovább tolódott egy kiegyensúlyozott költségvetés ideje, és még akkor is kihívást jelent majd politikailag, tekintve az igen nagy és kétes megtakarításokat a 2019/20-as költségvetési évre vonatkozóan, amely közel lesz az új választásokhoz. Az új szabályozásban meglepő lépés volt a tőkenyereség-adó megvágása, de a kisvállalkozások is további adókedvezményeket kaptak, és a jövedelemadó-kedvezmények is növekedtek.

Érdemes figyelni: feldolgozóipari és szolgáltatói BMI-k (április 1. és 5.), az EU-referendumról szóló hírek.

Japán: politikai válaszra várnak a gyenge adatok

Ezt mutatják az adatok: továbbra is elmaradnak a kielégítőtől a japán adatok. A negyedéves GDP az előző negyedévhez képest (szezonálisan kiigazított) -1,5 százalékról -1,1 százalékra változott, továbbra is zsugorodik, a az első negyedéves technikai recesszióról szóló várakozások pedig tovább nőnek. A februári feldolgozóipari BMI 50,1-re esett, ami egy minimális növekedést jelez és azt, hogy közelít a három éves mélyponthoz. A szolgáltatói BMI szintén esett, de valamivel jobban teljesített, nagyjából a 2015 második negyedévétől tapasztalható értékek körül mozog. Az Eco Watchers felmérése hasonlóan rossz képet fest: a jelenlegi és jövőbeli kondíciók újabb hónapban estek, elérve a legalacsonyabb szintet a 2014-es forgalmiadó-emelés óta.

A januári inflációs adat enyhe volt: ahogy arra számítani lehetett, az előző év hasonló időszakához képest az infláció 0 százalék volt, a maginfláció pedig 20 bázisponttal csökkent – többel, mint ahogy arra számítottak – így most 1,1 százalék az előző év azonos időszakához képest. Ténylegesen – az élelmiszert és az energiát kivéve - a CPI-infláció már szeptember óta negatív.

A januári kiskereskedelmi árak meglepetésre ismét visszaestek az előző hónaphoz képest. A munkanélküliségi ráta 3,2 százalékra történő csökkenése (amelyet a női foglalkoztatottság növekedése okozott) ellenére a jövedelmek csak 0,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Kilátások: a Fidelity szakértői szerint a japán növekedés kicsivel gyorsulni fog 2016-ban a tavalyi gyenge évhez képest. Az első negyedéves növekedés még tovább gyorsulhat, bár a laza monetáris politika és a robusztus vállalati tőkeberuházások egész éven át tartó bővülést eredményeznek. A fogyasztás egyértelműen gyenge, és úgy néz ki, az is marad, tekintve a bérek lassú növekedését, amelyen nem segítenek az újabb inflációs adatok. A kínai kereslet továbbra is fontos faktor marad, amely körül nagy a bizonytalanság: a kínai kilátások a monetáris és költségvetési lazításra, és a tőkemérleg felett visszaszerzett irányítás mindenképp segítik a japán növekedést.

Monetáris politika: a Bank of Japan nem változtatott az irányadó kamaton annak ellenére, hogy leminősítette az ország gazdasági teljesítményét. Ez részben azért történt, hogy maradjon ideje összegezni az újonnan bevezetett negatív ráta hatásait a gazdaságra. Ennek eredménye a jen erősödése, a bankközi kamatok 0 százalékos szintje és a bankközi hitelezés közel 80 százalékos összeomlása. Ezek ellenére az ajtó nyitva áll a tovább enyhítések előtt - legalábbis Kuroda jegybanki kormányzó szavai szerint - és talán már április elején jöhet a következő csökkentés. Ezt alátámasztja, hogy a monetáris tanács héja tagjának (Szajuri Shiraj) helyét az aránylag galamblelkű Makoto Szakuraj veheti át március végétől. A GDP egy százalékát felemésztő költségvetési ösztönző program továbbra is várható a 2016-os költségvetési évre, célpontja pedig valószínűleg a fogyasztás stimulálása lesz, hogy 2017-es forgalmiadó-emelés terítéken maradhasson.

Érdemes figyelni: Q1 Tankan felmérés (április 1.), BMI-k, a költségvetési ösztönző programról szóló hírek.

Kína: puha landolás és folytatódó stimulus

Ezt mutatják az adatok: a kínai adatok gyengébbek voltak a Holdújév miatt: a január/februári összevont kereskedelmi adatok a vártnál gyengébbek lettek, az export 9,5 százalékot esett az előző év azonos időszakához képest renminbiben mérve. Az import ennél is rosszabb, 2010-es szintekre esett vissza. Mennyiség szerint a kép stagnálást mutat, a nyersanyag-kereslet (főleg fém és olaj) továbbra is nagyon magas.

Januárban gyorsan, messze a legjobban nőtt a hitelállomány, ez aztán februárra normalizálódott, de az összevont időszakra vetítve így is emelkedett. A felpörgő hitelezés az eszközbefektetéseket növelte, ami váratlan gyorsasággal 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az állami vállalatok beruházásai 2013 óta a legmagasabb szintre ugrottak. A kiskereskedelem és az ipari termelés egyaránt hagy kívánnivalót maga után, 10,4 és 5,4 százalékra visszaesve az előző év azonos időszakához képest. A devizatartalék februárban 29 milliárd dollárral lett kevesebb, ami sokkal kevesebb, mint az ezt megelőző három hónap alatti 100 milliárdra becsült szám. Ugyanakkor a tartalék alapján egyre kevesebb következtetés vonható le a renminbire helyezett nyomást illetően, mivel az állami intervenciók átterjednek a tőzsdén kívüli ügyletek piacára (amelyek, szemben a tőzsdei ügyletekével, nem sztenderdizált).

Februárban tovább gyengültek a BMI-k, kifejezetten gyenge pedig a feldolgozóipar volt. A Markit BMI 47,9-re esett, míg a foglalkoztatás krízis előtti időket idéző új mélységekbe jutott. A “hivatalos” BMI további visszaesést produkált, a krízis előttivel megegyező 49-es szinten. A feldolgozóiparon kívüli “hivatalos” BMI teljesen visszafordult a Q4-es raliból, folytatta a többéves lefelé mutató trendet 52,7-tel. Az új rendelésállomány szintén válság előtti 48,7-es mélységig jutott, és a foglalkoztatás is zsugorodik. A Markit szintén esett, 51,2-re.

Kilátások: a kínai adatok továbbra is könnyű, mintsem durva landolás felé mutatnak. A növekedés végigkíséri 2016-ot, mialatt Kína megpróbál elmozdulni az ipartól a fogyasztás és szolgáltatás felé. A friss adatok és a Kínai Kommunista Párt Kongresszusának bejelentése szerint jelentős költségvetési és monetáris enyhítőprogram jön idén, ami segíti a növekedést, de gyengítheti a renminbit. A valuta gyengülése a tőkekiáramlás körüli félelmek egyelőre nem jelentek meg, mivel a renminbi stabilan állt a CFETS valutakosarában – mindazonáltal ez olyan kockázat, amellyel érdemes a későbbiekben számolni.

Monetáris politika: a Kínai Kommunista Párt Kongresszusa 6,5-7 százalékra lőtte be az idei GDP növekedési célt, amely alapján a strukturális átalakulás csak limitált lesz, a hitelállomány növekedése viszont gyors. A kínai jegybank 50 bázispontos csökkentést jelentett be a kötelező tartalékrátára, amely 700 milliárd jüannyi likviditást jelent, ez pedig kiváltja a a most lejáró kötvény-visszavásárlásokból származó egymilliárd jüanos tőkeinjekciót, így lassan eljön az ideje a további lazításnak.

Érdemes figyelni: Q1 GDP (április 15.)

Feltörekvő piacok: Kína, a nyersanyag és a Fed a kulcs

Ezt mutatják az adatok: a feltörekvő piacok (EM) aggregált BMI-je szeptember óta először esett, 48,8-ra. Bár az akkori mélységet még elkerülte, a mostani szint is aggodalomra ad okot. Az esés oka leginkább Kína, de szinte mindenhol tapasztalható volt: Koreában, Tajvanban, Malajziában, Szingapúrban, Brazíliában és Oroszországban szintén 50 alá esett a mutató. Egyes EM-ek erősebb fundamentumokkal elkerülték a bajt: India kitartott 51,1-gyel (bár a szolgáltatói BMI itt is jelentősen esett), Mexikó 53,1-re javult (igaz, az IMEF BMI nem ilyen megengedő), Lengyelország 52,8-ra ugrott, míg Csehország szintén reménykeltő. A brazil szolgáltatói BMI kifejezetten rossz volt, 36,9-re zuhant, ami még a 2009-es mélypont alatt is van.

A brazil negyedik negyedéves GDP -5,7 százalék volt az előző negyedévhez képest évesítve – zsinórban ez a negyedik mínuszos negyed, igaz még ez is magasabb, mint a 2015 Q2 és Q3-as szint. A javulás fő oka a lakossági fogyasztás bővülése és az export (bár mindkettő továbbra is negatív), míg a kormányzati költés összeomlott és a beruházási ráta is kiábrándító. Ez a GDP növekedést -5,9 százalékra emeli az előző év azonos időszakához képest, ami messze az eddigi legrosszabb. Dél-Afrika Q4-es GDP-je szintén nem alakult túl jól: az előző negyedévhez képest 0,6 százalék évesítve, ami megegyezik az éves trenddel – évtizedek óta a mostani legalacsonyabb, kivéve a válság évét. A legutóbbi negyedév eredményeit a készlet húzták, a nettó export pedig nagyon gyenge volt.

Kilátások: a kínai stabilitás kulcsfontosságú több feltörekvő gazdaságnak is: a legfrissebb adatok ugyan nem mutatják az összeomlás jeleit, de annyira nem is optimisták. A Fidelity elemzői szerint az importadatok kifejezetten aggályosak, habár a fiskális stimulusra és a nyersanyag-keresletre vonatkozó kilátások segíthetnek a növekedésben, ahogy a nyersanyagárak növekedése is. Ennek ellenére további szükséges a kereslet-kínálat kiegyensúlyozása, amely egyelőre még nem érkezett el, de a Fed galambjainak márciusi üzenete jót tett a fejlődő piacoknak.

Monetáris politika: A mexikói jegybank közbelépett a valuta gyengülésekor, új intervenciós stratégiát beharangozva, a kamatot pedig 0,5 százalékkal emelve. Az indiai költségvetés impozáns, a deficitet továbbra is 3,5 százalékon tartják, miközben az infrastruktúrára 22 százalékkal nőttek a kiadások. A brazil politikai válság csak tovább mélyül: a korábbi elnök Lula da Silva korrupciós vádakkal kénytelen szembenézni, a jelenlegi elnök Dilma Rousseff pedig éppen vádemelés folyik. Ennek ellenére kevés az esély egy új választásra (ami nagy hatással lenne az országra).

A kilátások kockázatai:

Jelentős lassulás/recesszió az USA növekedésében: ha az amerikai gazdaság jelentősen lassul, a világ többi része követi a kereskedelmi és pénzügyi összeköttetés miatt. A piaci félelmek megnövekedtek ezzel kapcsolatban az év eleje óta, de a pénzügyi feltételek javultak az elmúlt időszakban, így az adatok nem adnak okot ezeknek a félelmeknek. Kína, az erős dollár és az olaj árának váratlan változása már inkább adhat okot aggodalomra.

Kína kemény landolása: elégtelen vagy hibás stimulus Kínában, ami nagyobb lassuláshoz vezet az egész világra kihathat, így a belső gazdaságra építő szektorokra is a fejlett piacokon, amelyek így szintén lassulnának. Ez kiterjedne a pénzpiacokra és tovább nyomná a nyersanyagárakat. Ilyen környezetben a jegybankok további enyhítésre kényszerülnének forrás nélkül. A kínai gazdaság valóban lassulással néz szembe, bár egy puha landolás sokkal valószínűbb. A fiskális stimulus segíti a növekedést, míg a monetáris ösztönzés nem elég kiterjedt. A renminbi és a tőkekivonás körüli félelmek az utóbbi időben beszivárogtak.

Felgyorsul az amerikai infláció: ha a vártnál gyorsabb lesz az infláció valamilyen okból, a kamatemelések túl gyorsak lehetnek. A globális pénzügyi kondíciók ilyen gyors szigorítása – főleg a lassuló környezetben - nagyon rossz hatással lehet a világgazdaságra, főleg a sérülékeny feltörekvő piacokra. A maginfláció megugrása ellenére ez egy elég távoli kimenetelnek tűnik, főleg úgy, hogy a Fed elégedett a 2 százalékos cél körüli mértékkel egy ideig.

Feltörekvő piacok válsága: további nyomás az EM-eken (Kína, Fed, nyersanyagpiac, erős dollár, belső fejlődés) könnyen okozhat válságot (több sérülékeny ország is van, élükön Brazíliával). Ahogy ez a válság begyűrűzik a fejlett piacokra, a globális növekedés megtorpanhat.

Az árfolyamok frissítése: