Hirdetés

Ez lesz a következő, forradalmi újításokat tartogató terület?

  • A technológia újítások elősegítik a pénzügyi szolgáltatások területén az innovációt, valamint drasztikusan csökkentik az iparág belépési küszöbét.
  • Komoly lehetőségek állnak a gyorsabb fizetési megoldásokat kínáló cégek előtt
  • A feltörekvő piacok az innováció melegágyai.
  • A blockchain jelentősen növelheti a pénzügyi szolgáltatások hatékonyságát.
  • A közösségi finanszírozás a startup egyik mozgatórugója.
  • Az alternatív hitelszolgáltatás viszont csak egy ciklikus jelenség eredménye.
  • A legjobb pénzügyi technológiai újítások régi dolgokat tesznek hatékonyabbá

Intenzíven növekvő befektetések a pénzügy technológiák területén

Az elmúlt években számos iparágban elsöprő erejű újítások mentek végbe köszönhetően az internet forradalom okozta alacsonyabb belépési küszöbnek és a vállalkozásindítási költségek radikális csökkenésének. A két legjobb példa erre az Airbnb hatása a szállodaiparra, és az Uber háborúja a tradicionális taxitársaságokkal szemben. Most úgy tűnik a pénzügyi szektoron a sor, hogy megújuljon. Ennek előjelei a növekvő fintech befektetések, amelyek célja a már intézményesült megoldások megingatása.

Míg 2013-ban világszerte 4,1 milliárd dollárt fektettek fintech innovációkba, egy évvel később már 21,2 mililárdra növekedett ez az összeg. Jelentős változásokra számíthatunk, sokak szerint a pénzügyi szektor megérett a változásra. A tradicionális szolgáltatókkal szembeni elégedetlenség egyértelműen erősíti a fintech újítások elfogadását, hiszen sokan a bankokat teszik felelőssé a világgazdasági válságért. Ez az attitűd különösen erős a fiatalok körében. Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérésen a 20-30 év közötti válaszadók 71%-a nyilatkozta, hogy inkább fordulnának a fogorvosukhoz pénzügyi tanácsért, mint a bankjukhoz. Ezt támasztja alá az a másik felmérés, amiben 4 amerikai bank került be a világ 10 legkevesbé kedvelt bankja közé.

Chart 1. Growth in US mobile payments
Chart 1. Growth in US mobile payments
Chart 2. Falling cash usage in Europe
Chart 2. Falling cash usage in Europe

A fent említett ellenszenv kedvezően hat az innovatív megoldásokat kínáló új bankokra, mint például az okostelefonos bankolást kínáló Mondo, akik egyben digitális költség-analitikát is biztosítanak ügyfeleiknek. A Mondo egy részben crowdfunfunding útján történt tőkebevonással hívta fel magára a befektetők figyelmét, ugyanis rekordgyorsasággal gyűlt össze a célként kitűzött összeget. Az Atom és a Tandem nevű cégek további példái az olyan újgenerációs bankoknak akik a régi játékosok uralmát akarják megdönteni.

A változó felhasználói szokások elősegítik az új fizetési technológiák térnyerését

A fizetési megoldások a mindennapi pénzügyek egyik alappillérének tekinthetők, nem meglepő módon ezen a területen is egyre népszerűbbek az alternatív rendszerek. Az amerikai huszonévesek 44%-a használ mobilfizetést, 13%-uk pedig digitális pénznemet is. Amerikában 2019-re a mobilos fizetések teljes értéke várhatóan eléri a 142 milliárd dollárt (1. chart). Ezzel párhuzamosan folyamatos csökkenés tapasztalható a készpénzhasználatban. Ezt a trendet az állam is számos eszközzel támogatja, ugyanis a kevesebb készpénz jótékony hatással van az adóelkerüléssel szembeni harcra.

A mobilos átutalások gyorsabb fizetést tesznek lehetővé

A mobiltelefonos bankolás növekvő népszerűsége ösztönzőleg hat a gyorsabb fizetési megoldások fejlesztésére; nincs sok előnye a mobil fizetésnek ha az átfutási ideje 3 nap. Az online kereskedők hozzászoktattak minket az egykattintásos vásárlásokhoz, amit egynapos házhozszállítás követ – ez azonban éles ellentétben áll a még mindig sok országban megtalálható hosszú átutalási időkkel. A gyorsabb fizetések a kis- és középvállalkozások dolgát is megkönnyítenék, tekintve, hogy a cash flow különösen fontos az esetükben. Hihetetlen módon az amerikai vállalkozások által eszközölt kifizetések 50%-a még mindig papírcsekkel történik. A jelenlegi amerikai bankközi rendszer az 1974 óta üzemelő Automated Clearing House (Automatizált Elszámolóház) még mindig 2-3 munkanapos átfutási idővel jegyez ügyleteket. Ennek okai, hogy az USA bankpiaca töredezett felépítésű, valamint, hogy a piaci szereplőknek magasszintű külső- és ugyancsak szigorú belső szabályozásnak kell megfelelniük.

Chart 3. Compliance costs as a % of revenue
Chart 3. Compliance costs as a % of revenue


Mindezek mellett leszögezendő, hogy a FED már egy új rendszer előkészítésén dolgozik, amelyet 5 – 10 éven belül terveznek bevezetni. A FED mintaként a Egyesült Királyság Faster Payments Service elnevezésű szabályozását használja, amely 2008-as bevezetése óta pár órára csökkentette le az átutalási időket. Ahogy a mobilos átutalások elősegítették a a gyorsabb fizetési technológia fejlődését, ugyanúgy a gyorsabb átutalások löketet adnak a mobilos pénzügyi újításoknak, egyfajta innovációs körforgást eredményezve. Az új platformszolgáltatók, akiket nem kötnek a megörökölt, idejétmúlt IT rendszerek, profittermelés szempontjából kedvező helyzetbe kerülnek rövidesen. Ez különösképpen annak köszönhető, hogy a régi rendszerekkel magas szabályozási költségek is járnak, így az azokat használni kénytelen bankok lépéshátrányba kerülnek (3. Táblázat).

Innováció a kis- és nagyvállalatok körében

A fizetési megoldások területén végzett innovációt nem csak a kis cégek és a startupok mozgatják. A Visa például, tekintve, hogy mekkora figyelmet fordít az új fizetési technológiák és a kereskedői analitika fejlesztésére, már inkább nevezhető tech-részvénynek mintsem pénzügyinek. Mindezen felül, az érintéses kártyás fizetés is nagy lehetőségeket tartogat az USA-ban. Míg Európában természetesnek vesszük, USA-ban ez a fizetési mód csak 33%-át teszi ki a kártyás forgalomnak.(4. és 5. táblázat)

Chart 4. Percentage of contact & contactless transactions
Chart 4. Percentage of contact & contactless transactions
Chart 5. Smart payment card adoption rates
Chart 5. Smart payment card adoption rates

Az alternatív fizetési módszerek népszerűsége a feltörekvő piacokon

A nagy hányadban bankot nem használó lakosság miatt (a világ lakosságának 50%-a) sok feltörekvő piac kiváló táptalaj az alternatív fizetési megoldásoknak.  A mobilhasználók nagy aránya és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való alacsony hozzáférés katalizátorként hatott a mobilos fizetés területén végzett fejlesztésekre. Ezek közül valószínűleg a legsikeresebb a Kenyában 2007-ben, a Safaricom által indított M-Pesa. Az M-Pesa manapság 24 milliárd dollárnyi tranzakciót dolgoz fel évente, ami a kenyai GDP felével egyenlő (ezzel a világon Kenya első a mobilfizetések számát tekintve). Kínában 10-ből 1 fizetés az Alipay-en keresztül történik (kölcsönt, letétet, és egyéb tranzakciókat is lehetővé tesz a rendszer), valamint a világ bitcoin készletének 80%-át is kínai jüanban váltják ki. Az előző példák egyértelművé teszik, hogy a fizetési evolúció hitelkártya-fázisát sikeresen átugró feltörekvő piacok kiváló lehetőségeket tartogatnak a fintech befektetőknek, ugyanis ezek az országok a készpénzhasználatról rögtön a mobilfizetésre állnak át.

Chart 6. Mobile phone vs banking penetration across Africa
Chart 6. Mobile phone vs banking penetration across Africa
Chart 7. Alipay leads in China’s online payments market Shares of CNY5.4 trillion GMV market
Chart 7. Alipay leads in China’s online payments market Shares of CNY5.4 trillion GMV market

Blockchain-lehetőségek tömkelege

A bitcoin körülötti őrület csillapodni látszik, részben köszönhetően a volatilis árfolyamának, amely megkérdőjelezi pénzként történő használatát. Ezzel szemben a blockchain – a bitcoin alapjául szolgáló szétosztott “főkönyv” -  körülötti hype új magaslatokat ér el. A technológia hívei abban reménykednek, hogy a blockchain jelentősen csökkenteni fogja a pénzügyi szolgáltatások tranzakciós költségeit. (9-es grafikon). Jelenleg sok részvény kereskedelme szerződések ódivatú rendszerén alapszik. Még mindig átlagosan 20 napig tart egy szindikált kölcsönszerződés elszámolása, a pénzszektorban pedig évente átlagosan 65-80 milliárd dollárt költenek el az ügyleteket követő regisztrációra.

Chart 8. Bitcoin to USD (Bitstamp exchange)
Chart 8. Bitcoin to USD (Bitstamp exchange)

A blockchain lehetővé teszi az azonnal tranzakciót és ellenőrzést, központi főkönyv használata nélkül. A Santander szerint ha a bankok egy központosítatlan elszámoló rendszerrel helyettesítenék az ineffektív back-office ellenőrzést,15-20 milliárd dollárt spórolhatnak évente. Mindez csökkentené a globális pénzügyi rendszerben fenntartott biztosíték összegét, valamint csökkentené a tranzakciók költségeket. ”Email pénzért cserébe”, ahogy egy vállalkozó jellemzi, és a blockchain iparágakon átívelő rugalmas fizetést tenne lehetővé. Ha például az emberek rögtön tudnának 5 centet fizetni, hogy elolvassanak egy online cikket, megoldódna az online tartalmak monetizációjával kapcsolatos probléma; nem kellene többé éves előfizetésekre feliratkozni és előre fizetni egy nagyobb összeget.

Nagy pénzek áramolnak a blockchain fejlesztésébe. A 42 pénzügyi intézményt tömörítő R3 Konzorcium már vizsgálja, hogy hogyan lehetne meghonosítani a technológiát a mainstream pénzügyi szektorban. A sikeres fejlesztések jelentős profitszerzést tennének lehetővé, és megnyílna az internet az olyan kisértékű termékek előtt amelyeket eddig a tranzakciós költségek miatt nem érte meg a forgalmazni. Ezek a befektetési lehetőségek egyaránt vonzók lehetnek blockchain fejlesztőknek, és olyan vállalkozásoknak is, akik a technológiát be tudják építeni üzleti modelljükbe.

Alternatív hitelintézetek szállnak versenybe a bankokkal

Chart 11. Rising OECD bank capital ratios
Chart 11. Rising OECD bank capital ratios

A technológiai újítások különösen nagy szerepet játszanak a hitelintézeti fejlesztésekben. A big data analitika és az internetes marketing használata lehetőséget biztosít az alternatív hitelintézeteknek, hogy egyre nagyobb szeletet vegyenek el a bankok tortájából. A világgazdasági válság óta a bankoknak egyre növelni kellett a Tier1 tőkemegfelelési rátájukat, hogy kevésbé legyenek kitettek a korábbihoz hasonló rendszerszintű összeomlásoknak. A célt ugyan elérték (11-es ábra), de ennek az volt az ára, hogy ritkán adnak kockázatosabb kölcsönöket.

Ezen tényezők eredményeként az alternatív hitelszolgáltatók beléptek a kockázatosabb hitelek területére; személyi, kisvállalkozási, ingatlan-, és diákhitelt is nyújtanak. A rekordalacsony kamatok elősegítették a hitelteremtést; a befektetők nagyobb hozamok reményében feljebb merészkedtek a kockázati görbén, a hitelszolgáltatók pedig megbarátkoztak az ügyfelek kamatfizetési képességével. A Goldman Sachs becslése szerint a hat fogyasztó-központú hitelszektor közül az alternatív hitelszolgáltatóké a legígéretesebb; 7,8 trillió dollár (a piac 20%-a) vándorolhat át hozzájuk a bankszektorból.

A személyközi hitelezés megoldatlan problémái

A Peer-to-peer (P2P, személyközi) hitelszolgáltatók a hitelt szolgáltató és a hitelt igénybevevő feleket közvetlenül kötik össze. A fix kamatrátás hitelért cserébe a hitelt szolgáltató fél magasabb kamat realizál mintha bankban tartotta volna a pénzét, míg a kölcsönt felvevő fél kisebb kamatot fizet mint egy banki hitel esetén. A win-win helyzet a banki közvetítő és annak működési költségeinek eliminálásával áll elő. Egy átlagos, FDIC által biztosított amerikai bank 5,3%-os operatív költséggel hitelez, míg a LendingClub csak 1,7%-kal.

Vonzónak hangzik, de nem árt óvatosnak lenni. A hitelkérők által szolgáltatott információ nagy része ugyanis nem ellenőrzött. Egy nem régi SEC jelentésből kiderül, hogy a Prosper 2009 és 2015 között a kiadott hitelek csupán 59%-nál ellenőrizte a foglalkoztatottsági-, illetve jövedelemstátuszt. A LendingClub legutóbbi éves jelentésében megjegyzi, hogy “sokszor nem ellenőrizzük a hitelkérelmező munkaviszonyát, a lakástulajdonát, illetve a hitel tervezett felhasználását.” Egy további elemzés kifejti, hogy a cég az előző év első kilenc hónapjában a hitelek mintegy egyharmadát jövedelemigazolás nélkül adta ki.

Mindezeken felül a P2P hitelszolgáltatók majdnem teljes bevétele origination-ből származik, melynek csak egy egészen apró része van hitelteljesítéshez kötve. Ezáltal jogosan merül fel a gyanú a hitelek minőségével kapcsolatosan, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ezek a hitelszolgáltatók még nem mentek végig egy teljes hitelcikluson.

Jelentős növekedés a crowdfunding területén

A  crowdfunding (közösségi finanszírozás) megváltoztatja, ahogy az emberek, cégek termékeiket, esetleg ötleteiket marketelik. Jelentős növekedésnek lehettünk tanúi az elmúlt években (14-es ábra), számos területen (15-ös ábra).

A Sundance, SXSW és Tribeca filmfesztiválokon elinduló művek 10%-át a Kickstarteren20 finanszírozták. A platformon eddig összesen 101 945 projektet 2,3 milliárd dollárnyi felajánlással, 10 millió ember támogatott.

A crowdfundingnak két fő modellje létezik: adomány- vagy ajándék alapú modell (gyakran használják jótékonysági kampányokra), illetve befektetés-részesedésért modell. A crowdfunding gyors térnyerése megint csak részben a gazdasági válságnak köszönhető, ugyanis a startupoknak nehézzé vált pénzt szerezni az egyre óvatosabb befektetőktől. A huszonévesek a pénzügyi szektorral szembeni bizalmatlanságuk folytán kevésbé hajlandók részvényt vásárolni, viszont szívesen fektetnek be közösségi finanszírozás útján. Ez véleményük szerint egy autentikusabb kapcsolat céggel, ami egy “valódibb” tulajdonviszony érzését adja. Egy további motiváció befektetéseiknél, hogy az tükrözze személyes értékrendjüket.

Chart 16. Leading global crowdfunding categories (2014)
Chart 16. Leading global crowdfunding categories (2014)

A crowdfunding a közösségi média által létrehozott háló-effektus egyik legnagyobb haszonélvezője.
A vállalkozó termékének/ötletének indít egy kampányt amit az érdeklődők felfedeznek, és pénzzel támogatnak. A támogatókat ezután arra ösztönzik, hogy ők is osszák a meg kampányt saját ismerősi körükben, ezzel tovább növelve az esélyt arra, hogy összegyűljön a célként kitűzött összeg. Végső soron a folyamat olyan mintha egy cég elsőbbségi részvényeket bocsátana ki, annyi különbséggel, hogy esetünkben a kibocsátó entitás túl kicsi ahhoz, hogy igazi részvényeket bocsásson ki. Noha mindez finanszírozási lehetőségeket nyit meg az új belépők előtt, a crowdfunding nem különösebben termékeny talaj a valódi befektetőknek, hiszen az említett “részvényeknek” nincs másodlagos piaca, valamint a startupok spekulatív természete is egy komoly kockázati factor.

A konklúzió

Ahogy azt Avinash Persaud, a Peterson Institute szakembere is mondja: “Kevés pénzpiaci újítás történt az Indus Völgyében használt, gabonákra kötött határidős ügyletek óta eltelt párezer évben. A legtöbb dolog amit innovációnak nevezünk csak egy új módszer arra, hogy többet hitelezzünk vagy kevesebb foglalót kérjünk a klasszikus kölcsönszerződésekben. A legígéretesebb fintech innovációk – mint a crowdfunding, a blockchain és az új fizetési rendszerek – nem valami teljesen új dolgot csinálnak, hanem egy régit sokkal hatékonyabban.

Továbbra is fennáll a hitelhez való hozzáférhetőség és a hitelezők védelme közti ellentét, ezért érdemes fenntartásokkal kezelni az alternatív hitelszolgáltatók állításait. Nincs csodaszer amivel ez az ellentét feloldható lenne, ha pedig mégis van, elég valószínűtlen, hogy a tradicionális hitelintézetek több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött még nem találtál meg. Az alternatív hitelszolgáltatók egy nagy része csak egy körforgás eredménye: válasz a rekordalacsony kamatokra és a bankokkal szembeni, várhatóan csak időleges távolságtartásra.

A pénzügyi szektor jelentősen különbözik más iparágaktól abban az értelemben, hogy az állam majdnem, hogy uralkodó szereplőként van jelen. Az innovációval támadó új belépőknek jelentős politikai lobbival kell szembenézniük. Ezen felül, a bitcoin és az azt működtető blockchain közvetlenül fenyegetik az állam monopolhatalmát a pénzforgalmon. A pillanatnyi fintech hullám elhozott pár nagyon jó, és valószínűleg tartósan velünk maradó újítást, viszont a témát övező túlzott hype miatt rendkívül fontos, hogy a befektetők gondos kutatómunka után válasszák ki a finanszírozandó cégeket.

Az árfolyamok frissítése: