5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő uniós ciklusban minden eddiginél több pénz jut a vállalati szféra támogatására: milyen elvek mentén, melyik cégeknek nyújtson segítő kezet az állam?

A következő uniós támogatási ciklusban a magyar kormány minden korábbinál többet kíván költeni a vállalati szféra támogatására. A bizottságtól 2020-ig 25,4 milliárd eurónyi forrás érkezhet, ami a hazai társfinanszírozással együtt 34,5 milliárd eurónyi támogatást fed. Ha ezt a mai 310 forint körüli árfolyamon számoljuk át, 10695 milliárd forintot kapunk, ami a 2013-as 29114 milliárdos hazai GDP közel 37 százaléka. Másképpen megragadva: csak az uniós források forintban, hét esztendőre egyenletesen elosztva évi közel 4 százalékos forrást jelentenek a tavalyi bruttó hazai össztermékhez képest.

Ekkora összegek láttán jogosan merül fel a kérdés: milyen elvek mentén, melyik cégeknek nyújtson segítő kezet az állam. A válasz azonban talán nem is annyira egyszerű és egyértelmű, mint sokan gondolnák.

Népszerű az a megközelítés, hogy elsősorban a hazai cégek megerősítését kellene szolgálniuk a pályázatoknak, bármit is jelentsen ez. A hangzatos jelszavakból az olvasható ki, hogy sokan a pénzt a gyengék versenyhátrányának kompenzálására használnák. Csakhogy ennek nagyon komoly veszélye van: ha egy vállalkozást ilyen módon megvédünk a piaci erőktől, akkor nem hogy megerősödik, de inkább elsatnyul, s amikor a pénz elfogy önállóan életképtelen lehet.

Ráadásul koránt sem igaz, hogy minden magyar cég egységesen rászorul ilyesféle segítségre. Egy nemrégiben befejezett kutatásunk rámutat: a hazai cégek erősen szegmentáltak. Van egy jól körülhatárolható vállalati kör, amely nemzetközi szinten is versenyképes, s hatékonyságban akár az itthon megtelepedett, de jórészt az olcsó betanított munkára építő multival is felveheti a versenyt. Igaz, nemzetközi cégek másik, a csúcstechnológiával dolgozó csoportjától még jókora az elmaradás.

De ha egy cég erősebb, hatékonyabb, akkor az már önmagában ok lenne arra, hogy kimaradjon a támogatásokból? Éppen ellenkezőleg! Az ilyen cégeknél a közpénzek alighanem jóval hatékonyabban hasznosulnak, mint a saját forrásaikkal is csak gyengécskén sáfárkodó lemaradónál. Ha tehát a lehető legnagyobb gazdasági fejlődést szeretnék elérni bizony racionális lehet a gyengék helyett éppen a jókat, hatékonyakat, erőseket segíteni, hiszen így egyúttal az „építő rombolást”, azaz a rosszabb cégek kiszorulását és így az átlagos hatékonyság javulását is ösztönözzük.

Mások a támogatást elsősorban munkahelyek létrejöttéhez kötnék. Ha pusztán ez a cél, elsősorban a kis és közepes cégeket kellene segíteni, hiszen ott a legnagyobb az egységnyi tőkére jutó alkalmazotti létszám. Ha azonban összevetjük például a német és a magyar vállalati struktúrát, gyorsan kiderül: a cégméret növekedésével vállalatszámban egyenletesen karcsúsodó germán piramissal szemben a magyar kép a közismert hatalmas mikro és kisvállalati létszám mellett abban is eltér, hogy legfelül a piramis jóval szélesebb a vártnál. Tehát amiből igazi hiány van nálunk, az a felemelkedő középvállalat.

Mintha egyfajta üvegplafon létezne a 100 fő létszám környékén. Ez az a nagyságrend, amikor biztosan búcsút kell mondani az egyszemélyi vezetésnek, már muszáj komoly szervezeti hierarchiát kiépíteni, nem lehet csak családtagokból felállítani a menedzsmentet, és szinte biztosan elkerülhetetlen a külpiacra lépés. Márpedig inkább a hazai középcégek tekintik beszállítói bázisnak a kisebbeket, egy kisvállalat szinte esélytelen egy multi beszerzéseinél.

Kényelmes gazdaságpolitikai álláspont azt mondani, hogy az újabb és újabb multinacionális cégek letelepedése majd automatikusan fejleszti a kisebb vállalkozásokat is. Az erőfölényből diktált árak ritkán jelentenek fejlesztéshez is elegendő profitot az amúgy is kevésbé hatékony kkv-knek. Ráadásul az olcsó munkaerőre épülő üzleti tervek csak addig tartják e globális óriásokat Magyarországon, amíg az a fura helyzet tartósan fennállhat, hogy az itthon ugyanolyan márkanévvel nyugati áron adható el a gyengébb beltartalmú termék, miközben a bérek jó, ha negyedét-ötödét kiteszik a fejlettebb országokénak. Ha tehát egyszer valóban sikerre vezet a felzárkóztató politika, a csupán bérelőny miatt itt letelepedő cégek  sorra továbbállnának, a létrejött állások pedig megszűnnének. . A gyenge alap összerogy, amint a ház elég magas lesz.

A tartós megerősödéshez ezért a vállalati különbözőségeket felismerve nem használható egyetlen megközelítés. Szemben a sokszor hallott banki hitelfékkel a vizsgálatok azt mutatják, hogy az idegentőkétől való ódzkodás és a jó projektek hiánya a növekedés egyik korlátja. A kisebb cégeknél sokszor nem kedvezményes tőkére, hanem gazdasági (pénzügyi, marketing, termelésszervezési) szaktudásra, tanácsadásra volna szükség. A forráshiánnyal küzdő, de nemzetközi szintéren elismert felsőoktatás óriási segítség lehetne e tekintetben. Amíg egy vállalkozás nem versenyképes, nem érdemes friss tőkét önteni bele.

A ma is versenyképes cégeknél viszont helye van a támogatott hitelnek, a kockázati tőkének, a vissza nem térítendő támogatásoknak, de csak bővítés esetén. Ekkor azonban a megvalósítandó projektet is kellene vizsgálni, nem pedig csupán a pályázó cég előéletét. Ez az a vállalati kör, ahol elvárt növekedést, foglalkoztatási bővülést lehet előírni.

A fejlett technológiájú multinacionális cégek viszont aligha csupán a támogatások alapján döntenek. Ott a gyors ügyintézés, a kiszámítható gazdasági környezet és a képzett munkaerő színvonala és elérhetősége talán még ennél is fontosabb. Ha az ügyintézők beszélnének angolul, 10 nap alatt reagálnának 60 helyett és pénteken délután is felvennék a telefont, a gazdasági ügyekben eljáró igazságügyi dolgozók pedig közgazdasági végzettséggel is rendelkeznének, már óriásit lépnénk előre.

A FinLab blog szerzői a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék oktatói és kutatói, de az írások minden esetben a szerzők magánvéleményét tükrözik.

Címkék: FinLab

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

FinLab Mi az az átváltható kötvény?
Mezőfi Balázs | 2015. július 24. 17:17
Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben, ennek ellenére a hazai piac mérete elhanyagolható. Néhány hazai kibocsátóval azonban találkozhatunk, legutóbb például a Plotinus holding cég bocsátott ki átváltható kötvényeket. A cikk első részében bemutatom az átváltható kötvények árazásával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az eszköz működésének megértésében, második részében pedig bemutatom a témában végzett empirikus elemzésem legfontosabb eredményeit.
FinLab Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?
Havran Dániel | 2015. május 11. 20:04
Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna? Az, hogy a tőzsdei forgalom még ma sincs a válság előtti szinten, abban nem annyira a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább egy fontos intézményi változás, a dark poolok népszerűsége magyarázza.
FinLab A világ legnagyobb brókerbotrányának története
Berlinger Edina | 2015. május 10. 13:39
Az alábbiakban röviden ismertetem egy híres amerikai pénzügyi botrány történetét a lenti források fordításával és rövidítésével. Azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja a közelmúlt hazai botrányaival való hasonlóságokat és különbözőségeket.
FinLab Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac
Misik Sándor | 2015. május 4. 08:58
A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt, és folyamatosan csökkenő trendet mutat, ami érdekes kérdéseket vet fel több piaci szereplőben is.
FinLab Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?
Berlinger Edina | 2015. április 26. 12:02
A nemrégiben újra fellángoló diáktüntetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit csinálunk mi itt a felsőoktatásban.
FinLab Tényleg keveset költünk felsőoktatásra, vagy tartsák el magukat az egyetemek?
Havran Dániel | 2015. január 17. 18:00
Az elmúlt napokban az érettségi kérdése kapcsán újra sokat hallhatunk a felsőoktatási politikáról, illetve a felsőoktatás finanszírozásáról. Egyesek azt állítják, hogy keveset költünk a tudományra és annak disszeminációjára, mások azt hangoztatják, hogy az lenne az egészséges, hogy ágazat maga termelné ki működésének költségét. Hol az igazság? Mennyire lehet ezt az „iparágat” alul- vagy felülfinanszírozni? Járjuk körül ezt a kérdést a blogban.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
FinLab Intézményesített csalás? Elképesztő trükkel húzzák le a tőzsdézőket
Misik Sándor | 2015. január 5. 20:01
Egy befektető azt vette észre, hogy az általa adott megbízások mindig kicsit „arrébb” teljesültek, mint tervezte - utánajárt, miféle boszorkányság áll a háttérben és amit talált, az egészen elképesztő volt. Csak úgy kerülhetjük el a lehúzást, ha saját tőzsdét nyitunk, és veszünk egy hatvan mérföldes kábeltekercset?
FinLab Filléres gondok és fényűzés: a magyar sport két arca
Juhász Péter PhD CFA | 2014. december 30. 16:28
Úgy tűnik, itthon néhányan mesésen megélnek a jelenlegi zavaros sportvezetési helyzetből, miközben a többségnek filléres gondjai vannak. A szinte áthatolhatatlan fal azonban nem sportágak között húzódik, s nem is a tömeg és a versenysport között.
FinLab A cashflow és az igazság
Fazakas Gergely | 2014. december 22. 11:36
A minap egy számvitel előadására ültem be ahhoz a csoporthoz, melyet én magam vállalati pénzügyekre oktatok.. Számviteles kollégám izmos felütéssel kezdte az előadást: „Vannak tárgyak, ahol alulértékelik, és vannak, ahol nagyon túlértékelik az eredménnyel szemben a cashflow szerepét – én majd elmondom az igazságot.”
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG